Šefčovič priznal prehru a zablahoželal novej prezidentke

Slovenská trikolóra na streche hotela na brehu Dunaja tentoraz prezidentskému kandidátovi šťastie nepriniesla. Maroš Šefčovič sa postavil pred mikrofóny a kamery krátko po pol dvanástej a priznal prehru. Zuzane Čaputovej telefonicky zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách.

30.03.2019 20:45 , aktualizované: 31.03.2019 00:45
volby, prezident Foto: ,
Maroš Šefčovič priznal prehru, zablahoželal Čaputovej a poďakoval manželke, rodine a voličom.
debata (19)

„Povedal som jej, že od dnešného večera má pred sebou veľkú zodpovednosť, pretože sa stáva hlavou štátu. Zdôraznil som, že napriek tomu, že sme mali veľmi živú predvolebnú kampaň, že pred Slovenskom stoja časy, ktoré si budú vyžadovať to, aby Slovensko bolo zjednotené, aby sme sa vedeli zamerať na tie najdôležitejšie úlohy do budúcna," povedal Šefčovič. Čaputovej poslal kyticu kvetov. „Myslím si, že prvá žena, ktorá sa stane hlavou štátu, si ju zaslúži," povedal.

Nezabudol sa poďakovať všetkým voličom, ktorí mu dali hlas. „Budem rozmýšľať, ako s týmto záväzkom v budúcnosti naložím," povedal. O ďalšej politickej kariére nechcel špekulovať. Poďakovanie smeroval aj svojej rodine, manželke Helene aj volebnému tímu. Dodal, že spať pôjde s čistým svedomím a rešpektuje, že si voliči do úradu vybrali opäť nepolitika. „Vždy budem pracovať pre Slovensko a vždy budem krajine želať len to najlepšie," povedal.

Šefčovič si zároveň myslí, že ak by nemal podporu strany Smer, druhé kolo by vyzeralo celkom inak. Zopakoval, že kandidoval ako nezávislý.

Šefčoviča prišla do volebného štábu podporiť rodina a priatelia. Medzi hosťami bol napríklad bývalý guvernér NBS Ivan Šramko, končiaci minister financií Peter Kažimír či štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš.

Maroš Šefčovič priznal prehru, zablahoželal...
Maroš Šefčovič počas tlačovej konferencie, na...
+11Maroš Šefčovič priznal prehru, zablahoželal...

Atmosféru v centrále sme sledovali online

00:01 Volebný štáb Maroša Šefčoviča po polnoci začali pomaly opúšťať novinári. Dianie sme sledovali online, ďakujeme za pozornosť.


VIDEO: Šefčovič priznal prehru, vstup do boja o palác neľutuje

Video

23:53 Maroš Šefčovič na záver poďakoval manželke a pobozkal ju.

23:50 To, že sa zapojil do boja o Prezidentský palác, Šefčovič neľutuje. Je rád, že Slovensko je proeurópskou krajinou a mohol pracovať pre jeho dobro. Aj počas kampane, aj počas svojej doterajšej kariéry.

23:47 Maroš Šefčovič uviedol, že ho mrzí nízka účasť. Rešpektuje, že si voliči do úradu vybrali opäť nepolitika.

23:45 Šefčovič si myslí, že ak by nemal podporu strany Smer, druhé kolo by vyzeralo celkom inak.

23:43 Maroš Šefčovič uviedol, že si chce oddýchnuť a potom sa vráti do Bruselu. O ďalšej politickej kariére nechcel špekulovať. Zváži všetky možnosti, ako naložiť s dôverou ľudí.

23:40 Šefčovič priznal prehru. Uviedol, že už telefonicky zablahoželal Čaputovej a posiela jej kvety, pretože ako prvá žena, ktorá sa postaví do čela republiky, si to zaslúži. Poďakoval sa voličom, svojej manželke Helene a celej rodine. „Želám pani prezidentke aj Slovensku to najlepšie. Vždy budem pracovať pre Slovensko, vždy budem priať Slovensku to najlepšie,“ povedal Šefčovič novinárom.

Sledujte aj dianie v štábe Zuzany Čaputovej.

