Kubiš nekončí, zvažuje stranícku politiku. Voliči podľa neho preferujú straníckeho kandidáta

Kto sa stane šiestym slovenským prezidentom a nástupcom Zuzany Čaputovej? Do volebného finále majú namierené po prvom kole kandidáti Peter Pellegrini a Ivan Korčok. O post v Grasalkovičovom paláci sa uchádzal aj diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš, ktorý skončil so ziskom niečo vyše dvoch percent. Volebnú noc v jeho štábe v hoteli na nábreží Dunaja ste s nami sledovali ONLINE.

23.03.2024 18:03 , aktualizované: 24.03.2024 00:19
debata (11)
J. Kubiš: Očakávam, že dosiahnem lepší výsledok, ako sa ukazuje
Video
Zdroj: TV Pravda
  • Priebežné výsledky prezidentských volieb 2024 nájdete tu
  • O priazeň voličov sa uchádzalo celkovo deväť kandidátov.

Online sa ukončili. Ďakujeme za vašu priazeň.

1:05 Do tlačovej miestnosti sa prišla s novinármi rozlúčiť manželka Jána Kubiša Jaroslava. Výsledok považuje za dobrý a manžela bude podporovať aj v straníckej politike.

Jaroslava Kubišová manžela podporí aj v prípade straníckej politiky
Video
Zdroj: TV Pravda

00:47 Kubišov spolupracovník Ján Marko avizoval po výsledkoch volieb, že chcú spolu s ďalšími zakladať novú politickú stranu, ktorá na Slovensku chýba.

Bezpečnostný analytik Ján Marko o Jánovi Kubišovi
Video
Zdroj: TV Pravda

00:35 Kubiš nepochybuje o tom, že medzi prvým a druhým kolom ho oslovia Pellegrini aj Korčok.

00:32 Priznal, že lepší výsledok mohol dostať, keby mal podporu konkrétnej strany, ale myslí si, že do prezidentského paláca patrí nezávislý kandidát. „Zrejme obyvatelia si prajú vyhraniť sa na základe svojich politických postojov,“ myslí si.

00:30 „Nie je mi jedno, ako sa bude vyvíjať Slovenská republika,“ vyhlásil.

00:29 Kubiš sa nechce stratiť z verejného života, nevylúčil, že sa bude profilovať v politickom živote.

Atmosféra vo volebnom štábe Jána Kubiša
Video
Zdroj: TV Pravda

00:28 Predtým, ako pôjde voliť v druhom kole, oznámi, komu dá svoj hlas. „Nebudem vyzývať svojich podporovateľov a dávať im nejaké návody, koho majú voliť v druhom kole. Moji podporovatelia sú ľudia s vlastným rozumom, názormi, vedia sa rozhodnúť,“ vyhlásil.

00:25 Kubiš sa poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť, išlo podľa neho „o oveľa“. „Musím zobrať do úvahy, že som relatívne neznámy na Slovensku,“ priznal. Výsledok, ktorý dosiahol považuje za dobrý vzhľadom na to, že podobný dosiahol bývalý premiér Igor Matovič. „To nie je na neznámeho človeka až tak málo,“ skonštatoval.

00:11 Ján Kubiš dosahuje po sčítaní 96, 83 % voličských hlasov výsledok 2,02 %.

00:07 V prezidentskej kampani pomáhal Jánovi Kubišovi aj dobrovoľník Denis Richter. Priznal, že pre ľudí v regiónoch nebol Kubiš príliš známym kandidátom, pretože pracoval veľa v zahraničí. Pokladá ho za vynikajúceho človeka, ktorý si dáva záležať na tézach pre mladých ľudí. Myslí si, že kampaň mohla byť mohutnejšia, viac aktívna a viditeľnejšia.

Dobrovoľník z tímu Jána Kubiša o kampani
Video
Zdroj: TV Pravda

23:45 Kubiš po sčítaní viac ako 76 percent hlasov povedal, že slovenskí voliči majú evidentne väčší apetít po straníckych kandidátoch, ktorým vyhovuje rozpoltenosť spoločnosti.

„Zrejme na Slovensku platí, že musíte byť zaradený do nejakej strany, pod nejaké krídlo, presadzovať stranícke tézy, a potom máte podporu a ľudia toto viac akceptujú ako nezávislého kandidáta,“ povedal.

23:03 Kubiš po zverejnení prvých priebežných výsledkov povedal, že na poste prezidenta si vie predstaviť oboch favoritov Pellegriniho aj Korčoka. Koho podporí si naďalej necháva pre seba, najskôr to musí zvážiť.

Ján Kubiš počas volebnej noci.
Ján Kubiš počas volebnej noci.
+5Ján Kubiš počas volebnej noci.

22:43 V decembrovom rozhovore pre Pravdu Kubiš uviedol, že sa mu podarilo posadiť za jeden rokovací stôl Taliban a predstaviteľov afganskej vlády, preto si myslí, že by nemal problém tak urobiť v prípade slovenských politických oponentov. Ak by sa stal novou hlavou štátu, bol by to jeden z jeho prvých ťahov, potvrdil.

Najskôr by sa ich však spýtal na ich smerovanie, naladenie a kde vidia hlavné otázky. „Verím, že v niečom by sa stretli,“ povedal pre Pravdu. Spájanie spoločnosti považuje za hlavnú úlohu prezidenta. „Sme roztrieštená, rozdelená spoločnosť a nerobí nám to dobre,“ dodal.

22:36 V roku 2014 na rovnakom mieste oslavoval prvenstvo Andrej Kiska. Vybral si súčasný prezidentský kandidát toto miesto zámerne? Bol by rád, keby sa tradícia udržala, no je realista. „Myslím si, že človek musí stáť rovnými nohami na zemi,“ skonštatoval.

