Kandidátnu listinu SaS do eurovolieb by mal viesť Sulík

Kandidátnu listinu SaS do Európskeho parlamentu by mal viesť Richard Sulík, nie však už v pozícii predsedu strany. V TASR TV tiež avizoval, že na marcovom sneme strany podporí za nového predsedu Mariána Viskupiča. "Bez ohľadu na to, koho kongres zvolí, môže rátať s mojou podporou," uviedol.

18.01.2024 14:22
Richard Sulík, Foto:
Richard Sulík.
debata (2)

Sulík má ambíciu zastávať post čestného predsedu strany a v prípade úspechu v eurovoľbách sa do domácej politiky výraznejšie zapojiť až pred parlamentnými voľbami. „V najbližších voľbách do Národnej rady budem kandidovať tiež. Má to byť signál pre voličov SaS, ktorí volia stranu kvôli mne,“ ozrejmil. V pozícii čestného predsedu nechce súperiť s novým lídrom SaS. Ak to delegáti kongresu odsúhlasia, chcel by mať ako čestný predseda právomoc v prípade tesných hlasovaní vrátiť vec republikovej rade strany na prerokovanie.

Sulík sa vzdá funkcie predsedu SaS
Video
Zdroj: TV Pravda

Potvrdil, že čo sa týka podpory v prezidentských voľbách sa čaká už len na formálne potvrdenie orgánmi strany. „Podporíme Ivana Korčoka. Bol to náš nominant na ministra zahraničných vecí. V piatok bude k tomuto bodu zasadnutie republikovej rady, pozvanie prijal aj Ivan Korčok,“ povedal Sulík.

Priblížil, že aktuálnou politickou prioritou SaS je dosiahnuť, aby vládna koalícia stiahla z parlamentu návrh novely Trestného zákona a predložila ho znovu v štandardnom legislatívnom konaní. S názorom, že tento tlak nemá nádej na úspech, lebo sa k nemu nepripájajú voliči koalície, Sulík nesúhlasí. Téma zníženia trestov v Trestnom zákone podľa neho môže osloviť aj voličov, ktorí nechodia na protestné mítingy PS, SaS a KDH. Ak by sa Trestný zákon prijal v dnešnej podobe, hrozí podľa neho výrazný nárast kriminality.

Branislav Gröhling, Marián Viskupič Čítajte viac O post predsedu strany SaS sa bude uchádzať Gröhling i Viskupič

„Nevravíme, že nič sa nesmie zmeniť. Niektoré sadzby sú privysoké, treba ich znížiť. Ale treba to v prvom rade prediskutovať,“ konštatoval predseda SaS. Za prioritu strany považuje Sulík aj zabránenie zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry. „Riešia aj politicky citlivé kauzy, ale majú tisíc ďalších živých prípadov,“ pripomenul.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Richard Sulík #Európsky parlament #eurovoľby #voľby do Európskeho parlamentu #SASKA