23:27 Približne o desať minút očakávame, že Maroš Šefčovič predstúpi pred novinárov s vyhlásením. Náskok Zuzany Čaputovej rastie. Priebežne má 58,07%, Maroš Šefčovič 41,92%. Spočítaných je približne 51 percent okrskov.

23:15 Braňo Ondruš, štátny tajomník ministra práce, neľutuje, že finančne podporil Šefčoviča, pretože ho pozná už dlhé roky a myslí si, že to bol najlepší kandidát pre Slovensko. Dodal, že takýchto ľudí by slovenská politika potrebovala a nevylúčil, že to môže byť štart jeho politickej kariéry na Slovensku.

23:00 Peter Kažimír pre TA3 povedal, že Maroša Šefčoviča považuje za skvelého človeka. Napriek tomu, že Kažimír nemá rád prekvapenia, dnes by si jedno želal.

Maroša Šefčoviča prišiel podporiť aj Peter... Foto: Robert Hüttner, Pravda
volby, prezident Maroša Šefčoviča prišiel podporiť aj Peter Kažimír. Ten čoskoro opustí post ministra financií, aby prevzal riadenie NBS.

22:55 V Šefčovičovom štábe nemožno hovoriť o oslavách, medzi hosťami sa intenzívne diskutuje.

22:50 Sestra Maroša Šefčoviča Marína Korčoková pre Markízu uviedla, že nálada na poschodí je veselá. Sama sa v kampani príliš neangažovala. Uviedla, že je na brata hrdá, že sa do tohto boja pustil a verí v dobrý výsledok.

22:30 O tom, aká je nálada v okolí Maroša Šefčoviča, môžeme zatiaľ iba špekulovať, keďže novinári nemajú prístup k jeho hosťom. Podporiť ho okrem rodiny a priateľov prišiel aj exprezident Ivan Gašparovič či šéf OZ Kovo Emil Machyna.

22:01 Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý vypracovala pre televíziu Markíza, Zuzana Čaputová vedie s počtom hlasov 55,2%. Maroš Šefčovič v prieskume získal 44,8% hlasov.

22:00 Šefčoviča prišiel do volebného štábu podporiť aj Peter Kažimír. Medzi hosťami je aj bývalý guvernér NBS Ivan Šramko, Šefčovič politikov zo Smeru neočakáva. „Samozrejme, keď budeme mať tie čísla, tak či už dnes, alebo zajtra sa s predstaviteľmi strany Smer-SD skontaktujeme,“ povedal Šefčovič, keď predstúpil pred novinárov.

21:45 Šefčovič sa medzi novinárov vráti, keď budú známe prvé výsledky.


VIDEO: Šefčovič predstúpil pred novinárov, obáva sa nízkej účasti

Video

21:40 Maroš Šefčovič prišiel medzi novinárov. Uviedol, že nálada je fajn, lebo sa stretol s rodinou a priateľmi. „Nič intenzívnejšie som v živote nezažil,“ povedal. Za nesmierne dôležitú označil účasť, ktorá podľa jeho slov určí silu mandátu budúcej hlavy štátu. Dúfa, že účasť bude hojná, aj keď vyjadril, že zrejme bude nižšia ako v prvom kole.

21:05 Šefčovič je v hoteli už od chvíle, keď odvolil. Poobedie strávil s rodinou v uliciach mesta.

21:00 Podľa informácií Pravdy Šefčovič vo volebnom štábe neočakáva politické špičky Smeru. Tak ako pred dvoma týždňami, podporiť ho prišla rodina a priatelia.

20:50 Maroš Šefčovič a jeho hostia sú na poschodí, kým novinári majú vyhradené miesto na prízemí hotela. Do pol hodiny by však mal prísť medzi žurnalistov. Šefčovič sa novinárom nevyhýbal ani pred dvoma týždňami.

20:45 Maroš Šefčovič si volebný štáb zriadil v hoteli Devín na brehu Dunaja. Strecha hotela je pri tejto príležitosti podsvietená farbami slovenskej trikolóry. V tomto hoteli pred piatimi rokmi slávil volebný triumf aj súčasný prezident Andrej Kiska. Prinesie toto miesto šťastie aj Marošovi Šefčovičovi? Odpoveď sa dozvieme už o pár hodín

Celodenný priebeh volieb sme sledovali online.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019