Predbežné výsledky posúvajú do europarlamentu PS/Spolu, Smer aj ĽSNS

Slováci si v sobotu volili 14 poslancov do europarlamentu na funkčné obdobie piatich rokov. Vyberať mohli z 31 politických subjektov. Celkovo sa o priazeň voličov uchádzalo 336 kandidátov. Definitívne výsledky volieb do Európskeho parlamentu sa zverejnia v nedeľu (26. 5.) o 23.00 h.

25.05.2019 07:00 , aktualizované: 26.05.2019 10:55
debata (1401)

10:50 PS/Spolu, Smer, SaS aj Kiska či Pellegrini reagovali na predbežné výsledky volieb. Čítajte viac v článku: Eurovoľby na Slovensku podľa predbežných odhadov vyhrala proeurópska koalícia.

09:15 V europarlamente má byť päť strán, prvé PS-Spolu, druhý Smer, tretia ĽSNS, vyplýva z neoficiálnych odhadov. V europarlamente by mali sedieť aj poslanci KDH, SaS a OĽaNO. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych odhadov politických strán po sčítaní všetkých okrskov.

Podľa odhadov by koalícia PS – Spolu mohla mať 20,07 percenta. Druhý by mal skončiť Smer so ziskom 15,69 percenta, tretia ĽSNS so ziskom 12,04 percenta. Nasleduje KDH s 9,67 percentami, SaS a jej odhadovaných 9,6 percenta. Do EP by sa ešte malo dostať OĽaNO s 5,24 percentami. Parlamentné SNS, Most-Híd a Sme rodina by nemali dosiahnuť ani päť percent.

Foto: Pravda
graf eu volby

Odhady predpokladajú, že na Slovensku v eurovoľbách volilo okolo 20 percent ľudí. V minulých voľbách, ktoré sa konali pred piatimi rokmi, volilo 13 percent.

08:55 PS/Spolu 20,07 %, Smer 15,69 %, ĽS NS 12,04 %, KDH 9,67 %, SaS 9,6 %, OĽaNO 5,24 % a SNS 4,08 %. To sú predbežné a neoficiálne výsledky eurovolieb po sčítaní všetkých hlasov podľa TV Markíza.

08:30 Igor Matovič zverejnil na sociálnej sieti svoj „finálny tip“, podľa ktorého by voľby do Európskeho parlamentu by mohla vyhrať koalícia PS – Spolu. V europarlamente by mali sedieť aj poslanci Smeru, ĽSNS, KDH, SaS, OĽaNO a SMK. Po sčítaní približne 90 percent okrskov, účasť odhaduje na asi 20 percent.

Podľa odhadov, ktoré Matovič zverejnil na sociálnej sieti, by koalícia PS – Spolu mohla mať okolo 18 percent a tri mandáty. Druhý by mal skončiť Smer so ziskom okolo 15 či 16 percent a tiež by mohol obsadiť tri kreslá. Tretia by mala byť ĽSNS so ziskom približne 12 percent a dvoma mandátmi.

Približne 9,5 percenta by malo mať KDH, čo by znamenalo dva mandáty. Menej, ale tiež okolo deväť percent by mohla získať SaS, čo by strane dalo podľa Matovičovho odhadu dva mandáty, jeden z toho v prípade brexitu.

Do EP by sa mali dostať ešte OĽaNO a SMK. Obe by mali mať niečo cez päť percent a po jednom mandáte. Parlamentné SNS, Most-Híd a Sme rodina by nemali dosiahnuť ani päť percent. SNS by podľa odhadov mohla mať asi štyri percentá, Sme rodina okolo troch a Most-Híd cez dve percentá.

Matovičove odhady predpokladajú, že na Slovensku v eurovoľbách volilo okolo 20 percent ľudí.

