Osloví viac Danko alebo Harabin? Čo bude kľúčové v druhom kole? Favoriti budú musieť mobilizovať voličov neúspešných kandidátov

Už dnes o polnoci uplynie lehota na odovzdanie kandidátok v prezidentských voľbách. Favoriti sa zatiaľ podľa prieskumov nemenia, no história ukazuje, že slovenská politika je na prekvapenia bohatá. Bývalý diplomat Ivan Korčok sa síce doťahuje na lídra Hlasu a predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho, no jeho elektorát má väčšie limity, než ten súčasný koaličný. Voliči trojkoalície sú síce zatiaľ roztrúsení medzi viacerých kandidátov, väčšinu z nich však na seba aktuálne viaže Pellegrini. Odborníci väčšie prekvapenie čo sa druhého kola týka, neočakávajú.

30.01.2024 06:00
korčok, pellegrini, harabin, danko Foto: , ,
debata (164)

Líder SNS Andrej Danko počas pondelkovej tlačovej konferencie, na ktorej potvrdil kandidatúru, adresoval Pellegrinimu tvrdé slová a chystá sa bojovať. V druhom kole by ho osobne určite nepodporil. Kým prvé kolo je relatívne isté, v tom druhom rozhodne nielen účasť, ale aj to, do akej miery dokážu zmobilizovať voličov neúspešných kandidátov z prvých strán a aká bude ich ochota ísť voliť znova.

Andrej Danko oznámil kandidatúru na prezidenta
Video
Zdroj: ta3

Koaliční kandidáti sú dvaja, opozičný zatiaľ jeden

Aj podľa posledných dvoch prieskumov – Ipsos pre Denník N a Focus pre reláciu Markízy Na telo – ostávajú favoritmi zatiaľ dvaja kandidáti. V prvom kole delia Pellegriniho od Korčoka zhruba tri percentá, čo je štatistická odchýlka. V druhom kole by obaja porazili takmer všetkých kandidátov, ak by sa však stretli, rozdiel je znateľný. Podľa Focusu by Pellegriniho volilo vyše 54 percent voličov a Korčoka necelých 46 percent, v prípade Ipsosu ide o podobné čísla. Takmer 55 percent pre Pellegriniho a niečo vyše 45 pre Korčoka.

pellegrini, korčok Čítajte viac Prieskum Focusu: Pellegriniho a Korčoka by v prvom kole delili menej než tri percentá, Harabinovi rastú preferencie

Postupovú dvojicu tak máme na začiatku kampane pomerne istú. Aj keď ešte môže prísť počas ostrej kampane prekvapenie, odborníci nepredpokladajú, že finálna dvojica sa zmení. „Historická skúsenosť ukazuje, že slovenská politika je bohatá na prekvapenie. Ak však vychádzame z prieskumov verejnej mienky, postupujúci do druhého kola sa javia istí,“ skonštatoval pre Pravdu politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

„Myslím si, že ak sa nestane nič veľmi zásadné, tak sa tu vyprofilovali dvaja silné kandidáti pre druhé kolo, medzi ktorými sa s veľkou pravdepodobnosťou rozhodne,“ zhodnotil šéf agentúry Focus a sociológ Martin Slosiarik. „Žiaden ďalší kandidát ani kandidátka v súčasnosti nemajú šance tento duel ohroziť,“ skonštatoval sociológ z agentúry Ipsos Roman Pudmarčík.

Pellegrini oznámil kandidatúru v Banskej Bystrici
Video
Zdroj: TV Pravda

Aby sme sa v druhom kole dočkali duelu v inom zložení, medzi kandidátmi by sa musela nečakane objaviť silná osobnosť s vysokou podporou. „Alebo by musel jeden z dvoch favoritov čeliť silnému ohrozeniu popularity či dôvery,“ uviedol Pudmarčík. „Nič z toho sa však zatiaľ nedeje a bolo by skôr prekvapivé, ak by k tomu došlo,“ dodal na margo súboja v druhom kole.

