Rozdiel 123-tisíc hlasov. Ivan Korčok vyhral prvé kolo, s Petrom Pellegrinim ho čaká 6. apríla rozhodujúci súboj o prezidenta (online)

Šieste priame voľby prezidenta Slovenskej republiky priniesli v prvom kole víťazstvo exministra diplomacie Ivana Korčoka, ktorý od začiatku spočítavania rástol a doťahoval sa na Petra Pellegriniho, ktorého predstihol po spočítaní 85 % volebných zápisníc. Korčok napokon získal 42,51 hlasov. Šéf parlamentu Pellegrini stratil z druhej pozície v absolútnych číslach vyše 123-tisíc hlasov a získal 37,02 % hlasov. O novej hlave štátu tak rozhodne druhé kolo, ktoré sa uskutoční 6. apríla. K urnám v prvom kole prišlo viac ako 2,25 milióna voličov a účasť tak dosiahla takmer 52 % a je najvyššia od roku 1999.

23.03.2024 22:00 , aktualizované: 24.03.2024 02:23
korčok Foto: ,
Ivan Korčok počas volebnej noci.
debata (624)

Najdôležitejšie udalosti

  • O novej hlave štátu rozhodnuté nie je
  • Ivan Korčok vyhral prvé kolo so ziskom viac ako 42 percent
  • Peter Pellegrini obsadil druhé miesto s vyše 37 percentami
  • Druhé rozhodujúce kolo sa uskutoční 6. apríla
  • Dianie v centrálach Ivana Korčoka, Petra Pellegriniho, Štefana Harabina a Jána Kubiša sme sledovali online
  • K urnám prišlo viac ako 2,25 milióna voličov
  • Volebná účasť dosiahla takmer 52 % a je najvyššia od roku 1999
  • Hlasovať mohlo 4,35 milióna voličov, pozrite si ako volebný deň prebiehal
  • Slovensko si volilo prezidenta v priamej voľbe po šiestykrát
  • O úrad sa uchádzalo 9 kandidátov
  • Volebné moratórium sa skončilo až o 22:30

02:13 Spočítané sú už všetky volebné okrsky. Prvé kolo vyhral definitívne Ivan Korčok, ktorého volilo 958 393 občanov a získal tak 42,51 % hlasov.

Na druhom mieste skončil líder predvolebných prieskumov Peter Pellegrini, ktorý získal podporu 834 718 voličov, čo predstavuje 37,02 percenta.

Tretí skončil Štefan Harabin so ziskom 11,73 %, štvrtý Krisztián Forró (2,90 %), piaty Igor Matovič (2,18 %), šiesty Ján Kubiš (2,03 %), siedmy Patrik Dubovský (0,71 %), ôsmy Marian Kotleba (0,56 %) a deviaty Milan Náhlik (0,13 %).

02:04 Fiaskom sa prvé kolo prezidentských volieb skončilo pre lídra hnutia Slovensko (bývalé OĽANO) a expremiéra Igora Matoviča. Po sčítaní 99,9 % zápisníc získal len niečo viac ako dve percentá hlasov, čo predstavuje tesne nad 49-tisíc voličov.

Oproti parlamentným voľbám na jeseň 2023, kde Matoviča preferenčne zakrúžkovalo takmer 179-tisíc voličov, ide o výrazný prepad bývalého ministra financií. Matovič len tesne zdolal šiesteho Jána Kubiša.

Igor Matovič bude kandidovať za prezidenta. Je si vedomý, že sa do druhého kola nedostane
Video

01:44 Na treťom mieste v prvom kole prezidentských voľbách skončí Štefan Harabin, ktorý získa vyše 11,7 percenta hlasov, čo je viac ako 264-tisíc hlasov.

Oproti roku 2019 si bývalý predseda Najvyššieho súdu a exminister spravodlivosti pohoršil o viac ako 43-tisíc hlasov a 2,6 percentuál­neho bodu.