05:00 V novom Európskom parlamente (EP) by mali za Slovensko sedieť predbežne poslanci Smeru, koalície Progresívne Slovensko (PS) – Spolu, strán ĽSNS, KDH, SaS, OĽaNO. Vyplýva to z prvých priebežných odhadov politických strán po sčítaní približne 400 z necelých 6 000 okrskov. Podľa nich by Smer mal mať necelých 19 percent, čo by znamenalo tri mandáty. Koalícia PS – Spolu by mala získať vyše 18 percent a s tým tri kreslá. Rovnaký počet kresiel by mohla obsadiť ĽSNS, ktorej odhady predpovedajú približne 13,5 percenta. Štvrté by malo skončiť KDH, ktoré môže mať podľa odhadov okolo 11 percent a dva mandáty.

Do europarlamentu by sa mala dostať aj SaS s odhadovaným ziskom okolo 9,6 percenta, čo by tiež predstavovalo zisk dvoch mandátov. Uspieť by malo aj OĽaNO, ktoré by mohlo za niečo necelých sedem percent dostať jedno kreslo.

Parlamentná strany SNS, Sme rodina a Most-Híd nemajú zatiaľ ani päť percent. SNS má podľa odhadov cez štyri percentá, Sme rodina okolo 3,6 percenta a Most-Híd cez dve percentá.

Podľa odhadov volilo na Slovensku v eurovoľbách okolo 20 percent ľudí. V minulých voľbách, ktoré sa konali pred piatimi rokmi, volilo 13 percent. Oficiálne výsledky volieb do EP zverejnia v nedeľu 26. mája o 23. hodine. Priebežné výsledky zverejňované nebudú.

00:00 Podľa neoficiálnych informácií najsilnejšími stranami v eurovoľbách budú Smer, Progresívne Slovensko/Spolu a ĽSNS.

22:15 Pokojný priebeh volieb potvrdil aj predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Komisia počas volebného dňa zaznamenala takmer 30 podnetov. Týkali sa napríklad podozrení z porušenia pravidiel vedenia volebnej kampane, porušenia volebného moratória alebo narušenia poriadku vo volebnej miestnosti. Bárány dodal, že v týchto voľbách sa viac zaoberali aj podnetmi týkajúcimi sa porušenia volebného moratória na internete, vrátane sociálnych sietí.

Polícia v súvislosti s eurovoľbami nezaznamenala žiadne vážne narušenie verejného poriadku.

22:00 Volebné miestnosti po celom Slovensku sa zatvorili. Priebeh bol pokojný, bez incidentov. Začínajú sa sčítavať hlasy. Mestá hlásia vyššiu účasť, celková však zrejme nebude vysoká. Na výsledky si počkáme do nedele 23.00, keď sa skončia voľby aj v poslednej krajine EÚ, v Taliansku.

21:30 Do zatvorenia volebných miestností na Slovensku zostáva 30 minút. Priebeh volieb bol zatiaľ pokojný, nepredpokladá sa žiadna mimoriadna situácia. So zverejnením výsledkov však bude Slovensko aj celá únia čakať na Taliansko, kde sa zatvoria volebné miestnosti v nedeľu o 23. hodine. Oficiálne výsledky sa teda aj u nás dozvieme až v noci z nedele na pondelok.

21:00 Pri veľmi nízkej účasti sa môže stať, že naša krajina pošle do Bruselu extrémistov a pridá sa tak k trendu, ktorý badať po celej Európe. Odhady hovoria o tom, že do europarlamentu sa môže nakoniec dostať až tretina antisystémových a euroskeptických poslancov.

Analytička a šéfredaktorka portálu Euractiv.sk Zuzana Gabrižová upozornila na to, že treba rozlišovať medzi euroskeptickými stranami a antisystémom. „Za euroskeptikov môžeme označiť aj skupinu Európskych konzervatívcov a reformistov, lebo sú kritickí, ale zároveň sú konštruktívnou skupinou európskeho rozhodovania. Antisystémové strany sú niečo iné, to sú strany ktoré sa pohybujú aj na hrane demokratických hodnôt, a tam je to o niečom inom,“ dodala analytička.

Voľby do Európskeho parlamentu 25. mája 2019 v... Foto: TASR, František Iván
SR Košice epvolby19 EÚ EP eurovoľby KEX Voľby do Európskeho parlamentu 25. mája 2019 v Košiciach.