Korčok má podporu väčšiny opozičných strán okrem KDH a hnutia Slovensko, ktoré stále premýšľa o tom, či niekoho do volieb postavia (v hre je exminister zdravotníctva Marek Krajčí, pozn. red.). Voliči však majú pomerne jasno. „Stranícky priestor majú títo dvaja kandidáti relatívne jasne rozdelený, i keď v rámci jednotlivých elektorátov majú rezervy,“ uviedol sociológ z Focusu.

Korčok výrazne oslovuje voličov PS a SaS. „Úplne iná je situácia v prípade KDH a hnutia Slovensko, kde síce má Korčok najlepšiu pozíciu a žiadny iný kandidát sa na neho nedoťahuje, ale zároveň je tu viac ako 40 percent takých, ktorí ešte nevedia koho budú voliť,“ zhodnotil Slosiarik. Silný je aj medzi voličmi Demokratov. „Častejšie by ho volili vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ateisti a ľudia vo veku 18 až 44 rokov. Podobne sú mu viac naklonení ti, ktorí v roku 2019 volili Zuzanu Čaputovú, no najmä prezidentskí prvovoliči,“ zhodnotil Pudmarčík.

„Pellegrini vo svojej materskej strane Hlas vyčerpáva výraznú väčšinu hlasov, títo voliči v podstate len okrajovo volia iných kandidátov. Ak je priestor tak medzi voličmi Hlasu, ktorí dnes ešte nevedia, koho budú voliť (cca desatina voličov Hlasu),“ uviedol Slosiarik. Horšie to má líder Hlasu medzi voličmi Smeru, keďže okrem Pellegrinimu oslovuje približne pätinu z nich Harabin a ďalších zhruba 10 až 15 percent je nerozhodnutých.

„Ešte horšie je to medzi voličmi SNS, kde má Pellegrini významne menšinovú podporu a preferencie si delia Danko, Radačovský a Harabin,“ zhodnotil. Radačovského hlasy by mohli v prípade, že kandidovať nebude pripadnúť Harabinovi. Pelllegriniho volia menej vzdelaní ľudia (ZŠ a SŠ bez maturity), väčšiu podporu má medzi ľudmi nad 45 rokov a najväčšiu v skupine 55 až 65 rokov. „Rovnako ho podporujú častejšie tí, ktorí v druhom kole posledných prezidentských volieb volili Maroša Šefčoviča a veriaci ľudia,“ skonštatoval Pudmarčík.

Osloví viac Danko alebo Harabin?

Kým bývalý minister zahraničných vecí Korčok je vnímaný ako opozičný kandidát, koalícia sa nakoniec na jednom kandidátovi nedohodla. O Pellegriniho kandidatúre sa hovorilo niekoľko týždňov, líder Hlasu ju nakoniec potvrdil 19. januára. Čím viac sa však ozýval jeho partner – líder SNS Andrej Danko, tým viac bolo isté, že Pellegrini bude mať v rámci koalície vyzývateľa. Po pondelkovej tlačovke, na ktorej Danko kandidatúru potvrdil, bolo jeho hlas a osobný odpor k lídrovi Hlasu cítiť ešte viac.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková... Foto: Pravda, Robert Huttner
Danko Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (vľavo) pózuje s rovnošatou pre zdravotné sestry.

V úvode líder SNS spomínal na časy, keď mu Pellegrini ešte počas snahy o predvolebnú koalíciu nielen so Smerom, ale aj s Hlasom nedvíhal telefón. Následne prešiel k obavám zo zrady svojho koaličného partnera – Hlasu. „Kandiduje preto, aby volič SNS nebol zradený, a to nielen politicky, ale aj v hodnotových otázkach,“ uviedol. „SNS nemá na výber, SNS bude vždy vo vláde s Robertom Ficom a so Smerom. My nemáme ako Hlas odísť do vlády s opozíciou,“ hovoril Danko.

Pellegrinimu odkázal, aby o SNS nehovoril v duchu, že rozbijú koalíciu. „My ju nerozbijeme, lebo nemáme kam odísť. Bojíme sa však, že len využíva čas, zalieča sa Ficovi,“ povedal líder SNS. „Robert, nechápem, že opakuješ tú istú politickú chybu,“ pokračoval Danko. Ulica ho podľa jeho slov naučila, že kto raz zradí, zradí aj druhýkrát. „Hovorí sa, ak zradcovi dáš šancu, je to ako keby si mu druhýkrát nabil pištoľ,“ uviedol.

