SaS vyzvala strany pod hranicou zvoliteľnosti, aby z boja odstúpili

SaS vyzvala k odstúpeniu z volebného boja kandidujúce strany, ktoré sa pohybujú pod hranicou zvoliteľnosti. Predseda SaS Richard Sulík upozornil na hrozbu prepadnutia množstva demokratických hlasov, ktoré môžu byť kľúčové pri zostavovaní vlády.

21.09.2023 16:15 , aktualizované: 17:28
debata (49)
Sulík vyzýva strany na hranici zvoliteľnosti na odstúpenie
Video

Ak by sa strany rozhodli z boja odstúpiť v prospech SaS, deklaroval pripravenosť rokovať s nimi po voľbách o obsahu vládneho programu či personálnych nomináciách. Vyhnúť sa chce vzniku vlády v zložení Smer, Hlas, Republika a SNS, ktorú označil za najhorší scenár pre Slovensko.

Podľa prieskumu agentúry Ipsos pre denník Pravda sú to napríklad Demokrati, Aliancia, Modrí či Maďarské fórum.

kollár, matovič, pellegrini, šimečka, fico Čítajte viac Prieskum Ipsosu: Kollárov pád a rast OĽaNO. Po voľbách hrozí koaličný pat, jazýčkom na váhach bude Hlas

„Vyzývame strany, ktoré nemajú šancu byť v parlamente, aby odstúpili z politického boja, a aby podporili niektorú z demokratických strán,“ vyhlásil Sulík. Nejde podľa neho o to, kto voľby vyhrá, ale o to, aby predseda Smeru Robert Fico nedisponoval 76 poslancami. Šéfa Smeru označil za hrozbu pre Slovensko, preto podľa neho v žiadnom prípade nesmie zostaviť vládu.

richard sulík Čítajte viac Volebný seriál: SaS to má nahnuté. Posledná šanca na reštart? Sulík znova stavil na ekonomickú kartu

Subjekty s preferenciami pod päť percent vyzval k zodpovednosti. Apeloval najmä na predstaviteľov strany Demokrati, aby odložili egá bokom. Sulík chce, aby neprepadol žiaden pravicový a demokratický hlas voličov. V prepočte na počet poslancov v parlamente podľa Sulíka hrozí prepadnutie šiestich až ôsmich mandátov. Dodal, že to zvyšuje riziko zostavenia vlády Smeru, Hlasu, Republiky a SNS, čím by sa podľa neho Slovensko stalo čiernou dierou Európy.

Demokrati: Budeme sa uchádzať o dôveru voličov

Strana Demokrati sa bude s pokorou uchádzať o dôveru voličov. V prípade, že sa dostane do vlády, bude odborným, skúseným a stabilným partnerom. Uviedla to vo svojom stanovisku v reakcii na výzvu SaS.

„Kolegovia zo SaS, namiesto výzvy na odstúpenie radšej spolu s Progresívnym Slovenskom a KDH nájdite odvahu a vylúčte spoluprácu s Hlasom. Poďme dať spoločne nádej všetkým Slovákom, že môže vzniknúť demokratická vláda. Dá sa to aj bez Hlasu,“ skonštatovali Demokrati. Tvrdia, že existuje reálna nádej na vznik demokratickej vlád

šeliga, naď Čítajte viac Demokrati vyzvali SaS, KDH a PS, aby vylúčili Hlas zo spolupráce

Sulík zároveň poznamenal, že Hlas nie je pre SaS želaným partnerom. „Je to strana, ktorá chce silný štát, pričom silný štát vás akurát oberie o dane,“ uviedol. Podčiarkol, že zo spolupráce vie strany vylúčiť len kongres SaS, ktorý tak zatiaľ urobil pri Smere, ĽSNS či SNS.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasné voľby 2023 #parlamentné voľby 2023