Čaputová to zrejme zabalí. Ťažko jej to však vyčítať

Hoci máme vládu bez dôvery, zákonodarcovia nám aspoň zabezpečili právo na hotovosť. Všetky politické udalosti týždňa však prebili zatiaľ nepotvrdené správy, že Zuzana Čaputová už nechce byť prezidentkou na ďalšie funkčné obdobie.

17.06.2023 06:00
debata (244)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Správy z druhej ruky, že prezidentka Zuzana Čaputová už nechce znovu kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách, komentátora denníka Pravda Mariána Repu prekvapili. Sú minimálne dva dôvody, pre ktoré si Repa myslí, že navzdory špekuláciám kandidovať bude. „Ona je na rozdiel od Andreja Kisku homo politicus, aj keď predtým v štruktúrach straníckej politiky pôsobila len krátko (v Progresívnom Slovensku, pozn.red.). Zároveň si myslím, že na osude krajiny jej skutočne záleží,“ tvrdí komentátor.

Druhým aspektom podľa neho je, že Zuzana Čaputová je stále jednou z najdôveryhod­nejších politikov. „Čo je veľmi silný kapitál a bolo by až trestuhodné to nechať tak,“ dodáva Repa, s tým že podľa neho sa prezidentka s útokmi na seba a rodinu už vysporiadala a je na ne pripravená.

„Myslím, že je na ne pripravená, ale hoci je ochrana jej rodiny prirodzenou súčasťou tejto funkcie, v jej prípade sa už riešia veci, ktoré by sa nemali,“ hovorí zahranično-politický redaktor denníka Pravda Andrej Matišák. „Je úplne legitímne, nielen z politického hľadiska, ale aj osobného, ak sa prezidentka rozhodne, že už kandidovať nechce a jeden z hlavných dôvodov uvedie, že už nemá silu, chuť či energiu vystavovať svoju rodinu ďalším útokom,“ dodáva Matišák.

V tomto vydaní komentovaného politicko-spoločenského prehľadu týždňa s názvom Počúvajte Pravdu je reč aj o tom, ako úradnícka vláda Ľudovíta Ódora nezískala dôveru parlamentu, čo ešte poslanci neschválili a čo naopak áno.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

244 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #Počúvajte Pravdu #vláda Ľudovíta Ódora