Pellegrini reaguje na kritiku Danka
Video
Zdroj: Kancelária NR SR

„Som pripravený na boj s Pellegrinim. Ja som mu povedal, ak chceš boj, bude boj, ale nesmie sa rozpadnúť koalícia,“ hovoril líder SNS. Voličom odkázal, že chce byť prezidentom súčasnej koalície a oslovil aj voličov Smeru, aby zvážili jeho voľbu. „Milý Peter, mne Fico nikdy funkciu nedaroval. Mňa nemal kto politicky tak učiť,“ povedal. „Nikdy som nezradil. Aj preto motto mojej kampane bude „Andrej Danko – prezident, ktorý nikdy nezradil“,“ dodal líder SNS. Pellegrini v reakcii uviedol, že chce byť prezidentom všetkých ľudí a aj naďalej sa bude držať myšlienky, že Slovensko potrebuje pokoj a nie hádky.

Podľa politológa však Danko veľké šance nemá a aj keď líder SNS svoje kauzy zľahčoval, volič zrejme nezabudne. „Dankovi zrejme volič neodpustí papalášske správanie sa po interakcii so semaforom, takže povedal by som, že Danko sa odpísal v momente, keď v pamätnú noc sadol do auta,“ uviedol. Okrem toho minister životného prostredia Tomáš Taraba cez víkend v diskusnej relácii ta3 uviedol, že pred prvým kolom môže prísť k dohode so Štefanom Harabinom o podpore Dankovej prezidentskej kandidatúry alebo naopak. Závisí od toho, kto bude mať akú podporu. Doterajšie preferencie zatiaľ favorizujú Harabina, ktorý má ako jediný zo všetkých ostatných kandidátov podporu okolo desiatich percent.

Grasalkovičov Prezidentský palác Čítajte viac Ako zamiešajú kartami v boji o prezidentský palác nové mená? Do hry vstupujú maďarský politik, historik aj exminister

Podľa sociológov sa na základe dát elektoráty Pellegriniho, Danka a Harabina prekrývajú. „Do najväčšej miery sa aktuálne prekrývajú elektoráty Petra Pellegriniho a Štefana Harabina. Z časti sa tieto skupiny prekrývajú aj voličmi a voličkami Andreja Danka, avšak ten sa častejšie objavuje iba ako druhá a tretia voľba s celkovou nízkou podporou,“ okomentoval Pudmarčík.

Podľa politológa odporúčajú prvé tri preferenčne najsilnejšie strany voliť Pellegriniho alebo Korčoka. „Ďalšie politické strany majú svojich vlastných kandidátov alebo ešte len o nich rozmýšľajú. Harabin však medzi nimi nie je. Harabin bude opäť atrakciou týchto volieb, ale na víťazstvo to zatiaľ nevyzerá,“ uviedol s tým, že Harabinovi by pomohlo, ak by sa Danko vzdal v jeho prospech, no nie do takej miery, aby sa z neho stal relevantný kandidát. Danko zatiaľ nechcel komentovať, kedy sa rozhodne či sa vzdá on, alebo Harabin.

Ako sa presunú voliči v druhom kole?

Taraba tiež považuje za potrebné, aby sa Pellegrini pred druhým kolom prezidentských volieb jednoznačne vymedzil voči Korčokovi, a tiež aby si vedel v druhom kole vybrať i pronárodný volič. Kým Taraba podporu zvažuje, Danko ju z osobného hľadiska odmieta aj preto, lebo Pellegrini podľa neho nedokáže osloviť národného voliča, ktorého SNS hľadala. „Pellegriniho ja ako človek vylučujem,“ povedal líder SNS. „Prezident musí mať určité hodnoty, pre mňa a pre môjho voliča ich pán Pellegrini nezastáva,“ dodal.

Pred druhým kolom bude pre účasť a aj samotný výsledok volieb podľa Pudmarčíka kľúčové práve to, koho priamo alebo nepriamo podporia neúspešní kandidáti a kandidátky z prvého kola. „Prípadne strany, ktoré v pred prvým kolom nepodporia nikoho. Zároveň bude dôležité aj, či sa podarí udržať momentum aktuálnych opozičných protestov,“ zhodnotil.

