Čaputová nebude opäť kandidovať za prezidentku: Viem, že síl na ďalší mandát by nebolo dosť (online)

Prezidentka Zuzana Čaputová nebude opätovne kandidovať v budúcoročných voľbách na post hlavy štátu. Informovala o tom v utorok v Prezidentskom paláci.

20.06.2023 14:40 , aktualizované: 17:22
debata (833)
Čaputová nebude opäť kandidovať za prezidentku
Video
Zdroj: TV Pravda
Prezidentka Zuzana Čaputová.
Prezidentka Zuzana Čaputová počas vyjadrenia k...
+4Prezidentka Zuzana Čaputová počas vyjadrenia k...

Rozhodnutie prezidentky o kandidatúre sme sledovali ONLINE:

17:22 Ústredný zväz židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) poďakoval prezidentke SR Zuzane Čaputovej za doterajší výkon prezidentského mandátu a želá jej veľa síl a správnych rozhodnutí v poslednom roku. V reakcii na jej rozhodnutie nekandidovať za hlavu štátu to uviedol predseda ÚZŽNO Richard Duda.

„Ako predstaviteľ komunity, ktorá si nanajvýš ctí vzdelanie a múdrosť, si vážim, že práve tieto cnosti pani prezidentka vnášala do politiky. Na počiatku mnohých tragických udalostí bola nenávisť, rozdúchavanie vášní a cielené prebúdzanie tých najhorších ľudských vlastností,“ povedal Duda. Podľa jeho slov každý jeden príslušník ich komunity má s touto politikou osobnú skúsenosť. „Preto sme prezidentke veľmi vďační za jej slušnú a kultivovanú politiku a úsilie urobiť zo Slovenska štát, v ktorom sa dobre cítia naozaj všetci občania bez rozdielu,“ dodal.

17:01 Predseda strany Hlas Peter Pellegrini rešpektuje rozhodnutie Zuzany Čaputovej opätovne nekandidovať na prezidentský post, no na „politickú dôchodkyňu" je podľa neho príliš mladá. Nemyslí si, že toto rozhodnutie je to, čo Slovensko momentálne potrebuje. Podotkol však, že to neznamená, že si myslí, že Čaputová by mala druhýkrát zvíťaziť v prezidentských voľbách. „Jej rozhodnutie vnímam ako ďalší dôkaz toho, keď sa nám na významné ústavné funkcie v štáte dostávajú ľudia, ktorí predtým nemali žiadnu politickú skúsenosť a nie sú ani len pripravení na zvládanie toho emnormného tlaku, ktorý je častokrát spojený s politikou na Slovensku," uviedol Pellegrini vo vyjadrení pre médiá.

Podľa Pellegriniho sa ukazuje, že Čaputová zrejme nebola pripravená zvládať tlak a veľké negatíva, ktoré politika prináša. Poznamenal, že ľudsky jej rozhodnutiu rozumie a myslí si, že za jej rozhodnutím sú vážne, napríklad aj rodinné či osobné dôvody. „Stať sa ale prezidentom a požívať takú veľkú dôveru ľudí je rehoľa, to je poslanie," povedal Pellegrini. S takouto dôverou ľudí sa podľa neho nehazarduje a ak je niekto štátnik, tak podľa Pellegriniho, hoc aj z vážnych dôvodov, z takejto funkcie neodchádza.

Samotný líder mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrni nemá ambíciu stať sa prezidentom.

Čaputovej rozhodnutie podľa Pellegriniho celkovo mení hru a myslí si, že kandidáti teraz budú vyrastať „ako huby po daždi". Pred prezidentkou podľa neho mali rešpekt, ale teraz sa ukáže, kto si trúfne na post hlavy štátu a koľko kandidátov napokon bude. Dodal, že Hlas bude prezidentské voľby brať vážne, a aj keby sa Čaputová rozhodla opätovne kandidovať, jeho strana by sa usilovala do prvého kola postaviť kandidáta.

16:43 Zoskupenie strán okolo Maďarského fóra rešpektuje rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej opätovne nekandidovať v budúcoročných voľbách na post hlavy štátu.

Zoskupenie strán Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia a Demokratická strana však vyjadrilo nad rozhodnutím prezidentky ľútosť. „No rešpektujeme toto jej slobodné rozhodnutie,“ podotkli.

Sú znepokojení tým, že vulgarizácia spoločenského života, cieľavedomá diskreditácia, zastrašovanie politických a názorových oponentov sa stali normou v politických diskusiách. „Hrozby zabitím našej pani prezidentke, iným ústavným činiteľom a najnovšie zasa aj novinárom sú existenčnou hrozbou pre našu demokraciu,“ uviedli.