20:11 Príjemné s užitočným spojila skupinka športových nadšencov z východného Slovenska, ktorá sa v deň volieb do Európskeho parlamentu vydala na vyše 60-kilometrový cyklovýlet naprieč Liptovom. Na cestu si so sebou nezabudli pribaliť voličské preukazy.

20:00 Aj okolo ôsmej hodiny hlásia okresné aj krajské volebné komisie zatiaľ nízku volebnú účasť a pokojný priebeh volieb. Takýto doterajší priebeh volieb potvrdili krátko po ôsmej hodine v Lučeneckom a Nitrianskom okrese aj v Bratislavskom kra­ji.

19:30 Voľby do Európskeho parlamentu je možné charakterizovať ako „pokojné, korektné a nudné“, skonštatoval predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Komisia sa pritom podľa neho kontinuálne zaoberá obdržanými podnetmi, napríklad v oblasti kampane a moratória. „Predovšetkým v prostredí internetu sa vyskytlo viacero skutočností, tie si však netrúfam tejto chvíli hodnotiť,“ povedal s tým, že komisia sa momentálne zameriava na zaistenie dôkazov. „Posudzovanie si nechávame na neskoršie,“ povedal Bárány.

19:15 V bratislavskom Novom Meste sa päť občanov v žltých vestách domáhalo zrušenia volieb. „Do volebného okrsku na Mikovíniho prišlo päť pomätencov v žltých vestách a domáhali sa zrušenia volieb. Našťastie, ich veľmi rýchlo vyriešila polícia,“ píše novomestský starosta Rudolf Kusý na sociálnej sieti.

18:45 Slnečné počasie nenahráva vysokej účasti voličov, na sociálnej sieti to uviedla samospráva mesta Senec. Relatívne nízku účasť zatiaľ hlási aj Gemer. Za jedny z najpokojnejších označili voľby predsedovia viacerých volebných komisií v Košickom kraji. Aj tam bola podľa odhadov dopoludnia vo všeobecnosti slabšia účasť, čo mohlo ovplyvniť aj pekné počasie, zvýšiť by sa mohla v podvečerných hodinách. Nezabudnite, volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h.

18:40 Voľby do Európskeho parlamentu boli dôvodom pre viacerých Slovákov žijúcich v zahraničí, aby hlasovanie spojili s návštevou Slovenska. Na voľby pricestovali Slováci, ktorí žijú nielen v susedných krajinách, ale aj z Luxemburska či Belgicka.

18:00 Obyvatelia Kľakovskej doliny pri Žarnovici sa do volieb veľmi nehrnú. Ani v Ostrom Grúni, kde v ostatnom období zvykli „bodovať“ kotlebovci, to nie je inak. Neskoro poobede tam volebná komisia evidovala len 40 zúčastnených voličov. Celkovo ich je v obci 437. Čítajte viac v článku: V Ostrom Grúni chodia k urnám prevažne starší ľudia.

17:45 V Terchovej varili halušky i ľudia zo zahraničia, na eurovoľby nezabudli.

V Terchovej varili halušky i ľudia zo... Foto: TASR, Erika Ďurčová
SR Terchová MS halušky varenie jedenie ZAX V Terchovej varili halušky i ľudia zo zahraničia, na eurovoľby nezabudli.

17:35 O voľby do Európskeho parlamentu nemajú ľudia bez domova veľký záujem. Zúčastňujú sa ich ešte menej, ako prezidentských volieb, do ktorých sa zapája tiež len menšina, uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozef Kákoš. Vysvetľuje to tým, že ľudia bez domova nevidia veľký význam v dosahu eurovolieb na ich životy a Brusel je pre nich až príliš vzdialený.

17:30 Obyvatelia obce Osadné v Sninskom okrese, kde sa pred viac ako desiatimi rokmi nakrúcal rovnomenný film, v ktorom vycestovali vtedajší starosta i miestny duchovný do Bruselu, aby zalobovali za výstavbu domu smútku i vytvorenie duchovného centra, vnímajú Európsku úniu pozitívne i negatívne. Čítajte viac v článku: Obyvatelia obce Osadné vnímajú EÚ dvojako.

