Matovič nevylúčil ani spoluprácu s SaS. Koalíciu nakoniec doviedol do parlamentu

Podľa aktuálnych výsledkov Štatistického úradu SR sa koalícia zložená z OĽaNO, Kresťanskej únie a Za ľudí do parlamentu dostane so ziskom na úrovni približne 10 percent. Igor Matovič v priebehu volebnej noci nevylúčil možnú povolebnú spoluprácu ani s Progresívnym Slovenskom či s liberálmi z SaS. V priebehu celého volebného večera však niekoľkokrát zopakoval svoju obavu, že sa Smeru podarí poskladať vládu. „Modlime sa, aby do rána nebolo všetko jasné a aby sa mafia opäť nedostala k moci,“ vyjadril sa.

30.09.2023 22:04 , aktualizované: 01.10.2023 03:35
379660770 1264534447569850 5538898590217409073... Foto:
Igor Matovič.
debata (42)
Matovič hodnotí výsledky volieb
Video
OĽaNO / Igor Matovič / Čítajte viac Matovičovi údajne poškodili desiatky fiatok. Jednu podľa Pročka odniesli do zákazu parkovania

3:21 Náš online prenos zo štábu OĽaNO končí.

03:00 Šéf OĽaNO Igor Matovič stále trvá na tom, že do koalície pôjde iba so stranami, ktoré budú súhlasiť s jeho 10 požiadavkami.

02:33 Igor Matovič sa pri súčasných číslach stále ešte nevyjadril, s kým by chcel rokovať o prípadnej koalícii. Zatiaľ však neodmietol ani spoluprácu ani so stranou PS a ani so Saskou. „Pre nás je objednávka voličov svätá. Ak rozhodnú, že máme sedieť aj so Saskou, ktorá má takého predsedu akého má, tak s nimi bohužiaľ budeme sedieť,“ vyslovil sa Matovič.

Ak voliči rozhodnú, že máme sedieť aj so Saskou, tak s nimi bohužiaľ budeme sedieť, hovorí Matovič
Video
Zdroj: TV Pravda

01:59 „Modlime sa, aby do rána nebolo všetko jasné a aby sa mafia opäť nedostala k moci,“ vyjadril sa šéf OĽaNO Igor Matovič, ktorý spolu s ostatnými prítomnými netrpezlivo čaká na pomaly nabiehajúce výsledky volieb.

01:54 Prítomných hostí počas celého večera zabáva politik a exzabávač Jožo Pročko. Pokojnú atmosféru sa mu však aj napriek enormnej snahe nedarí vybičovať.

01:27 Igor Matovič zhodnotil atmosféru v Refinery Gallery ako „realistickú“. Čo sa týka možných koalícií, líder OĽaNO zatiaľ svoj možná postup komentovať nechcel. Za úspech by podľa vlastných slov považoval to, ak sa „mafia nevráti k moci“.

01:22 Žena Igora Matoviča sa pre Markízu vyjadrila, že chce, aby bol opäť vo vláde. „Bolo by dobre, keby mal svoj „next time“. Je treba dostavať aj nemocnice“, povedala pre televíziu.

01:11 Nálada počas volebnej noci v centrále OĽaNO je stále pokojná. Všetci s napätím čakajú na pomaly nabiehajúce výsledky.

00:32 Na pódium prišla aj Anna Záborská z Kresťanskej únie. Tá sa poďakovala všetkým, ktorí koalícii dali hlas.

00:26 Volebný večer v centrále OĽaNO prebieha pokojne. Na pódiu sa postupne vystriedali všetky predchádzajúce volebné líderky, vrátane tej súčasnej, Eriky Jurinovej. Tie zhodnotili priebeh volebnej kampane.

00:00 Na pódium vystúpili kandidáti hnutia OĽaNO, Kresťanskú úniu a Za ľudí. Privítal ich Jožo Pročko, ktorý celý večer moderoval. Na pódiu je aj šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

23:55 Matovič spolu s manželkou Pavlínkou práve vystúpil na pripravené pódium. Prítomným sa poďakoval za podporu. Vyrukoval s výčitkou, že voči OĽaNO sa v priebehu posledných rokov rozpútala vlna nenávisti. „Obávam sa, že na konci môže byť ráno ešte kruté. Dúfam, že sa Ficovi nepodarí zostaviť vládu s ústavnou väčšinou,“ povedal líder hnutia.

23:45 Do centrály prišiel Igor Matovič spolu s manželkou Pavlínkou. Komentovať výsledky exit pollu síce nechcel, no priblížil, že „bude tŕpnuť, aby mafia nemala ústavnú väčšinu“.

23:09 Michal Šipoš upresnil, že líder OĽaNO Igor Matovič by mal do centrály doraziť približne o 23:30. Atmosféra na mieste je stále pokojná.

23:06 Do centrály, sprevádzaná veľký potleskom, dorazila volebná líderka OĽaNO Erika Jurinová. Hneď po príchode komentovala výsledky exit pollu. Jurinová si podľa vlastných slov myslí, že OĽaNO bude mať šancu na účasť v koalícii. Doplnila, že hnutie sa môže podieľať na očiste spoločnosti.

22:46 Po zverejnení prvých výsledkov z exit pollu sa v centrále ozval potlesk zúčastnených. Hnutie OĽaNO by s 8 percentami skončilo na štvrtom mieste. To Michal Šípoš komentoval slovami, že dúfa v neúspech „mafie“.

22:33 Člen predsedníctva hnutia OĽaNO Michal Šipoš oznámil, že Igor Matovič by mal na volebnú noc doraziť tesne pred 23:00.

22:30 Vo volebnej centrále OĽaNO je zatiaľ pokojná atmosféra. Novinári ako aj hostia napäto čakajú na volebné výsledky.

22:04 Štáb OĽaNO je v Refinery Gallery v bratislavskom Vlčom hrdle. Šéf hnutia Igor Matovič sa na mieste zatiaľ neukázal, no na vstup do budovy čakajú dlhé rady ľudí.

Atmosféra počas volebnej noci hnutia OĽANO po...
Volebná centrála OĽaNO.
+8Volebná centrála OĽaNO.
Matovič: Držme si palce, aby to dokopy pre demokratické Slovensko ráno nebolo horšie
Video
Zdroj: TV Pravda

Matovičov pokus o reparát

Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič sa po turbulentných troch rokoch opäť pokúša o svoj reparát. Ak sa mu to podarí, pri prípadných vyjednávaniach o zložení novej vlády bude skutočne „drahou nevestou“. Pre svojich potenciálnych koaličných partnerov si totiž pripravil 10 kľúčových podmienok, s ktorými podľa jeho slov pred vstupom do vlády budú musieť súhlasiť.

Medzi podmienkami na vstup do vlády, ktoré si OĽaNO kladie, je okrem iného aj predĺženie príspevku na dieťa vo výške 200 eur, či odmena 500 eur za účasť na voľbách, ktoré majú byť vyplatené spätne.

Preferencie koalície zloženej z hnutia OĽaNO, Kresťanskej únie a strany Za ľudí sa v priebehu posledných mesiacoch pohybovali tesne pod 7 percentami. Aktuálne všetko nasvedčuje tomu, že jediná koalícia, ktorá do volebného súboja vstúpila, by mohla získať približne 10 percent.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #parlamentné voľby 2023