Vyzvali preto štátne orgány, aby si riadne plnili všetky svoje úlohy a nedovolili ohrozovanie bezpečnosti a základných práv občanov. „Iba demokratická občianska spoločnosť, slobodná a kultivovaná výmena názorov a ideí a vzájomný rešpekt a spolupráca môžu zabezpečiť pre všetkých občanov bezpečnosť a pokojný život,“ dodal predseda ODS Pavel Macko.

16:31 Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej nekandidovať v ďalších prezidentských voľbách je prekvapivé a určite neuľahčí situáciu demokratickým politickým silám na Slovensku. Povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Čo stálo za jej rozhodnutím nekandidovať, je podľa neho ťažké odhadnúť, no domnieva sa, že k tomu mohli prispieť aj neustále útoky na jej osobu, ktoré už zasahovali aj do jej súkromia. „Prezidentka je neuveriteľným spôsobom napádaná zo strany opozície, predovšetkým Roberta Fica a fašistov. Urážky, falošné obvinenia a nehorázne naratívy, ktoré svedčia o tom, že títo ľudia nemajú úctu voči najvyššej ústavnej funkcii. Tieto útoky mohli zohrať svoju úlohu,“ domnieva sa Mesežnikov.

Zároveň podotkol, že kým prezidentka obrusuje hrany rôznych táborov v slovenskej politike, Robert Fico je diametrálne odlišný politik. Je to technológ moci s úplne iným pohľadom na demokraciu a zahraničnú politiku Slovenska. Prezidentka neustále útoky niekoľko rokov zvládala, no podľa Mesežnika potom zrejme vyhodnotila situáciu tak, že jej to začalo zasahovať už do rodiny, keďže sa objavili aj útoky na jej dcéru.

Politológ zároveň pripomenul, že Čaputovú ešte čaká celý jeden náročný rok vo funkcii. Ako najdôveryhodnejšia politička by podľa neho pravdepodobne bez problémov znova vyhrala prezidentské voľby. „Bol som presvedčený, že bude opäť kandidovať. Keď sa objavili prvé informácie o tom, že zrejme nebude, bolo to pre mňa veľké prekvapenie,“ doplnil Mesežnikov.

16:23 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nezaujímala o problémy Slovákov. Uviedla to mimoparlamentná strana SNS. Víta preto rozhodnutie hlavy štátu nekandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách.

„Zuzana Čaputová so svojou nepripravenosťou počas štyroch rokov nebola schopná riešiť problémy slovenských občanov, necestovala po Slovensku a nezaujímala sa o problémy ľudí žijúcich na Slovensku,“ skonštatovala SNS.

16:18 Premiér Ľudovít Ódor rešpektuje rozhodnutie hlavy štátu Zuzany Čaputovej nekandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Má aj jeho obdiv za odvahu urobiť to, čo považuje za najsprávnejšie. Uviedol to na sociálnej sieti.

Ódor si prezidentku váži osobne aj pracovne. „Vždy bola a ostane inšpiráciou pre mnohých na Slovensku vrátane mňa. Jej rozhodnutie sa určite nerodilo ľahko,“ poznamenal.

16:09 Smer berie na vedomie, že prezidentka SR Z. Čaputová nemieni opätovne kandidovať. Toto rozhodnutie nás neprekvapilo. Mimovládne organizácie financované zahraničím už majú vybraného nového prezidenta, ktorý bude dôsledne pokračovať v liberálnej a mimo slovenských záujmov orientovanej zahraničnej politike A. Kisku a Z. Čaputovej.

Z. Čaputová sa občanom SR vždy obrátila chrbtom, keď ju najviac potrebovali. Sama priznala, že nerozumie krajine, v ktorej žije. Smer želá pani prezidentke, aby sa jej po ukončení prezidentského mandátu darilo v súkromnom aj pracovnom živote.

16:00 Prezidentka Zuzana Čaputová má veľkú zásluhu na tom, že pozícia Slovenska v Európskej únii a NATO nebola spochybnená partnermi. V reakcii na rozhodnutie Čaputovej nekandidovať opäť v budúcoročných prezidentských voľbách to uviedol László Sólymos z mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd (MM). Líder strany Mikuláš Dzurinda rozhodnutie prezidentky ľudsky chápe.

„Vykonáva úrad v období, ktoré je poznačené dosahom pandémie na občanov i ekonomiku, vojnou Ruska proti Ukrajine, výraznou vnútropolitickou polarizáciou, ako aj agresívnym správaním časti politického spektra voči nej samotnej,“ poznamenal Dzurinda.

