Pravidlá volebnej kampane kandidátov na prezidenta 2024. Koľko eur môžu minúť?

Od koho nemôže kandidát na prezidenta prijať dary a čo všetko sa považuje za náklady? Prečítajte si o základných pravidlách volebnej kampane.

09.01.2024 11:43
debata
Predseda NR SR Pellegrini vyhlásil termín prezidentských volieb
Video
Zdroj: TV Pravda

Na Slovensku sa začala volebná kampaň pred prezidentskými voľbami. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Vyplýva to zo zákona o volebnej kampani. Kampaň sa začína dňom vyhlásenia termínu volieb (9.1.) v Zbierke zákonov SR a končí sa 48 hodín predo dňom konania prvého kola volieb, teda o polnoci z 20. na 21. marca, kedy začína plynúť volebné moratórium. V prípade konania druhého kola sa volebná kampaň končí o polnoci z 3. na 4. apríla.

Kampaň, jej financovanie a moratórium

  • Kandidát môže na kampaň vynaložiť najviac 500 000 eur
  • Začiatok kampane – 9. január
  • Volebné moratórium prvého kola začína 20. marca o polnoci, trvá 48 hodín
  • Volebné moratórium druhého kola začína 3. apríla o polnoci, trvá 48 hodín

Náklady na volebnú kampaň kandidátov na prezidenta

„Kandidát na prezidenta SR môže na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac 500 000 eur vrátane dane z pridanej hodnoty spolu pre obidve kolá volieb,“ píše sa v zákone. Do tejto sumy sa rátajú aj náklady na propagáciu kandidáta, ktoré vynaložil v čase začínajúcom 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb, a náklady, ktoré uhradil alebo má uhradiť.

Zákon tiež spresňuje, že ak sa politická propagácia, inzerát alebo program zverejnili alebo odvysielali bezplatne alebo za zníženú cenu u iného vysielateľa ako v Rozhlase a televízii Slovenska, započítava sa do uvedenej sumy ich obvyklá cena.

Peter Pellegrini, prezidentské voľby, parlament, Andrej Danko Čítajte viac Špekulácie sa skončili. Dokáže byť Pellegrini nadstranícky prezident? Politológ: Nikto nechodí do Bystrice oznámiť, že nekandiduje

Za náklady na volebnú kampaň sa podľa zákona považuje „súčet všetkých finančných prostriedkov, darov a iných bezodplatných plnení oceniteľných peniazmi, ktoré kandidát na prezidenta vynaloží na úhradu platenej inzercie alebo reklamy, na úhradu politickej propagácie, na úhradu za zhotovenie reklamných plagátov, letákov, iných propagačných materiálov a predmetov a akýchkoľvek ďalších plnení spojených s volebnou kampaňou“.

Finančné prostriedky určené na kampaň musí kandidát viesť na osobitnom účte v banke. Údaje na účte musia byť nepretržite prístupné tretím osobám a musia zobrazovať prehľad platobných transakcií. Na osobitný účet musia byť vložené peniaze výlučne prevodom z iného účtu. Výpisy z účtu musí kandidát uchovávať päť rokov od ich vydania.

Peter Pellegrini, prezidentské voľby, Andrej Danko Čítajte viac Pellegrini je favoritom prezidentských volieb. Taktizovanie ohľadom kandidatúry mu však môže uškodiť, tvrdí politológ

Povinnosti a obmedzenia pri prijímaní darov

Kandidáti môžu podľa zákona prijať dary na kampaň iba od fyzickej a právnickej osoby s trvalým pobytom či sídlom v SR, a tiež od politickej strany registrovanej na Slovensku. Dary nemôže prijať od štátu, Slovenského pozemkového fondu, obce alebo vyššieho územného celku, ale ani od občianskeho združenia, nadácie či neziskovej organizácie a verejnoprávnej inštitúcie.

Každý kandidát má aj povinnosť viesť osobitnú evidenciu nepeňažných darov a iných bezodplatných plnení vrátane dátumu prijatia, hodnoty a identifikačných údajov darcu. Evidenciu musí zverejniť na svojom webe a doručiť ju ministerstvu vnútra v listinnej a elektronickej podobe do 30 dní po vykonaní volieb. Rezort ju následne sprístupní aj verejnosti.

parlamentné voľby 2023, voliči, Žilina, volebná miestnosť, urna Čítajte viac Manuál voliča: Ako voliť v prezidentských voľbách 2024

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #prezidentské voľby 2024