Bývalá televízna hviezda aj uznávané expertky. Do parlamentu prichádza rekordne veľa žien

Boj za vyšší počet žien v parlamente celkom nevyšiel, dominovať mu budú naďalej muži. Síce sme si v predčasných voľbách zvolili rekordne veľa poslankýň, ich počet v skutočnosti narástol len minimálne. Strana SaS, ktorá si postavila dokonca aj časť kampane na podpore ženských práv, ich napokon bude mať v parlamente len tri. Rovnako tak aj Smer. Balans medzi ženami a mužmi vyšiel len Progresívnemu Slovensku, ktoré dostalo viac žien na hradný kopec vďaka vyváženej kandidátke.

09.10.2023 06:00
debata (68)
Fico: Urobíme všetko preto, aby vznikla vláda, prezidentka mi dala 14 dní
Video
Zdroj: tasr

Progresívcom pomohol zips

V novom zložení parlamentu bude historicky najviac žien – presne o jednu viac ako v dosluhujúcom zložení. Do poslaneckých lavíc si sadne v novom volebnom období 33 poslankýň a 117 poslancov. Sklamanie nad konečným číslom vyjadrila iniciatíva Zakrúžkuj ženu, ktorá pred voľbami podporovala ženské kandidátky. „Dúfali sme, že ich bude viac. Voľby však potvrdili, že pre zvýšenie počtu žien v parlamente je absolútne kľúčové, ako strany zostavia svoje kandidátky,“ uviedla na Facebooku.

Strana Progresívne Slovensko. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Michal Šimečka, PS, progresívne slovensko Strana Progresívne Slovensko.

Iniciatíva vyzdvihla, že najviac žien vďaka systému „zips“, teda striedaniu žien a mužov na kandidátke, dostalo do snemovne Progresívne Slovensko (PS). Hnutie Michala Šimečku bude spomedzi 75 kandidátok reprezentovať na hradnom kopci 16 z nich. Zvyšné strany takýto vysoký počet žien nedosiahli ani zďaleka. Spomedzi zvolených bude mať repete v parlamente len Simona Petrík, ktorá sa dostala do parlamentu vo volebnom období 2016 – 2020 na kandidátke strany Sieť. Petrík zo strany Radoslava Procházku odišla pre nesúhlas vtedajšej koalície so Smerom.

Parlament vyšiel na druhýkrát bývalej predsedníčke progresívcov Irene Bihariovej, Zore Jaurovej a tiež Lucii Plavákovej, ktorá získala v predčasných voľbách spomedzi žien v PS najvyšší počet preferenčných hlasov.

Prečo je v Smere málo žien?

Mužských kandidátov preferoval na kandidátke víťazný Smer. Prvú ženu obsadil až na 33. miesto a celkovo do volieb postavil 20 kandidátok. Z nich sa do parlamentu dostali tri. Najvyššie nominovanou bola exprimátorka Humenného Jana Vaľová. V počte krúžkov ju však predbehla Zuzana Matejíčková. Ženské smerácke trio dopĺňa Marcela Čavojová.

Počas volebnej noci sa dobre naladenej europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej pýtali na ženy v Smere aj novinári. Na otázku, či ju ako ženu nemrzí, že ich mal Smer na kandidátke zastúpené v nízkom počte odpovedala, že pre ženy v politike je to „ťažké“. „V Európskom parlamente máme dve z troch, tu je to slabšie, lebo slovenská politika nie je úplne pekná,“ odpovedala europoslankyňa, ktorá však za Smer v parlamentných voľbách nekandidovala.

Podpredseda Smeru Robert Kaliňák by mohol...
Na snímke člen predseda strany Smer - sociálna...
+6Robert Fico prichádza do centrály strany Smer.

Z Hlasu prichádza bývalá rektorka

Akademickú pôdu vymení za poslanecké lavice bývalá rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Vo funkcii skončila po kauze s 20-ročnou študentkou, ktorú postrelil pedagóg a skončila s vážnymi poraneniami v nemocnici. Hlas bude reprezentovať aj právnička Zuzana Dolinková, ktorá v strane komunikuje zdravotnícke témy. K Pellegrinmu prišla po tom, ako zanechala funkciu prezidentky Zväzu ambulantných poskytovateľov. V minulosti kandidovala za Dobrú voľbu, ktorá pred voľbami 2023 splynula s Pellegriniho Hlasom.

Peter Pellegrini okomentoval vyjadrenie Moniky Beňovej
Video
Zdroj: tasr

Staronovou tvárou bude v parlamente najvyššie postavená žena na kandidátke Hlasu exministerka vnútra Denisa Saková, ktorá v rámci ženských kandidátok získala aj najvyšší počet krúžkov. Poslanecký mandát obhájila aj bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Jurinová boj o novú tvár OĽaNO prehrala

Z koalície OĽaNO a priatelia (OĽaNO, Nezávislí kandidáti, NOVA, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma a Magyr Szívek), Za ľudí a Kresťanská únia sa do parlamentu dostali štyri ženy, pričom každá reprezentuje inú čas z koaličného spektra.

