Trčíte Ficovi z pr*ele, odkázal Dankovi Kollár. Na kritike prezidentky sa však obaja zhodnú

Predvolebné duely sa menej ako mesiac pred termínom predčasných volieb menia na politické súboje. V niektorých prípadoch sa debaty nevedú o riešeniach pre Slovensko, no politickí lídri sa prekárajú v osobných rovinách.

03.09.2023 13:50
debata (54)

V prvej poprázdninovej relácii RTVS O 5 minút 12 sa proti sebe posadili súčasný predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a expredseda Národnej rady Andrej Danko (SNS). Kollár sa dotkol Danka tým, že začal spomínať Roberta Fica a ich údajné spoločné dohody. „Vy tomu Robertovi Ficovi trčíte z pr*ele, pán Danko. Vy ste paródia na politika,“ odkázal predsedovi SNS Kollár. Danko na Kollára reagoval, že je „úch*l“.

Debata sa však okrem iného nevyhla ani kontroverznému oceneniu kňaza Mariana Kuffu. Podľa Kollára „jeden úžasný, boží človek“. Predsedovi parlamentu však prekážala neúčasť prezidentky Zuzany Čaputovej a predsedu vlády Ľudovíta Ódora na odovzdávaní cien.

Udeľovanie štátnych cien J. M. Hurbana
Video

Tí zdôvodňovali neúčasť na odovzdávaní štátnych cien J. M. Hurbana obavou zo zatiahnutia do predvolebnej kampane, no u Kollára tento argument neobstál. „Sú to štátne ceny, je to deň, v ktorom sa vyzdvihuje slovenská štátnosť a ústava,“ upozornil Kollár a je presvedčený, že na takomto podujatí sa mali obaja ústavní činitelia zúčastniť. Líder SNS s Kollárom v tejto veci súhlasil. Dodal, že účasť na takomto podujatí je prejavom rešpektu k ústave a štátnosti.

SR Bratislava NRSR Deň Ústavy laureáti cena Hurbana BAX Čítajte viac Kollár ocenil aj kontroverzného Kuffu, Dubačová kritizovala „tajtrlíkov“ s fašistickým srdcom
Pellegrini odmieta, že by mal dohodu Ficom
Video

Kollár nerozumie ani argumentom o možnom zatiahnutí do predvolebného boja. Naznačil zároveň, že v budúcnosti by mohlo byť podujatie ohrozené. „Ak sa k moci dostane jedna strana, tak ako to naznačil posledný prieskum, možno štátne ceny J. M. Hurbana zrušia,“ uviedol.

Danko v Ide o pravdu: Fico konečne povedal, čo chce. Budem lídrom kandidátky SNS aj v eurovoľbách
Video

V prípade mimoriadnych rokovaní parlamentu Kollár pripustil podporu schôdzi, ktorá sa má zaoberať zmenami vo fungovaní ambulantných pohotovostí a urgentov, chce však predtým hovoriť so zástupcami zdravotníkov. Vylúčil však podporu schôdze, ktorá sa má zaoberať novelizáciou trestného zákona. Mieni, že sa táto téma zneužije na predvolebnú kampaň. Danko si myslí, že schôdze o vládnych návrhoch sú len PR aktivitami súčasného premiéra.

dzurinda, heger Čítajte viac Demokrati, Modrí či Maďari... Malé strany s veľkými ambíciami neodstúpia. Ako môžu zamiešať povolebnými kartami?

Obaja sa vyjadrili aj ku kandidatúram pre budúcoročné prezidentské voľby. Kollár potvrdil, že Sme rodina nepostaví vlastného kandidáta. „O tom, koho podporíme, sa rozhodneme, až keď budú známi všetci kandidáti,“ povedal. Súhlasí, že bývalí ministri zahraničných vecí Ivan Korčok i Ján Kubiš budú silní kandidáti na post hlavy štátu.

Kollár v Ide o pravdu: Naši nominanti v SIS striktne dodržiavali zákon. Nechcel som reinkarnovať Fica, to urobili iní
Video

Danko vidí v Korčokovi pokračovanie línie súčasnej prezidentky, o vhodnom kandidátovi má úplne inú predstavu. SNS podľa jeho slov navrhne vlastného kandidáta v prípade, ak sa na kandidátovi nezrodí zhoda v budúcej vládnej koalícii, ktorej bude SNS súčasťou.

Sulík dúfa, že Rusko nebude mať hranice v Užhorode
Video

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Boris Kollár #Andrej Danko #Sme rodina #O 5 minút 12