Priemerná mzda sa dostane nad tisíc eur

Slovenský trh práce v budúcom roku pocíti jeden z najprudších mzdových rastov od vypuknutia krízy. Priemerná mzda by sa tak po prvýkrát mohla dostať nad tisíc eur v hrubom. Prirodzený tlak na rast platov totiž podporí aj vláda. Do praxe sa dostane jedna z najväčších reforiem Zákonníka práce.

03.01.2018 09:21
Ján Richter, minister práce Foto: ,
Minister práce Ján Richter.
debata (1)

V budúcom roku môžu pracujúci ľudia počítať s razantným zvyšovaním príplatkov za prácu v noci, počas víkendov a štátnych sviatkov. V júni a decembri budú prvýkrát vyplatené odvodovo a daňovo zvýhodnené 13. a 14. platy. Viac ako stotisíc najslabšie zarábajúcim ľuďom sa zvýši minimálna mzda zo súčasných 435 eur na 480 eur v hrubom. Hľadanie lepšie plateného zamestnania zas podporí povinné zverejňovanie mzdy v pracovných inzerátoch. Pracujúci penzisti nebudú musieť platiť odvody z práce na dohodu, ak nezarobia viac ako 200 eur mesačne.

Ministerstvo práce bude v úvode budúceho roka ďalej rokovať o konečnej podobe príplatkov za prácu v noci a počas víkendu. Aktuálne je tak istý len stopercentný príplatok za štátny sviatok, ktorý je počítaný z priemernej mzdy zamestnanca. Otázna zostáva valorizácia príplatkov za prácu v noci a počas víkendu. Podľa pôvodného návrhu mal príplatok za prácu v noci stúpnuť zo súčasných 20 percent na 50 percent hodinovej minimálnej mzdy. Práca počas víkendu sa zas mala odmeniť až 100-percentným príplatkom z hodinovej minimálnej mzdy. Podľa predstaviteľov zamestnávateľov ohlásený rast príplatkov zvýši ich mzdové náklady v priebehu jedného roka o 1 miliardu eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #priemerná mzda #18 udalostí roka 2018