Čaputová podľa Sólymosa nie vždy využila dostatočne razantným spôsobom svoje právomoci. Myslí si, že po páde vlády Eduarda Hegera mala trvať na predčasných voľbách v júni. „Rozhodnutie prezidentky nekandidovať ešte viac rozkolíše už aj tak turbulentné vody slovenskej politiky,“ skonštatoval.

15:52 Predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka na svojej sociálnej sieti vyzdvihol hodnoty Zuzany Čaputovej.

Zuzana Čaputová štyri roky presadzovala hodnoty demokracie, slušnosti a rovnosti pre všetkých. Zaslúži si za to našu úctu a poďakovanie. Som si istý, že tak bude robiť aj v posledný, piaty rok svojho mandátu, ktorý je ešte stále pred ňou a Slovensko ju v ňom ešte bude potrebovať.

Rozhodnutia prezidentky nekandidovať je mi ľúto, ale plne ho rešpektujem. Osud demokracie neleží na pleciach jedného človeka.

Bude ležať na pleciach nás všetkých, ktorí spoločne chceme, aby hodnoty demokracie, slušnosti a rovnosti zvíťazili nad zlobou a nenávisťou. O to dôležitejšie budú septembrové voľby a každý prodemokratický hlas v nich.

15:47 Exprezident Andrej Kiska sa vyjadril vo videu na sociálnej sieti. Hnev či sklamanie?

Necítim ani jedno. Skôr smútok. Ale v prvom rade jej rozumiem. Plne ju chápem. Keď človek vchádza do politiky s čistým odhodlaním pomôcť a dostane za to urážky a nenávisť, je to krutá facka. Zažil som to.

Roky na mňa útočil Fico s celou mafiánsko-policajnou bandou, ktorá ovládala takmer celý štát. Bolo to mimoriadne nepríjemné pre mňa aj pre celú moju rodinu.

Ale pani prezidentka je ešte v podstatne ťažšej situácii. Okrem nebezpečných ľudí ako Fico, Blaha či Harabin na ňu zákerne útočí Matovič.

K tomu kovid, vojna na Ukrajine… Útoky na dcéry, na partnera, na všetkých, ktorých má rada. Samotná funkcia dostáva človeka do mimoriadne osamotenej pozície. Kto to nezažil, ťažko to precíti. Položme si otázku my všetci, ktorí ju máme radi. Spravili sme všetko preto, aby cítila prezidentka našu podporu a kandidovala znova? Čo sme spravili, keď na námestiach extrémisti, fašisti a iní exoti pokrikovali na ňu urážlivé slová? Ako sme sa jej zastali? Nie pri filozofických diskusiách v kruhu priateľov, ale aktívne na sociálnych sieťach, na verejnosti.

Verím, že znova vyhrá kandidát, na ktorého budeme môcť byť hrdí. Ale potom, prosím, nezabudnime na okamih, ako je tento, aby sa nezopakoval znova.

Kiska: Verím, že znova vyhrá kandidát, na ktorého budeme môcť byť hrdí
Video
Zdroj: FB Andreja Kisku

15:43 Poslanca Národnej rady (NR) SR Branislava Gröhlinga (SaS) mrzí, že prezidentka Zuzana Čaputová už nebude kandidovať na prezidentský post, považuje ju za najlepšiu hlavu štátu, akú sme mali. Budúcnosť Slovenska by ale podľa neho nemala závisieť od jedného človeka, ale od nás všetkých, od tých, ktorí budú voliť a chcú moderné, dôstojné a európske Slovensko. Ako uviedol v statuse na sociálnej sieti, verí, že sa nájde kandidát, ktorý by tieto hodnoty reprezentoval a bol dobrým nástupcom Čaputovej.

Gröhling poukázal i na to, že prezidentka čelila intenzívnej antikampani i urážkam a útokom na jej blízkych. Dodal však, že sme mali hlavu štátu, s ktorou môžeme byť spokojní. „Bola proeurópska, prozápadná a dôstojne nás reprezentovala v zahraničí i doma. Vždy bez váhania upozorňovala na problémy doma, najmä na sociálne otázky. Nikdy sa neváhala postaviť za svoje hodnoty, za menšiny, bojovala s konšpiráciami, uctila si obete vraždy na Zámockej, odsudzovala nenávistné prejavy a s úctou ju prijímali hlavy štátov v Európe aj v zahraničí,“ uviedol poslanec s tým, že sme si zvolili dobre.

