Politológ Koziak: Koalícia so Smerom by pochovala Pellegriniho Hlas

Stranu Hlas by vstup do koalície so Smerom pochovalo. Líder Hlasu Peter Pellegrini by sa tak už nikdy nezbavil nálepky, že je „Smerák" či „Ficov klon“. Povedal to pre agentúru SITA politológ Tomáš Koziak s tým, že je veľmi ťažké povedať, s kým nakoniec Hlas zostaví vládnu koalíciu. Väčšina predsedníctva Hlasu preferuje koalíciu práve so Smerom Roberta Fica, čo je do istej miery podľa politológa pochopiteľné, pretože strany sú si ideovo blízke, spájajú ich priateľstvá, spoločná minulosť.

02.10.2023 11:31
fico, pellegrini Foto: ,
Peter Pellegrini a Robert Fico.
debata (37)

Avšak podľa politológia členovia Hlasu, ktorí odišli od Fica, mali na to svoje dôvody, ktoré racionálnym spôsobom navonok artikulovali. „Chceli sa rozísť s politikou ‚našich ľudí‘, s korupčnými škandálmi Smeru nechcú mať nič spoločné a taktiež chcú byť jeho čistejšou odrodou. Tým, že pôjdu do koalície so Smerom by to jednoznačne popreli a stali by sa z nich pokrytci,“ uviedol Koziak. Tvrdí, že Fico by si z Hlasu urobil trhací kalendár či rohožku, po ktorej môže šliapať a robiť si s ňou, čo chce. To podľa politológa urobil s každým jedným koaličným partnerom.

Voľby 2023, PS, Šimečka, Čítajte viac Politológ: Smer povysával Republiku, PS nepresvedčilo vidiek a Matovič bodoval u Rómov. Dankovi rastie konkurencia

Pellegrini má záujem o dialóg so zahraničnými lídrami, o čom svedčí aj jeho stretnutie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v marci tohto roku. Na rozdiel od Fica, ktorý nazval nemeckú armádu Wehrmacht, teda výrazom, ktorý označoval armádu nacistického Nemecka. „Európska únia vie veľmi dobre, kto je Ľuboš Blaha (Smer) a akú rétoriku má. Byť s Blahom v spoločnej vláde je niečo, čo Pellegriniho bude jednoznačne diskreditovať v zahraničí. Fico nebude akceptovateľným partnerom pre zahraničných lídrov,“ vysvetlil Koziak.

koláž, kollár, čimeška, fico, danko, heger Čítajte viac Toto sú víťazi a porazení. Ako sa zmení parlament? SNS má divoký klub, Smer stálice. Vypadol Kollár, Klus aj Gyimesi

Koziak za závažný problém označil aj tesnú parlamentnú väčšinu, ktorá by mohla vzísť z koalície Smer, Hlas a Slovenskej národnej strany (SNS). Išlo by o 79 poslancov, čo je podľa neho krehká väčšina. Na druhej strane by však vznikla trojkoalícia, čo je zas výhodou, pretože v trojici sa vládne oveľa jednoduchšie ako vo štvorici.

Na snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko...
Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár počas...
+67Miroslav Beblavý počas volebnej noci v centrále...

„Ku krehkosti prispieva aj SNS, ktorá by v tej koalícii bola. Vieme, že niekoľko politikov, ktorí boli zvolení do parlamentu na kandidátke SNS vzišli zo strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), čiže z tábora, s ktorým Pellegrini nechce mať nič spoločné. Tomáš Taraba je človek, s ktorým sa Pellegrini zrejme nebude chcieť ukazovať na verejnosti a už vôbec nie, aby boli spolu v koalícii,“ myslí si politológ. Do tejto skupiny partnerov zaradil aj Martinu Šimkovičovú, ktorá je známou aktivistkou z portálov, ktoré šíria dezinformácie a často „koketovala" s hnutím Republika.

Pellegrini: Slovensko si po chaose nemôže dovoliť experimenty
Video

„Hlas-SD otvorene hovorí, že Republika je pre neho červená čiara a takto by mal Republiku rovno v koalícii len s inou nálepkou. Z členov SNS sa do parlamentu prebojoval len jej líder Andrej Danko, všetcí ostatní sú odídencami z rôznych iných politických strán,“ dodáva. Toto podľa Koziaka poukazuje na ťažkú ukotviteľnosť ľudí. Domnieva sa, že sú schopní zlyhať v nejakom kľúčovom okamihu, ktorý by sa týkal hlasovania. „Oni si môžu povedať – takto hlasovať nebudeme, lebo je to proti nám a keď sa vám to nepáči, tak odídeme zo strany. To už urobili, a keď to urobili raz alebo dvakrát, prečo sa nedomnievať, že to urobia aj nabudúce. Stačí, že odídu štyria poslanci a vláda skončí,“ uzavrel.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasné voľby 2023