Predseda hnutia, ktorý si od roku 2020 vyslúžil prívlastok najnedôveryhodnejší politik, ešte pri ohlasovaní kandidátky oznámil, že ak získa zakladajúca členka a žilinská županka Erika Jurinová vyšší počet krúžkov, vedenie OĽaNO jej prenechá. Vnútorné referendum o nového predsedu sa skončilo v neprospech Jurinovej. Matovič sa prekrúžkoval z posledného 150. miesta kandidátnej listiny na prvé s počtom 178 614 prefe­renčných hlasov, Jurinová s 69 638.

Matovič u Čaputovej: V najťažších chvíľach nepodržala vláde chrbát
Video
Zdroj: tasr

Úspech vo voľbách zaznamenala jedna z platforiem OĽaNO s názvom Pačivale Roma, ktorú budú reprezentovať štyria poslanci rómskej národnosti – Peter Pollák mladší, Lukáš Bužo, Viliam Tankó a Anežka Škopová. Vysoký úspech OĽaNO v obciach, kde sa podľa posledného sčítania obyvateľov hlási k rómskej národnosti viac ako 1000 ľudí, začala riešiť Národná kriminálna agentúra, ktorá má podozrenie na volebnú korupciu.

Z konca kandidátky sa prekrúžkovala do parlamentu exministerka investícií a neskôr aj samozvaná „poslankyňa parlamentu veriaca v silu ideálov“ Veronika Remišová. Návrat k Matovičovi ohlásila po tom, ako sa jej ako predsedníčke rozpadol klub Za ľudí a členovia strany sa rozutekali k Saske, PS a Demokratom. V NR SR bude zastupovať voličov aj predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská.

Kampaň OĽaNO v rómskych osadách Čítajte viac Kampaň či 500 eur? Úspech Matoviča v osadách rieši NAKA, politológ hovorí o volebnej anomálii

V SaS sa budú za ženy biť tri poslankyne

SaS sa v nasledujúcom období v duchu ich predvolebného hesla „Za ženy nerozhodujeme, za ženy bojuje“ bude biť za práva žien len v trojici. Do parlamentu sa dostalo zo saskárskej kandidátky len trio exministerka spravodlivosti Mária Kolíková, Vladimíra Marcinková a Jana Bittó Cigániková.

Po tom ako sa dlhoročná primátorka Prešova Alena Turčanová rozhodla v komunálnych voľbách vlani na jeseň už nekandidovať, bude zastupovať voličov KDH v parlamente. Druhou a poslednou ženou strany KDH je Martina Holečková.

Strana SaS predstavila nové logo a upravený názov. Foto: SaS
SASKA, SaS, Richard Sulík, Mária Kolíková, Jana Bittó Cigániková, Marián Viskupič, Branislav Gröhling, Juraj Krúpa Strana SaS predstavila nové logo a upravený názov.

Slovenská národná strana (SNS) bude mať v parlamente 10 poslancov, z toho len jednu ženu. Martina Šimkovičová už v minulosti poslankyňou bola, do NR SR sa dostala na kandidátke Sme rodina, odkiaľ však pre nezhody odišla spolu s ďalšími kolegami. Andrej Danko o nej pred voľbami písal ako o veľkej posile kandidátky. Šimkovičová roky pôsobila v Televízii Markíza, odkiaľ odišla po tom, ako zdieľala príspevky namierené proti utečencom. Dlhoročná tvár najsledovanejšej televízie na Slovensku sa vrátila v rámci poslaneckej prestávky na obrazovky proruskej TV Slovan.

Celkovo sa dostalo do NR SR 33 žien.

  • Smer – 3 ženy: Jana Vaľová, Zuzana Matejíčková, Marcela Čavojová
  • PS – 16 žien: Lucia Plaváková, Tamara Stohlová, Irena Bihariová, Zora Jaurová, Ingrid Kosová, Simona Petrík, Tina Gažovičová, Beáta Jurík, Jana Hanuliaková, Zuzana Mesterová, Zuzana Števulová, Darina Luščíková, Viera Kalmárová, Dana Kleinert, Veronika Veslárová, Veronika Šrobová
  • Hlas – 4 ženy: Denisa Saková, Lucia Kurilovská, Zuzana Dolinková, Ľubica Laššáková
  • OĽaNO a priatelia – 4 ženy: Erika Jurinová, Veronika Remišová, Anežka Škopová, Anna Záborská,
  • KDH – 2 ženy: Martina Holečková, Andrea Turčanová
  • SaS – 3 ženy: Mária Kolíková, Vladimíra Marcinková, Jana Bittó Cigániková
  • SNS – 1 žena: Martina Šimkovičová

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #ženy v politike #poslankyne #parlamentné voľby 2023