Súd rozhodol, Švec môže v tohtoročných voľbách kandidovať za prezidenta

Róbert Švec môže v tohtoročných voľbách kandidovať za prezidenta. Rozhodol o tom Najvyšší správny súd (NSS) SR, kde Švec podal žalobu.

19.02.2024 16:09 , aktualizované: 16:23
debata (13)
Róbert Švec Čítajte viac Švec podal žalobu na NSS pre svoju kandidatúru na prezidenta, je presvedčený, že Pellegrini porušil zákon

„NSS SR prvýkrát rozhodoval v konaní o prijatí návrhu na kandidáta na funkciu prezidenta Slovenskej republiky. Najvyšší správny súd vo svojom rozhodnutí konštatoval, že žaloba je dôvodná a preto rozhodol o prijatí návrhu žalobcu Róberta Šveca na kandidáta na prezidenta SR,“ informovala TASR Veronika Valeková z generálneho sekretariátu NSS SR. V súvislosti so skúmaním pravosti podpisov občanov súd uviedol, že to prináleží výlučne písmoznalcovi.

Róbert Švec, Patrik Dubovský Čítajte viac Do paláca znova mieri aj predseda SHO Švec. Kandidovať chce aj Dubovský, ktorý podal trestné oznámenie na Blahu

Švec je rád, že „objektívna pravda uzrela svetlo sveta aj v tomto prípade“. „Súd dal za pravdu nám, pretože sme od začiatku tvrdili, že sme odovzdali vyše 15 000 podpisov od občanov a že sme splnili zákonnú podmienku,“ podotkol.

Štefan Harabin Čítajte viac Harabin: Predseda parlamentu nemôže kandidovať v prezidentských voľbách

Kancelária Národnej rady SR pre TASR reagovala, že rešpektuje stanovisko súdu.

Kancelária Národnej rady SR neprijala Švecovu kandidatúru, pretože nesplnil podmienky na to potrebné. Komisia po preskúmaní zistila, že doručený návrh nesplnil zákonom stanovené náležitosti. Švec svoj návrh doručil 30. januára vo forme petície, ktorá podľa zákonných ustanovení musí obsahovať podpisy aspoň od 15 000 občanov s právom voliť do parlamentu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Švec