17:05 V jednej z okrskových volebných komisií v bratislavskom Ružinove museli riešiť kuriózny prípad. Možnosti odovzdať hlas sa dožadovala aj Američanka.

„Do jednej z volebných miestností prišiel pán s družkou, ktorá je Američanka. Nemá dvojité občianstvo, len americké. Ale napriek tomu sa s veľkou vervou dožadovala možnosti voliť. Bolo to veľmi emotívne, tak sme museli kontaktovať aj políciu,“ uviedla Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

16:55 Polícia v súvislosti s eurovoľbami nezaznamenala zatiaľ žiadne vážne narušenie poriadku, potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová. „Do dnešného rána sme prijali v súvislosti s voľbami šesť podnetov, ktoré preverujú príslušné zložky polície. Dnes sme zatiaľ prijali šesť podnetov, ktoré sa týkajú správania občanov vo volebných miestnostiach a podobne,“ priblížila.

16:05 Premiér Peter Pellegrini odvolil v Banskej Bystrici. Verí, že vo voľbách do Európskeho parlamentu zvíťazia na Slovensku proeurópske strany, ktoré budú pokračovať aj v integračných snahách a v celkovej reforme EÚ, pretože tá nás neminie. Čítajte viac v článku: Pellegrini verí, že nebudeme opäť rekordérmi vo volebnej účasti.

Premiér SR Peter Pellegrini odvolil v Banskej... Foto: SITA, Peter Rusko
EUROVO¼BY: Volebný akt Petra Pellegriniho Premiér SR Peter Pellegrini odvolil v Banskej Bystrici.

16:00 Nevesta, ženích a svadobčania sa najprv stretli na 1. poschodí budovy v Drietome, kde je obradná miestnosť a potom na prízemí odvolili. Čítajte viac v článku: Svadba na hranici SR a ČR strhla svadobčanov a išli voliť a pozrite si aj video.

15:30 Nízka účasť voličov je na košickom Luníku IX pri akýchkoľvek voľbách. Najviac sa obyvatelia aktivizujú pri komunálnych voľbách. Veľký záujem nie je ani o dnešné voľby. Na sídlisku sú dva volebné okrsky, členovia komisií si čítajú knihy, klikajú do mobilných telefónov alebo sa spolu rozprávajú.

„Boli už niekoľkí, ale málo,“ konštatoval jeden z členov komisie. Podľa aktuálnych nariadení nesmú podávať informácie o tom, koľko presne ľudí už odvolilo. V predošlých voľbách v roku 2014 prejavilo záujem o eurovoľby iba 28 ľudí z 3 745 zapísaných voličov, čo predstavovalo účasť iba 0,74 percenta.

„Myslím, že teraz ich bude viac, ale žiadne rekordy padať nebudú,“ zhodli sa členovia komisie.

Veľký záujem o dnešné voľby zo strany... Foto: Robo Hakl, Pravda
Lunik eurovolby Kosice 02 Veľký záujem o dnešné voľby zo strany obyvateľov Luníka IX nie je. Na sídlisku sú 2 volebné okrsky, členovia komisií si čítajú knihy, klikajú do mobilných telefónov alebo sa spolu rozprávajú.

14:40 Na voľbách do Európskeho parlamentu sa v obci Ľutina v Sabinovskom okrese zúčastnili aj snúbenci Petra Čorňáková a Matúš Bačinský, ktorí majú v tento deň svadbu.

„Stále hovorím, že každý jeden článok je veľmi dôležitý a aj my sme článkom nejakého tela, ktoré keď chce fungovať, potrebuje zapojiť každý jeden sval. Pokladám sa tiež za nejaké tkanivo, ktoré môže prispieť k tomu, aby sa niečo dokázalo zmeniť k lepšiemu,“ povedala Čorňáková na margo Európskej únie (EÚ). Doplnila, že v minulosti žila rok v Rakúsku a osem rokov vo Veľkej Británii.

