Analytici: Nezávislí prekvapili, ľudia sa tak chcú oslobodiť od finančných skupín

Komunálne voľby sú podľa analytika Jána Baránka ďalším signálom pre pravicu pred parlamentnými voľbami, aby sa integrovala. Ako povedal, pravica vypratala pozíciu. Do úrovne okresných miest dominujú nezávislí kandidáti a Smer, ktorý si stále drží obrovský náskok pred ostatnými stranami. Podľa analytika Eduarda Chmelára je za nárastom úspechu nezávislých kandidátov snaha ľudí oslobodiť sa od vlády finančných skupín.

16.11.2014 08:18 , aktualizované: 14:15
komunálne voľby, urna, hlasovanie Foto: ,
Sobotňajšie komunálne voľby priniesli na Slovensku viacero prekvapení.
debata (27)

Baránka prekvapilo víťazstvo Iva Nesrovnala v Bratislave, ktorý kandidoval ako nezávislý. Nezávislí kandidáti zaznamenali dominantný úspech. KDH po 25 rokoch stratilo pozíciu primátora v Trnave.

„Slovenský Rím, kde vyhral ďalší nezávislý kandidát, je jeden zo signálov pravici. Politika sa prenáša do inej sféry. Začínajú byť dominantní nezávislí kandidáti. To, čo sa naznačilo v regionálnych voľbách, potvrdilo sa v prezidentských a ten trend pokračuje,“ povedal Baránek s tým, že aj na juhu Slovenska, kde dominantne kedysi vyhrávali kandidáti SMK, vyhrávali teraz nezávislí. „Politika sa znezávisľuje, čo nie je dobrý trend, ale je to vina politických strán, ktoré si nevychovali ďalšiu generáciu politikov,“ konštatoval.

Komunálne voľby podľa Baránka ukázali ako sú pre strany dôležité rozvinuté regionálne štruktúry. „Ukazuje to úspech KDH, SMK a Most-Híd,“ povedal. Za úspešnú stranu považuje SMK, ktorá skončila v zisku kresiel starostov tretia, aj keď jej kandidáti kandidovali len na juhu. Sieť urobila podľa Baránka tiež dosť dobrý výsledok, lebo nemá rozvinuté štruktúry a jej kandidáti sa vzdávali v prospech pravice. „Voľby akoby predznačovali návrat SNS. Jej kandidáti boli úspešní. Prekvapila ma SDS, ktorá uspela ako mimoparlamentná strana,“ dodal.

Pozrite si, kto povedie vaše mesto či obec a tiež, kto ju viedol od roku 1990.

Kompletné výsledky volieb na jednom mieste – aj so zoznamom poslancov zastupiteľstiev.

Baránek tiež poukázal na výrazný neúspech podpredsedu KDH Petra Belinského. „Belinský spravil fatálnu chybu, keď ako nominant KDH sa chcel tváriť ako nezávislý kandidát. Možno časť voličov to vnímalo ako zradu, keďže sa na bilboardoch nepriznával ku KDH. Možno chcel využiť fenomén nezávislých, ale vyvolal fenomén falošnosti,“ zdôraznil.

Haulík: Úspech nezávislých je varovaním pre strany

Analytik Pavol Marchevský v povolebnom štúdiu Slovenského rozhlasu upozornil na to, že komunálne voľby sú špecifické utváraním rôznych, často aj bizarných zoskupení a preto sa jednotlivé politické strany snažia výsledky interpretovať ako svoj úspech. Zhodnotil, že sa jednoznačne posilnila pozícia nezávislých, pravica stratila. Pozastavil sa pri výsledku z Trenčína, kde víťazný kandidát na primátora, doterajší primátor Richard Rybníček, mal podporu Smeru, ale aj celej pravicovej zostavy.

V povolebnom štúdiu tiež zaznelo prekvapenie z výsledku v Bratislave. Podľa politológa Smer stratil dôležitý tromf, keďže roky sa považovalo hlavné mesto za baštu pravice, pričom vo voľbách pred štyrmi rokmi zvíťazil Milan Ftáčnik, ktorý kandidoval ako nezávislý s podporou Smeru. Tento dôležitý zisk si Smer nedokázal udržať.

Aj úspech Richarda Rašiho (Smer) v Košiciach... Foto: SITA, Tibor Zmak
Richard Raši, voľby Aj úspech Richarda Rašiho (Smer) v Košiciach napriek posledných udalostiach okolo Pavla Pašku považujú analytici za signál, že vládna strana má stále silné pozície a pre pravicu bude veľmi ťažké ju v parlamentných voľbách poraziť.

Podľa analytika Pavla Haulíka z agentúry MVK sú tieto komunálne voľby upozornením pre politické strany, že nerobia niečo dobre a musia urobiť zmeny dovnútra. „Politické strany nedokážu voličom ponúknuť reálnu alternatívu voči existujúcim problémom,“ povedal pre RTVS. Napriek tomu si „Smer dokázal udržať svoje pozície a ukáže sa to zrejme aj v parlamentných voľbách,“ dodal Haulík. Podľa jeho slov výsledky jednoznačne ukázali, že pravica ani po rokoch stále nedokáže postaviť voči Smeru jasnú alternatívu.

Analytici sa zhodli, že je škodou, že odstúpenie Pavla Paška z čela parlamentu zatieni výsledky komunálnych volieb. Nikto nevie, čo sa udialo v pozadí, keďže jeho bleskové odstúpenie bolo „senzačné“ a preto treba podrobne sledovať najbližšie dianie na slovenskej politickej scéne. (Čítajte aj Politológ: Odstúpenie Pašku je prejav mocenského boja v Smere.)

Podľa komentátora Mariána Leška Smer dokázal, že jeho podpora u voličov je stále silná. „Je to jasný odkaz pre pravicu, že poraziť Smer v parlamentných voľbách nebude vôbec jednoduché,“ povedal v povolebnom štútiu TV Markíza.

Aj analytik Eduard Chmelár súhlasí s tvrdeniami ostatných, podľa ktorých neoficiálnymi víťazmi sobotňajších komunálnych volieb sú nezávislí kandidáti. „Vidím za tým túžbu ľudí oslobodiť sa od vlády finančných skupín,“ uzavrel.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #pravica #komunálne voľby #analytik