Do paláca znova mieri aj predseda SHO Švec. Kandidovať chce aj Dubovský, ktorý podal trestné oznámenie na Blahu

Kandidáti majú ešte necelý týždeň na to, aby vyzbierali posledné podpisy a svoju kandidatúru zaregistrovali v kancelárii predsedu Národnej rady (NR) SR. Kancelárii sa zatiaľ dostali do rúk podpisy Ivana Korčoka a ich šéfa a lídra Hlasu Petra Pellegriniho. Zatiaľ bolo známych 11 kandidátov, keďže ústavný právnik Ján Drgonec sa rozhodol nekandidovať. O Prezidentský palác chcú zabojovať ďalší traja kandidáti.

24.01.2024 06:00
Róbert Švec, Patrik Dubovský Foto:
Róbert Švec (vpravo) a Patrik Dubovský
debata (27)

O úrad prezidenta sa bude znova uchádzať predseda Slovenského Hnutia Obrody Róbert Švec, ďalej historik z Ústavu pamäti národa (ÚPN) Patrik Dubovský a spomína sa aj youtuber Martin Daňo.

Pellegrini bude kandidovať na prezidenta
Video
Zdroj: TV Pravda

Kandidovať chce znova aj Švec

K jedenástim zatiaľ potenciálnym kandidátom sa tak môžu pridať ďalší traja. Švec podobne, ako v minulých voľbách, aj teraz oznámil kandidatúru koncom mája necelý rok pred avizovanými voľbami. Do prezidentského zápasu vstupuje ako občiansky kandidát s podporou Slovenského Hnutia Obrody (SHO), ktorého je predsedom. Švec aktuálne o podpore rokuje aj s inými stranami, neuviedol však, o aké strany ide. „Privítame podporu každej politickej strany, ktorá je zaregistrovaná ministerstvom vnútra, to znamená, že jej činnosť je v súlade so zákonmi a Ústavou SR,“ skonštatoval.

Korčok odovzdal podpisy na prezidentskú kandidatúru, má ich vyše 40 000
Video
Zdroj: TV Pravda

„Podľa informácií od našich ľudí z krajov, už máme k dispozícii viac ako 15-tisíc podpisov, ale zber pokračuje až do 28. januára, kedy túto aktivitu ukončíme a v pondelok 29. januára podklady na moju prezidentskú kandidatúru odovzdáme,“ uviedol pre Pravdu. „Podpisy na kandidatúru na post prezidenta SR k dnešnému dňu odovzdali predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a Ivan Korčok,“ informovalo tlačové oddelenie NR SR.

Kuťka, Radačovský, Janočková, Harabin Čítajte viac Hra o palác: Rozhodnúť môže ostrá kampaň, kandidáti vyčkávajú. Čo bude témou? Kuťka má slogan „na Trumpa“

Prípadné odstúpenie pre Šveca v tejto chvíli nie je témou dňa. „Snažíme sa vyvíjať úsilie, aby mala proslovenská scéna jedného spoločného kandidáta, aby voľby nedopadli tak ako v roku 2019. V tejto chvíli ešte veľa závisí od toho, kto bude zaregistrovaný ako oficiálny kandidát na prezidenta SR a potom naše úsilie ešte viac vystupňujeme, aby neprepadol ani jeden voličský proslovenský hlas,“ uviedol.

Jeho vízia v prezidentských voľbách vychádza podľa informácií na webovej stránke SHO z piatich hodnotových bodov hnutia. Hnutie je za vystúpenie z Európske únie a NATO, ktorú označujú za zločineckú organizáciu, preferuje neutrálne Slovensko, ďalej odmieta LGBTI+ a „multi-kulti“ agendu a chce obnoviť slovenskú korunu. EÚ a NATO sú podľa hnutia hlavné dôvody problémov na Slovensku.