„Vrátila som sa domov, pretože to tu milujem, milujem túto krajinu, ľudí a vždy som sa chcela vrátiť. Získala som veľa, čo sa týka skúseností, ale tu je môj domov a moje srdce,“ povedala Čorňáková.

Novozvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová...
Exprezident Rudolf Schuster prišiel voliť do...
+30Eurovoľby v Šamoríne.

14:00 Hlasovací lístok je platný aj v prípade, ak sa volič pomýli a zakrúžkuje viac ako dvoch kandidátov. Na pridelené prednostné hlasy sa však nebude prihliadať. V súvislosti so sobotnými eurovoľbami to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová. Lístok je podľa nej neplatný, ak sa v obálke nachádza viac ako jeden hlasovací lístok.

13:35 „Myslím, že po tom, čo sme sa toľko usilovali, aby sme sa do Európske únie dostali a keď už konečne sme tam, pričom sme získali mnohé výhody a teraz, keď to treba udržať a hrozí, že sa to môže aj rozpadnúť, práve preto by sme mali ísť voliť a Európsku úniu podporovať,“ povedal Rudolf Schuster.

Pozrite si video TV Pravda.

Video

13:15 Na Holíčskom zámku sa koná v sobotu historický festival Rotenstein, preto viacerí účinkujúci volili v Holíči v dobovom oblečení.

K urnám prišli prestrojení za rytierov, šašov či princezné. „Záleží mi na budúcnosti Európskej únie. Každému Slovákovi odkazujem, aby využil túto možnosť. Takisto volím aj z morálnej povinnosti a záleží mi na tom, koho si púšťame mimo Slovenska, do Európskeho parlamentu,“ uviedla jedna z účinkujúcich na festivale.

Účinkujúci na festivale Rotenstein v... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
SR Holíč epvolby19 EÚ EP eurovoľby TTX Účinkujúci na festivale Rotenstein v stredovekom oblečení vo volebnej miestnosti vhadzujú hlasovacie lístky do volebnej schránky počas volieb do Európskeho parlamentu v Holíči.

13:00 V obci Kúty v okrese Senica bola počas prezidentských volieb vysoká účasť Slovákov žijúcich v zahraničí. Aj k voľbám do Európskeho parlamentu prichádzajú do tejto obce voliť Slováci zo zahraničia, ale je ich menej.

„Stále ma zaujíma, čo sa deje na Slovensku a považujem za dôležité, kto bude Slovensko zastupovať v EP. Ja využívam benefit toho, že žijeme v EÚ a chcem, aby to pokračovalo,“ uviedla Zuzana žijúca v Brne, ktorá pochádza z východného Slovenska.

Ako dodala, jedným z najvýraznejších benefitov je možnosť jednoduchého cestovania. „Sama túto možnosť využívam, podobne ako som získala vďaka EÚ aj možnosť študovať v zahraničí. Nie som ekonómka, ale účasť v spoločenstve pomohla Slovensku aj po ekonomickej stránke,“ doplnila volička z Brna, ktorá síce uvažuje nad návratom na Slovensko, ale nie v najbližších rokoch.

Voliči čakajú pred volebnou miestnosťou počas... Foto: TASR, Martin Palkovič
SR Kúty epvolby19 EÚ EP eurovoľby TTX Voliči čakajú pred volebnou miestnosťou počas volieb do Európskeho parlamentu v obci Kúty.

12:00 Akú Európu chceme?
Paradoxom volieb je, že volič, ktorý chce z nejakého dôvodu vytrestať politickú reprezentáciu svojím nezáujmom, vytrestá v prvom rade sám seba. Jediným výsledkom totiž bude, že novú politickú reprezentáciu za neho zvolia iní voliči, ktorých preferencie môžu byť zásadne odlišné ako tie jeho, píše Peter Javůrek.

11:46 Nedovoľme, aby mala SR opäť najnižšiu účasť v eurovoľbách, vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý v sobotu využil voličský preukaz a odvolil mimo svojho bydliska.