„Je nás veľa, ktorí si vážime vašu prácu a zdieľame hodnoty, za ktoré sa oplatí bojovať. Nesmieme sa vzdať a preto vaše slová dodávajú odvahu. Odvahu spraviť politiku slušnejšou. Postaviť slušnosť proti nenávisti," uzavrel Gröhling.

15:39 Aj posledné prezidentské obdobie ukázalo, že maďarská komunita sa môže spoľahnúť najmä sama na seba. Ako vo vyhlásení uvádza strana Szövetség-Aliancia, z tohto dôvodu postaví v budúcoročných prezidentských voľbách vlastného kandidáta.

15:36 Richard Sulík označil Zuzanu Čaputovú na sociálnej sieti za najlepšiu hlavu štátu, akú Slovensko malo.

15:30 Bývalý šéf diplomacie v príspevku na sociálnej sieti Zuzane Čaputovej poďakoval.

15:17 „Slovenská politika je preplnená egami a krikľúnstvom. Prezidentka Zuzana Čaputová prináša do politiky pokoj a pomoc ľuďom,“ uviedli Demokrati Eduarda Hegera v stanovisku. Dodali, že jej snaha spájať bude vo verejnom živote chýbať. „Rozhodnutie nekandidovať však plne rešpektujeme. Nie je to prejav slabosti, ale naopak veľkej sily niekoho, pre koho moc nie je tým najvyšším, čo môže dosiahnuť. Zuzane Čaputovej prajeme veľa síl v jej poslednom roku v úrade,“ uviedli Demokrati.

Dodali, že stratia spojenca v slušnej, pokojnej a konštruktívnej politike. "Ale to neznamená, že na ňu máme rezignovať, práve naopak. Ak totiž do politiky nepôjdu slušní ľudia, ktorí dokážu stáť tvárou v tvár zlobe, tak v tej politike ostanú len krikľúni a sebci. To nesmieme dovoliť,” dodali.

Heger k prezidentke Zuzane Čaputovej
Video
Zdroj: FB: Eduard Heger

15:15 Hnutie OĽaNO a priatelia berie na vedomie rozhodnutie Zuzany Čaputovej neuchádzať sa o post prezidentky SR v nastávajúcich prezidentských voľbách.

Ďakujeme pani prezidentke za to dobré, čo vykonala pre Slovenskú republiku a veríme, že novým prezidentom sa stane rozhodný človek s pevným charakterom, ktorý dokáže brániť Slovensko pred mafiou.

15:10 Text vyhlásenia prezidentky k rozhodnutiu opäť nekandidovať na post prezidentky.

Prezidentka Zuzana Čaputová, palác, kandidatúra Čítajte viac Text vyhlásenia prezidentky k rozhodnutiu opäť nekandidovať na post prezidentky

15:07 Som rada, že sa počas uplynulých štyroch rokov podarilo veľa dobrého a verím, že aj v tom poslednom roku môjho mandátu urobím so svojim tímom veľa užitočného pre Slovensko, dodala Čaputová.

Prezidentka Zuzana Čaputová.
Prezidentka Zuzana Čaputová počas vyjadrenia k...
+4Prezidentka Zuzana Čaputová počas vyjadrenia k...

15:06 Samozrejme pár slov tohto vyhlásenia nemôže obsiahnuť všetky najhlbšie dôvody môjho rozhodnutia, medzi ktoré patrí aj ohľad na moju rodinu. Napriek tomu sa uchádzam o vaše pochopenie a dôveru v tom, že som rozhodnutie zvažovala veľmi poctivo a že dôvody preň sú naozaj silné.

15:05 Pred oznámením tohto svojho rozhodnutia som musela odhadnúť svoje sily na ďalších, oddnes, potenciálne šesť rokov. A po veľmi poctivom zvažovaní dnes viem, že by tých síl na ďalší mandát nebolo dosť.

Dokončím teda posledný rok svojho mandátu a moja služba v tejto funkcii bude naplnená. Ďalej sa už o druhé volebné obdobie nebudem uchádzať.

15:03**** Mám za sebou štyri profesijne aj ľudsky najťažšie roky môjho života a čaká ma piaty, ktorý zrejme nebude o nič ľahší, povedala Čaputová.

15:00 Čaputová nebude opäť kandidovať za prezidentku.

14:45 Podľa medializovaných informácií sa Čaputová nebude opäť uchádzať o úrad. Takmer okamžite ožila teória aj o Ivanovi Korčokovi ako možnom kandidátovi a aj o tom, že by prezidentka dala prednosť pozícii v NATO.

Ivan Korčok, Zuzana Čaputová, demisia Čítajte viac Čakanie na Čaputovú. Opäť ožíva teória o šéfke NATO aj Korčokovi: Čo na to bývalý šéf diplomacie?