22:30 Volebné miestnosti na Slovensku sa zatvorili.

22:26 Atmosféra vo volebnom štábe je pokojná, časť tímu Jána Kubiša očakáva výsledky spolu s médiami v tlačovej miestnosti. Pozrite si, ako vyzeral ketering pre novinárov.

Pohostenie v tlačovej miestnosti volebného...
Pohostenie v tlačovej miestnosti volebného...
+2Pohostenie v tlačovej miestnosti volebného...

22:17 Koho by Kubiš podporil, v prípade, ak by sa nedostal do 2. kola, prezradiť nechcel. Rozhodnutie urobí na základe kritérií, ktoré by mal podľa neho spĺňať prezident Slovenskej republiky.

„Keď budem vidieť výsledky, potom si porovnávam tých prvých dvoch, možno budem medzi nimi aj ja. Porovnám si prvých dvoch, dám si ich do protikladu s kritériami, s ich postojmi, tak ako ich tlmočili aj v diskusiách, na základe toho sa rozhodnem,“ priblížil.

22:05 Diplomat očakáva, že dosiahne lepší výsledok, ako sa ukazuje v prieskumoch, odozvy od ľudí má pozitívne.

21:57 Kubiš na otázku, aké má očakávania odpovedal, že „veľké, ale umiernené“. Na výsledky bude čakať v spoločnosti priateľov a spolupracovníkov. „Povedali sme si, že zavoláme pár priateľov, sadneme si s nimi, dáme si večeru, pozrieme si televízor a budeme sa radovať z výsledku,“ uviedol po príchode.

21:25 Ján Kubiš prišiel spolu s manželkou do Hotela Devín, kde bude sledovať výsledky 1. kola volieb.

Ján Kubiš prišiel do svojho volebného štábu v hoteli Devín
Video
Zdroj: TV Pravda

21:00 U prezidentského kandidáta Jána Kubiša sa začína volebná noc. V tlačovej miestnosti sa už nachádzajú zástupcovia médií.

Volebný štáb Jána Kubiša, tlačová miestnosť Foto: Pravda, Robert Hüttner
Volebný štáb Ján Kubiš Volebný štáb Jána Kubiša, tlačová miestnosť

20:55 Kubiš odvolil v sobotu spolu so svojou manželkou vo volebnej miestnosti na Základnej škole na Škarniclovej ulici v Bratislave. Ešte v piatok vyzval voličov, aby prišli voliť, pretože aj ich „hlas dokáže zlomiť agóniu a priniesť ďalším generáciám hrdé, rešpektované a rovnoprávne Slovensko“.

Občan vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do...
Prezidentské voľby v Šamoríne
+19Voliči vhadzujú obálku s hlasovacím lístkom do...

20:50 Koniec moratória v rámci dnešného prvého kola prezidentských volieb sa posunulo na 22:30. Ako pre médiá potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, v obci Norovce v okrese Topoľčany meškal ráno šéf volebnej komisie. Volebnú miestnosť preto otvorili až o 07:30. Štátna komisia sa však o celej veci dozvedela až v popoludňajších hodinách.

Moratórium sa pôvodne predĺžilo o 20 minút z dôvodu kolapsu člena komisie v Senici.

20:30 Volebnú noc Jána Kubiša budeme s vami sledovať v jeho volebnom štábe v Hoteli Devín v Bratislave, pre médiá je priestor k dispozícii od 21.00.

V rovnakom hoteli pred desiatimi rokmi oslavoval svoje víťazstvo exprezident Andrej Kiska. Prečítajte si, ako to vtedy v štábe vyzeralo.

Predseda NR SR a kandidát na prezidenta Peter...
Ivan Korčok drží hlasovací lístok vo volebnej...
+20Občiansky kandidát na prezidenta Štefan Harabin...

Prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku sa začalo o 7.00. Občania si vyberajú spomedzi deviatich kandidátov (v abecednom poradí): Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik a Peter Pellegrini. Ak nikto z nich nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v druhom kole 6. apríla sa stretnú dvaja najúspešnejší.

Andrej Danko a Róbert Švec pár dní pred prvým kolom odstúpili

Kto je Ján Kubiš

Kubiš je diplomat, ktorý svoje vysokoškolské vzdelanie ukončil v roku 1976 na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov. V rokoch 1976 – 1992 pracoval na Ministerstve zahraničných vecí ČSFR a počas rokov 1993 – 1994 pôsobil ako veľvyslanec a stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri OSN a iných medzinárodných organizáciách.

V rokoch 1994 – 1998 pôsobil ako riaditeľ Centra OBSE pre prevenciu konfliktov. V rokoch 1999 – 2005 zastával funkciu generálneho tajomníka OBSE a od roku 2005 pôsobí v Bruseli ako osobitný predstaviteľ EÚ pre strednú Áziu. Od januára 2021 do novembra 2021 bol osobitný vyslanec OSN v Líbyi.

Kubiš pôsobil na poste ministra zahraničných vecí ako nominant Smeru, keď bol vo vláde s HZDS a SNS. Ako kandidát teraz žiadnu politickú stranu o podporu nežiadal. Myslí si však, že hlava štátu by mala reprezentovať občanov a nemala by byť straníckym predstaviteľom.

Viac sa dozviete v jeho profile tu.

Kandidát na prezidenta Ján Kubiš: Mojou prioritou je zjednocovanie
Video
Zdroj: tasr

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kubiš #volebný štáb #prezidentské voľby 2024 #prvé kolo