Ekonomiky sveta, koordinujme svoje kroky, volá Čína

Svetová ekonomika sa mení a globálna koordinácia je dôležitá. Pred nadchádzajúcim summitom skupiny dvadsiatich najvyspelejších svetových ekonomík (G20) to vyhlásil námestník čínskeho ministra financií Ču Kuang-jao s tým, že popredné štáty by mali normalizovať svoje úrokové sadzby; aj keď to robia, tempo je len veľmi pomalé.

29.06.2017 08:54
debata

„Musíme dôsledne sledovať, aký vplyv bude mať normalizácia úrokových sadzieb v popredných ekonomikách na globálny kapitálový trh,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters Ču. Poukázal na Spojené štáty, kde centrálna banka (Fed) zvýšila úrokové sadzby od decembra 2015 už štyrikrát po tom, keď ich v reakcii na finančnú krízu pred desiatimi rokmi zrazila takmer k nule.

V súčasnom svetovom makroekonomickom prostredí je úloha globálnej koordinácie prostredníctvom takých nadnárodných ciest, ako je G20, zásadne dôležitejšia, povedal. Summit G20 sa uskutoční 7. a 8. júla v severonemeckom Hamburgu.

Začiatkom tohto týždňa Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS), ktorá ako „centrálna banka svetových centrálnych bánk“ dohliada na finančnú stabilitu vo svete, vyhlásila, že rast svetovej ekonomiky sa zrýchľuje a centrálne banky najvýznamnejších ekonomík sveta by preto mali začať s normalizáciou súčasnej veľmi uvoľnenej menovej politiky a zvyšovať úrokové sadzby.

Čínska ústredná banka v tohtoročnom prvom štvrťroku sadzby zvýšila niekoľkokrát s cieľom zastaviť odliv kapitálu do zahraničia a stabilizovať kurz domácej meny. Naposledy tak urobila niekoľko hodín po tom, keď zvýšenie úrokov ohlásila americká centrálna banka.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #G20 #Čína