14:42 Mandát prezidentky uplynie v roku 2024. Väčšina politických strán sa kandidátom na prezidenta zatiaľ nezaoberá. Aktuálnou prioritou sú pre ne septembrové predčasné parlamentné voľby.

Počúvajte pravdu, víkendový podcast Čítajte viac Čaputová to zrejme zabalí. Ťažko jej to však vyčítať

14:40 Zuzana Čaputová sa po prezidentských voľbách v roku 2019 stala prvou ženou v úrade prezidenta Slovenskej republiky (SR) a vo veku 45 rokov aj najmladšou osobou, ktorá zastávala na Slovensku tento úrad. V poradí piata hlava štátu sa prezidentských právomocí oficiálne ujala po inaugurácii 15. júna 2019. V stredu 21. júna bude mať prezidentka SR Zuzana Čaputová 50 rokov.

Nová prezidentka Zuzana Čaputová si podáva ruku...
Inaugurácia Zuzany Čaputovej si vyžiadala...
+13Inaugurácia Zuzany Čaputovej si vyžiadala...

14:35 Hlavu štátu volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Kandidátov na prezidenta môže navrhnúť najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície najmenej s 15 000 podpismi oprávnených voličov.

Zuzana Čaputová

  • Zuzana Čaputová, rodená Strapáková, sa narodila 21. júna 1973 v Bratislave. V rokoch 1991 – 1996 absolvovala štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Počas štúdia a po jeho skončení pracovala v miestnej samospráve v Pezinku, najprv ako asistentka na právnom oddelení, neskôr ako zástupkyňa prednostu mestského úradu.
  • Od roku 1998 pôsobila v treťom sektore, kde sa venovala verejnej správe a problematike týraných a zneužívaných detí. Pracovala aj ako projektová manažérka v občianskom združení EQ Klub na projekte rozvoja miestnych komunít.
  • V rokoch 2001 – 2017 spolupracovala s občianskym združením Via Iuris, od roku 2010 ako advokátka. Venovala sa témam právneho štátu a presadzovaniu spravodlivosti vo vybraných oblastiach práva, napríklad fungovaniu justičných orgánov, zodpovednosti verejných činiteľov, transparentnému nakladaniu s verejným majetkom a posilňovaniu verejnej kontroly verejnej moci.
  • Zuzana Čaputová sa výrazne angažovala v kauze pezinskej skládky. Zápas proti skládke vyvrcholil v roku 2013, keď Najvyšší súd SR rozhodol, že nová povolená skládka bola nezákonná. Tento verdikt nadväzoval na rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, ktorý potvrdil právo verejnosti na účasť pri rozhodovaní v záležitostiach, ktoré ovplyvňujú životné prostredie.
  • Za líderstvo v kauze pezinskej skládky udelili v roku 2016 Zuzane Čaputovej Goldmanovu environmentálnu cenu, nazývanú aj Nobelova cena za ekológiu. Ako programová riaditeľka Via Iuris sa angažovala aj za zrušenie Mečiarových amnestií.
  • V septembri 2017 oznámila odchod z tímu Via Iuris a pokračovanie v advokátskej praxi, v rámci ktorej sa naďalej venovala environmentálnym témam. V decembri toho istého roku oznámila vstup do politického hnutia Progresívne Slovensko, kde ju v januári 2018 zvolili za podpredsedníčku.
  • V máji 2018 sa rozhodla kandidovať na post prezidentky SR. Hárky s viac ako 18.400 podpismi potrebnými na svoju prezidentskú kandidatúru odovzdala 24. januára 2019.
  • Prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sa konalo 16. marca 2019, vyhrala so ziskom 40,57 percenta hlasov. Jej hlavný protikandidát a eurokomisár Maroš Šefčovič dosiahol 18,66 percenta hlasov.
  • V druhom kole prezidentských volieb 30. marca 2019 jej svoj hlas odovzdalo 1.056.582 voličov (58,41 percenta). Maroš Šefčovič presvedčil 752.403 voličov (41,59 percenta). Zuzana Čaputová sa tak stala víťazkou prezidentských volieb.
  • V máji 2019 požiadala o zrušenie členstva v Progresívnom Slovensku. Do prezidentského úradu nastúpila 15. júna 2019 po svojej inaugurácii.
  • Prezidentke SR patria podľa zákona o štátnych vyznamenaniach nasledujúce štátne vyznamenania: Rad Andreja Hlinku I. triedy, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, Kríž Milana Rastislava Štefánika I. triedy a Pribinov kríž I. triedy.
833 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #prezidentské voľby 2024