„Voľme srdcom ľudí, ktorí nebudú leniví v Bruseli pracovať pre Slovensko. Sme malý národ vzhľadom na počet obyvateľov, ale veľký srdcom a pracovitosťou. Máme čo Európskej únii ponúknuť,“ skonštatoval Danko.

11:40 V okrsku na hriňovských lazoch prišiel prvý volič o 10. hodine. Pani Katarína je zo Zvolena a keďže v tejto časti Podpoľania má chalupu, pre voľby si vybavila voličský preukaz.

11:35 Bez problémov sú zatiaľ aj voľby v regiónoch Nitrianskeho kraja. Viacerí členovia okresných volebných komisií však po prvých výjazdoch do okrskov spomenuli, že záujem voličov zatiaľ nie je vysoký.

11:30 Eurovoľby sú v okresoch Košice a Košice – okolie zatiaľ bez väčších problémov. Menšie komplikácie zaznamenali v Košiciach, išlo najmä o otázky súvisiace s trvalým pobytom, respektíve zoznamom voličov.

11:15 Priebeh volieb do Európskeho parlamentu je na Slovensku pokojný, usporiadaný, štátna volebná komisia prijala viacero podnetov. Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Aj počas volebného dňa sa môžu občania obrátiť na infolinku ministerstva vnútra so svojimi otázkami týkajúcimi sa eurovolieb.

Volať môžu na telefónne čísla 02/48592317 a 02/48592312 počas celého dňa až do zatvorenia volebných miestností.

10:00 Novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová odvolila v Pezinku. Stojíme na križovatke z hľadiska budúcnosti a podoby Európskej únie, či bude silnejšia a integrovanejšia, alebo naopak nastane proces oslabovania, vyhlásila Čaputová po tom, čo odovzdala svoj hlas. Čítajte viac v článku Čaputová: Stojíme na križovatke z hľadiska budúcnosti a podoby EÚ.

Zvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová vhadzuje... Foto: TASR, Michal Svítok
SR Pezinok epvolby19 EÚ EP eurovoľby BAX Zvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas volieb do Európskeho parlamentu 25. mája 2019 v Pezinku.

09:50 Ráno odvolil v Poprade súčasný prezident Andrej Kiska. Vo funkcii prezidenta volil posledný raz. Ľudí vyzval na účasť a pripomenul, že ide o veľa. Čítajte viac v článku: Kiska posledný raz volil v pozícii prezidenta, vyzval ľudí na účasť.

Prezident Andrej Kiska a jeho manželka Martina... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
EUROVO¼BY: Volebný akt Andreja Kisku Prezident Andrej Kiska a jeho manželka Martina počas volebného aktu v budove Mestského úradu v Poprade.

09:40 Na tradične nízku volebnú účasť na Slovensku tento rok zareagovalo množstvo mobilizačných kampaní, ktoré povzbudzujú voličov, aby prišli k volebným urnám. Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku voličom odkazuje, aby počas volieb „nedržali hubu“, kampaň ilustrujú videom i fotografiami, na ktorých viac či menej známi ľudia vystupujú s veľkou maketou hríbu. Európska komisia kampaňovala aj v regiónoch, jej predstavitelia navštívili 17 miest a verejnosti vysvetľovali, prečo je dôležité zúčastniť sa na voľbách a čo svojim občanom Európska únia prináša.

09:35 Volebná miestnosť vo Vyšných Hágoch má svoje špecifiká. Ide o najvyššie položenú základnú školu na Slovensku, ktorá je v nadmorskej výške 1130 metrov, okrem toho volebná miestnosť v nej je najvyššie položená v meste Vysoké Tatry. Po Štrbskom Plese je tiež druhá najvyššie položená na Slovensku.

Ako voliť v eurovoľbách? Odpovede na vaše otázky nájdete tu.

09:09 Voľby do europarlamentu sú dnes okrem Slovenska aj v Česku, Lotyšsku a na Malte. Výsledky budú známe až v nedeľu neskoro večer po uzavretí posledných volebných miestností v Taliansku o 23.00 h.