Dubovský má podporu Záborskej a Za ľudí

Záujem kandidovať má aj historik z ÚPN Patrik Dubovský, ktorý podal na podpredsedu NR SR Ľuboša Blahu trestné oznámenie kvôli tomu, že si v kancelárii na miesto prezidentky Zuzany Čaputovej zavesil portrét Che Guevaru. NAKA začala vo veci trestné stíhanie. Dubovský pre Denník N uviedol, že kandidovať chce s podporou 15 poslaneckých podpisov. Už rokoval so stranou Za ľudí, ktorej je členom. Cez predsedníčku Veroniku Remišovú oslovuje aj hnutie Slovensko Igora Matoviča a Kresťanskú úniu (KÚ).

Forró, Kubiš, Korčok, Pellegrini Čítajte viac Forró, Harabin, Kubiš či Kotleba... Do paláca mieria aj ďalší kandidáti. Zažijeme duel Pellegrini vs. Korčok alebo niekto prekvapí?

Demokratická konzervatívna pravica by mala podľa neho mať svojho kandidáta. „Pána Korčoka mám celkom rád, no odlišujeme sa v niektorých pohľadoch,“ hovorí Dubovský. Je aktívny veriaci a kresťanské hodnoty sú mu blízke. Korčoka by bol ochotný podporiť v druhom kole, „ak by sa nevyskytli vážne okolnosti, ktoré by narúšali jeho profil“.

Obaja poslanci KÚ – Anna Záborská a Richard Vašečka – sú ochotní dať mu svoje podpisy. Záborská vyzvala na podporu konzervatívneho prezidentského kandidáta aj ostatné konzervatívne parlamentné strany. „Aby mali konzervatívni voliči za koho hlasovať,“ dodala. Líder KDH Milan Majerský takisto rokoval o prípadnej podpore s Dubovským. Zopakoval, že kresťanskí demokrati vlastného prezidentského kandidáta nepostavia a o možnej podpore niektorého z kandidátov sa rozhodne na rade hnutia 17. februára.

Historik Patrik Dubovský pri Pamätníku... Foto: SITA, Jana Birošová
Patrik Dubovský, ÚPN Historik Patrik Dubovský pri Pamätníku komunizmu na bratislavskom Jakubovom námestí počas zhromaždenia pri príležitosti 55. výročia od upálenia Jana Palacha.

Znova sa kandidovať chystá aj youtuber Martin Daňo. Kandidatúru oznámil ešte 4. novembra minulého roka. „Budem kandidovať, aby som dokázal, že kandidovať je možné aj bez peňazí so silnou podporou odhodlaných občanov a že po mne už Slovensko nikdy žiadneho prezidenta nebude potrebovať,“ uviedol na svojej stránke.

Či jeho rozhodnutie platí aj teraz, nie je jasné. Po tom, čo Pravda informovala, že ústavný právnik Ján Drgonec kandidovať nebude, Daňo na sociálnej sieti uviedol, že to zrejme prehodnotí. „Jeden z mála rozumných kandidátov, ktorý svoju kandidatúru ukončil. Tieto prezidentské voľby to naozaj nemá zmysel… a ja ho zrejme nasledujem,“ napísal. Pravda oslovila s otázkami aj Dubovského a Daňa, do uzávierky neodpovedali.

Koľko kandidátov oznámilo zámer kandidovať?

  • 1. Peter Pellegrini (predseda NR SR a strany Hlas)
  • 2. Ivan Korčok (bývalý minister zahraničných vecí)
  • 3. Ján Kubiš (bývalý minister zahraničných vecí)
  • 4. Štefan Harabin (bývalý predseda Najvyššieho súdu)
  • 5. Miroslav Radačovský (europoslanec a predseda strany Slovenský patriot)
  • 6. Beáta Janočková (zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov)
  • 7. Marta Čurajová (nezávislá národná kandidátka)
  • 8. Krisztián Forró (predseda Aliancie – Szövetség)
  • 9. Andrej Danko (líder SNS a podpredseda NR SR)
  • 10. Peter Kuťka (zabávač známy zo sociálnych sietí)
  • 11. Marian Kotleba (predseda ĽS NS)
  • 12. Róbert Švec (predseda SHO)
  • 13. Patrik Dubovský (historik z Ústavu pamäti národa)
  • 14. Martin Daňo (youtuber)

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Daňo #Róbert Švec #prezidentské voľby 2024 #Patrik Dubovský