Na trhu práce budú chýbať ľudia

Nájsť kvalitných ľudí nebude ľahké ani v roku 2018. A tak ako teraz nepôjde len o pracovníkov pre automobilky či logistické centrá, ktoré ako huby po daždi vyrástli na západe krajiny. Chýbajú totiž už aj poštári, vodiči, učitelia a inžinieri.

03.01.2018 09:21
Volkswagen, automobilka, auto, výroba, továreň,... Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (3)

Na Slovensku je aktuálne voľných viac ako 70-tisíc pracovných miest. Nezamestnanosť pritom ku koncu roku klesla tesne pod šesť percent. Čiastočné riešenie ponúka príspevok na dochádzanie či presťahovanie za prácou, ktorý chce štát zvýšiť. Masovú migráciu za prácou však kvôli nemu asi čakať nemôžeme.

Rátať tak treba aj s prílevom pracovníkov zo zahraničia. Od mája 2018 štát uľahčí zamestnávanie cudzincov v regiónoch s nezamestnanosťou nižšou ako päť percent. Týkať sa to bude hlavne okresov na západe a severe Slovenska, kde akútny nedostatok ľudí hlásia hlavne automobilky. Jedna fabrika bude môcť zamestnať maximálne 30 percent cudzincov. Zabezpečiť im musí slušné ubytovanie a rovnaké mzdy ako domácim pracovníkom. Záujem o prácu u nás majú hlavne Srbi, Ukrajinci či Vietnamci.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #trh práce #18 udalostí roka 2018