Harabin oznámil kandidatúru na prezidenta
Video
Zdroj: ta3

„To, ktoré voličské skupiny sa budú pred druhým kolom viac mobilizovať sa ukáže až v období prvého kola. Dôležité bude napríklad to, do akej miery sa budú voči sebe v kampani vymedzovať Peter Pellegrini, Štefan Harabin a Andrej Danko,“ vysvetľuje Pudmarčík. Ak by voliči a voličky Harabina a Danka na druhé kolo prišli, veľká časť z nich by volila Petra Pellegriniho.

„Ak by sa volieb na základe odporúčania týchto neúspešných kandidátov nezúčastnili, mohlo by to prirodzene Pellegriniho ohroziť,“ uviedol sociológ Ipsosu. „Korčok môže čerpať najmä z toho, že stále je pre určitú časť slovenskej verejnosti menej známy alebo na neho ešte nemajú názor. Práve pri formovaní názoru týchto ľudí môže získať podporu pri prvom aj druhom kole volieb,“ dodal.

„Otázne je presne to, ako dokážu jednotliví kandidáti pred druhým kolom mobilizovať medzi neúspešnými kandidátmi z prvého kola alebo aj demobilizovať prípadný rezervoár hlasov pre protikandidáta. V tomto zmysle je pre Pellegriniho dôležité, či dokáže osloviť voličov Harabina a Danka, kde existuje stále z hľadiska druhého kola rezervoár hlasov.

Štefan Harabin Čítajte viac Môže Harabin prekvapiť a dostať sa do druhého kola? Jeho šance na prezidenta ohrozuje Danko aj Kotleba

Zároveň je to pre Pellegriniho kľúčové z hľadiska potenciálneho víťazstva v druhom kole,“ zhodnotil Slosiarik s tým, že sa bude musieť spoliehať predovšetkým na mobilizáciu nerozhodnutých v rámci stredopravého straníckeho priestoru. „Zaujímavé zatiaľ je, že voliči Kubiša sa približne v rovnakej miere prikláňajú k obidvom týmto kandidátom,“ dodal šéf Focusu.

Politológ Štefančík konštatuje, že záležať bude na motivácii voliča. „Opozičný volič je namotivovaný dostatočne silno. Nahnevaný človek, ktorý každý štvrtok chodí na protivládne protesty, je dostatočne silný faktor,“ uviedol. „Znechutený môže byť aj tými často sa opakujúci zbytočnými prekáračkami, ako diplomaticky sa Korčok vyjadrí k niektorým kultúrno-etickým otázkam. Ale toto je večný osud stredopravicových strán, hádať sa o nezmysloch.

„V predchádzajúcich dvoch voľbách vyhral kandidát, ktorý mal bližšie k pravici ako ľavici. To znamená, že táto časť spoločnosti je mimoriadne silná a v ostatných týždňoch aj dostatočne motivovaná. Pellegriniho môže čakať osud Maroša Šefčoviča. Presvedčeného Európana, ktorý musel začať hovoriť, čo mu smerácki marketéri našepkávali,“ zhodnotil politológ.

Koľko je zatiaľ kandidátov?

  • Z pôvodných pätnástich avizovaných kandidátov odovzdali podpisy zatiaľ oficiálne šiesti uchádzači – Pellegrini ako poslanecký kandidát a zvyšní piati – Ivan Korčok, Andrej Danko, Krisztián Forró, Štefan Harabin, ale aj Milan Náhlik, ktorý vo voľbách v roku 2020 kandidoval za stranu Hlas ľudu, ktorú v tom čase do volieb viedla súčasná ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Vo videu na sociálnej sieti sľubuje, že od svojich hodnôt a vízií neuhne.
  • Posledný januárový deň to majú v pláne Ján Kubiš, Marian Kotleba a Róbert Švec. Ústavný právnik Ján Drgonec sa nakoniec rozhodol nekandidovať. Zámer kandidovať oznámilo ešte ďalší siedmi ľudia, pričom otázny nie je len ich osud, ale aj osud ďalšieho potenciálneho uchádzača – kandidáta hnutia Slovensko. Kancelária NR SR má na posúdenie kandidatúr 14 dní odo dňa ich doručenia.

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024