09:00 Prví voliči v bratislavskej Karlovej Vsi prišli hneď po začatí volieb.

08:45 V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava je zatiaľ účasť voličov nízka, všetky volebné miestnosti otvorené načas.

08:40 Voľby do Európskeho parlamentu sa bez problémov a načas začali aj v Bratislavskom kraji, potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie. Všetky volebné miestnosti boli otvorené aj v trnavskom regióne, kde je priebeh volieb zatiaľ pokojný a bezproblémový.

08:29 V sobotňajších voľbách môže odovzdať svoj hlas viac ako 10 000 väzňov. Do 17 ústavov a väzenskej nemocnice v Trenčíne začali členovia okrskových volebných komisií prinášať postupne prenosné volebné urny.

08:00 Volič, ktorému zdravie bráni prísť do volebnej miestnosti, môže požiadať o prenosnú hlasovaciu schránku aj počas volebného dňa. „Predseda okrskovej volebnej komisie určí dvoch členov, ktorí s touto volebnou schránkou pôjdu, pričom čaká, či sa nenazbiera viac záujemcov. Členovia odídu v konkrétnom čase,“ priblížila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová.

07:50 Voľby v Žilinskom kraji sa začali bez problémov. Okresné volebné komisie nezaznamenali problémy pri otvorení volebných miestností.

07:30 Voliť zástupcov do europarlamentu môžu dve hodiny aj pacienti priamo v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Voliť môžu aj pacienti a službukonajúci zamestnanci Národného onkologického ústavu v Bratislave. Zúčastniť sa na voľbách môžu rovnako aj pacienti Univerzitnej nemocnice Bratislava a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

07:23 Počas volebného dňa plynie moratórium.
Až do skončenia hlasovania je zakázané viesť kampaň aj informovať o kandidátoch v ich prospech či neprospech. Pre občanov funguje aj infolinka k eurovoľbám. Volať môžu ľudia na telefónne čísla 02/48592317 a 02/48592312 počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností.

07:15 Skončíme opäť na chvoste alebo prekvapíme celú Európsku úniu?
Tohtoročné prieskumy k eurovoľbám boli optimistickejšie. Jarný Eurobarometer ukázal, že určite sa chystá hlasovať 20 percent voličov. Sociológ z agentúry MVK Pavel Haulík považuje toto číslo za málo pravdepodobné. Sociológ z agentúry Focus Martin Slosiarik to vníma podobne, účasť odhaduje na 15 až 18 percent.

07:06 Konajú sa eurovoľby všade podľa rovnakých pravidiel? Kedy budú známe oficiálne výsledky volieb? Čítajte viac v článku: Otázky a odpovede: Eurovoľby 2019.

07:02 Ako voliť v eurovoľbách?
Volič si za plentou vyberie jeden lístok s príslušnou politickou stranou, ktorej chce dať hlas. Lístok môže vložiť do obálky neupravený alebo zakrúžkovaním poradového čísla dať preferenčný hlas jednému alebo dvom kandidátom. Obálku následne vhodí do hlasovacej urny. Čítajte viac v článku: Ako voliť.

07:00 Volebné miestnosti na Slovensku sa otvorili.
Pred piatimi rokmi prišlo u nás k urnám iba 13,05 percenta voličov, v roku 2009 to bolo 19,64 percenta a v úplne prvých eurovoľbách v roku 2004 dosiahla účasť 16,96 percenta. Vo všetkých troch prípadoch Slovensko skončilo na poslednom mieste, v žiadnej inej krajine únie nedosiahla účasť také nízke čísla.

Podľa odhadu Štatistického úradu má na Slovensku právo voliť 4,45 milióna voličov. Občanov, ktorí budú môcť po prvý raz voliť v eurovoľbách, je približne 280-tisíc. Prvovoličov, ktorí budú mať možnosť prvýkrát sa zúčastniť na akýchkoľvek voľbách, je zhruba 7 500. Ide o takých, ktorí dosiahli plnoletosť v čase od konania posledných volieb – teda od druhého kola prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnili 30. marca tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby 2019