Jurinová pre Pravdu: Koalícia je risk, ale aj skúška pre OĽaNO. Zvádzame aj vnútorný boj o formu vedenia

Žilinská županka Erika Jurinová patrí k jedným zo štyroch zakladajúcich členov hnutia OĽaNO. V minulosti si prešla viacerými funkciami a na čele Zilinského kraja je druhé volebné obdobie. V rozhovore pre Pravdu uviedla, že v OĽaNO zvádzajú vnútorný boj o formu vedenia a aj to rozhodne o tom, či ostane na čele župy, alebo opäť zasadne do poslaneckých lavíc.

05.07.2023 19:05
jurinová Foto: ,
Jednotka kandidátky Erika Jurinová počas predstavenia spoločnej kandidátky OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí 5. júla 2023 v Bratislave.
debata (71)
Koalíciu OĽaNO a priatelia povedie do volieb Jurinová
Video
Zdroj: TV Pravda

V minulých voľbách bola jednotkou na kandidátke OĽaNO Mária Šofranko, o nej sme veľa nepočula, nevýrazná bola aj v parlamente. Bude o vás ako o volebnej líderke počuť viac?

Pani Šofranko bola jednak nová v politike, ale podľa mňa sa aj počas jej pôsobenia v parlamente profilovala na školskom výbore, školské témy sú jej blízke a tie aj reprezentovala. Na druhej strane, ja už čosi za sebou v politike mám. Možno aj to bol dôvod, prečo som vnímala množstvo podnetov, aby som bola líderkou kandidátky. Zakladala som hnutie, bola som v parlamente, mala som nejaké funkcie, teraz riadim Žilinský kraj, takže sa nanovo vraciam. Ľudia už vyhodnotia, či som dostatočne viditeľná, alebo nie. Nemyslím si, že je najdôležitejšie zviditeľňovať sa kauzami. Budem rada, keď sa ženy začnú zviditeľňovať svojou prácou. O to sa snažím.

olano Čítajte viac OĽANO do volieb povedie Jurinová. Po septembri môže vymeniť Matoviča na poste šéfa hnutia

Čo sa týka funkcie županky, ako skĺbite riadenie župy s kampaňou?

V pondelok sme mali posledné zastupiteľstvo pred prázdninami, ďalšie bude v septembri tesne pred voľbami. Ten čas sa bude dať ľahšie skĺbiť, ale určite si nedovolím zanedbať prácu na župe.

Ak sa dostanete do parlamentu, budete pokračovať vo funkcii županky?

Bola to vec, ktorú som komunikovala, uvidíme, ako dopadnú voľby. Zvádzame aj vnútorný súboj o formu vedenia hnutia, takže na to bude vplývať viac faktorov. Ale ako som povedala, uplatním si len jeden mandát.

Na snímke v popredí vľavo jednotka kandidátky a... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Erika Jurinová, OĽaNO Na snímke v popredí vľavo jednotka kandidátky a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová a predseda OĽaNO Igor Matovič počas predstavenia spoločnej kandidátky OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí.

Čo hovoríte na to, že OĽaNO ide do volieb v koalícii?

Je to čestné, no sama to však vnímam ako obavu. Čísla v prieskumoch nám zatiaľ neukazujú, že by sa OĽaNO dostalo do parlamentu. Bude to skúška, či ľudia chcú, aby bol charakter štátu bol stále nastavený s rozviazanými rukami polície, to považujem za dôležitý moment. Alebo povedia, že šak trošku kradnúť sa môže. Pokiaľ to tak ľudia vyhodnotia, budeme sa s tým musieť zmieriť. Takže áno, ideme do risku, ale ja verím v silu ľudí.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Erika Jurinová #predčasné voľby 2023 #OĽaNO a priatelia