Fico si od Čaputovej prevzal poverenie na zostavenie vlády. Má na to 14 dní. Nebude to ľahké, priznal šéf Smeru

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok odovzdala poverenie na zostavenie vlády predsedovi víťaznej strany Smer Robertovi Ficovi. Strana získala v sobotných (30. 9.) predčasných parlamentných voľbách najvyšší počet hlasov.

02.10.2023 15:20 , aktualizované: 17:20
debata (456)
Fico dostal poverenie zostaviť vládu
Video
Zdroj: TASR

Predseda Smeru má na zostavenie vlády 14 dní. Podľa Fica to nebude jednoduché. Smer voľby vyhral so ziskom takmer 23 percent hlasov, na vytvorenie vlády s väčšinovou podporou v parlamente však potrebuje získať na spoluprácu aspoň dve ďalšie strany.

„Nebude to ľahký proces, ale urobíme všetko preto, aby vznikla vláda Slovenskej republiky,“ uviedol Fico.

Šéf Smeru neuviedol, s ktorými stranami by mohol vytvoriť kabinet, analytici i médiá však ako jednu z najpravdepo­dobnejších možností označujú spoluprácu Smeru s Hlasom a SNS.

fico, šimečka, pellegrini Čítajte viac Možné sú štyri povolebné scenáre. Smer čaká na Čaputovú, Pellegrini si necháva otvorené zadné dvierka. PS musí dať štedrú ponuku

Schôdzka Čaputovej s Ficom trvala zhruba štvrť hodiny. Prezidentka má dlhodobo napäté vzťahy so šéfom Smeru. Po jeho skorších slovných výpadoch, že je americkou agentkou, Čaputová tento rok v septembri podala na Fica žalobu na ochranu osobnosti. Pred zvolením do vrcholnej funkcie bola Čaputová podpredsedníčkou liberálneho hnutia Progresívne Slovensko (PS), ktoré až do sobotňajších volieb bolo neparlamentnou stranou.

Predseda Smeru Robert Fico si od prezidentky...
Prezidentka Zuzana Čaputová prijala predsedu...
+14Prezidentka Zuzana Čaputová a predseda Smeru...

Čaputová dodržala tradíciu, že prezidentské poverenie po voľbách ako prvé dostáva zástupca víťaznej formácie. Samotné poverenie na zostavenie vlády nemá oporu v ústave; ide skôr o zvyklosť, ktorou sa riadili už predchádzajúci prezidenti. Hlava štátu podľa ústavy vymenuje nového premiéra a na jeho návrh potom členov jeho kabinetu.

Fico si prišiel k Čaputovej po poverenie
Video

Slovensko v minulosti už zažilo, že víťaz volieb nakoniec vládu nezostavil. Naposledy sa to stalo v roku 2010 práve Smeru. PS, ktoré je po víkendových voľbách druhou najsilnejšou stranou, už ohlásilo, že chce zabrániť vzniku vlády Smeru. Zloženie budúcej vládnej koalície bude podľa analytikov závisieť od postoja Hlasu niekdajšieho Ficovho straníckeho kolegu Petra Pellegriniho. Táto strana skončila vo voľbách na treťom mieste.

koláž, kollár, čimeška, fico, danko, heger Čítajte viac Toto sú víťazi a porazení. Ako sa zmení parlament? SNS má divoký klub, Smer stálice. Vypadol Kollár, Klus aj Gyimesi

V pondelok sa hlava štátu okrem Fica stretla aj s predsedom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom. V utorok o 9.30 h prijme predsedu strany Hlas Petra Pellegriniho a o 11.00 h predsedu KDH Milana Majerského.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala predsedu...
Prezidentka Zuzana Čaputová prijala predsedu...
+3Prezidentka Zuzana Čaputová prijala predsedu...

Fico, ktorý bol premiérom už trikrát, v nedeľu povedal, že sa bude opäť uchádzať o funkciu predsedu vlády a že rokovania o programe budúcej vládnej koalície by mohli trvať zhruba dva týždne. Práve toľko času od Čaputovej na vytvorenie vlády dostal.

zuzana čaputová Čítajte viac Čaputová: Poverenie dostane Fico, stretnem sa aj so Šimečkom a Pellegrinim. Voľby boli demokratické a zákonné

Po voľbách Fico zopakoval svoj odmietavý postoj k vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej invázii. Pre prípad účasti svojej strany v novej vláde ohlásil odvolanie policajného prezidenta a šéfa elitnej zložky prokuratúry. Tieto inštitúcie sa zaoberajú okrem iného korupčnými kauzami z doby skoršieho vládnutia Smeru, ktorý bol pri moci najprv v rokoch 2006 až 2010 a neskôr nepretržite v dvoch zhodne štvorročných volebných obdobiach medzi rokmi 2012 a 2020.

Voľby 2023, PS, Šimečka, Čítajte viac Politológ: Smer povysával Republiku, PS nepresvedčilo vidiek a Matovič bodoval u Rómov. Dankovi rastie konkurencia

Do parlamentu sa celkovo dostalo šesť strán a jedna koalícia. S podporou 22,94 percenta hlasov zvíťazil Smer, čo mu prinieslo 42 kresiel v Národnej rade SR.

456 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #predčasné voľby 2023