Napriek tomu budú Harabinovi voliči významným jazýčkom na váhach v druhom kole. Spolu s voličmi, ktorí k urnám v prvom kole neprišli, ale v druhom tak plánujú urobiť, rozhodnú o novej hlave štátu. Harabin po prvom kole uviedol, že jeho voliči vedia, čo majú o dva týždne robiť. Žiadneho konkrétneho kandidáta v druhom kole neodporučil ani nemenoval. „Očakávam, že na úrovni štátu sa budú dodržiavať zákony a Ústava SR a že Slovensko nebude vtiahnuté do vojny,“ uviedol s tým, že v opačnom prípade hrozí, že obyvatelia Slovenska sa dostanú na úroveň biedy.

Štefan Harabin Čítajte viac Harabin nepodržal žiadneho z víťazov a vtipkoval o Bidenovi v plienkach. Môj volič vie, čo má robiť, odkázal

Podľa Harabina je najdôležitejšie, aby si Slovensko zachovalo suverenitu. „EÚ neprežije dva roky, ani NATO, jedine neutralita Slovensko zachráni," skonštatoval. Podľa neho na to, aby sme dosiahli suverenitu, potrebuje Slovensko na svojom čele ľudí, ktorí budú mať dobré vzťahy s veľmocami ako Ruská federácia, ale aj USA, za predpokladu, že prezidentské voľby vyhrá Donald Trump. Harabin nevylúčil, že ak bude v dobrej forme, bude kandidovať aj v nasledujúcich prezidentských voľbách.

01:31 Predseda opozičného KDH Milan Majerský gratuluje Ivanovi Korčokovi k víťazstvu v prvom kole prezidentských volieb a Petrovi Pellegrinimu k postupu do druhého kola. Zároveň verí, že kampaň pred druhým kolom bude bez osobných útokov.

„Verím, že kampaň pred druhým kolom bude slušná a bez osobných útokov, ktoré budú namiesto spájania rozdeľovať spoločnosť,“ zdôraznil šéf KDH na sociálnej sieti.

01:10 Spočítaných je už 99,86 % okrskových zápisníc. Rozdiel medzi Ivanom Korčokom a Petrom Pellegrinim sa navýšil už na 120-tisíc hlasov.

V percentuálnom vyjadrení získal Korčok 42,44 % hlasov, Pellegrini 37,07 %. V absolútnom vyjadrení je pomerov hlasov 953 921 ku 833 223.

Na treťom mieste skončil Štefan Harabin so ziskom 11,74 % hlasov, Krisztián Forró obsadí štvrté miesto s takmer tromi percentami hlasov, piaty je Igor Matovič (2,18 %) a šiesty je Ján Kubiš (2,03 %).

00:57 Napriek celkovému druhému miestu ovládol Peter Pellegrini prvé kolo prezidentských volieb v 40 okresoch, jeho rival a víťaz sobotňajšieho hlasovania Ivan Korčok opanoval 37 okresov. Zvyšné dva okresy, Komárno a Dunajská Streda, ovládol Krizstán Forró.

Korčok triumfoval v troch krajoch (Bratislavský, Košický a Trnavský), Pellegrini zase celkovo uspel u voličov v Banskobystrickom, Nitrianskom, Prešovskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji.

Kto vyhral v ktorom okrese
Peter Pellegrini Hlohovec
Peter Pellegrini Bánovce nad Bebravou
Peter Pellegrini Ilava
Peter Pellegrini Partizánske
Peter Pellegrini Považská Bystrica
Peter Pellegrini Prievidza
Peter Pellegrini Púchov
Peter Pellegrini Levice
Peter Pellegrini Nové Zámky
Peter Pellegrini Topoľčany
Peter Pellegrini Zlaté Moravce
Peter Pellegrini Bytča
Peter Pellegrini Čadca
Peter Pellegrini Turčianske Teplice
Peter Pellegrini Banská Štiavnica
Peter Pellegrini Brezno
Peter Pellegrini Detva
Peter Pellegrini Krupina
Peter Pellegrini Lučenec
Peter Pellegrini Poltár
Peter Pellegrini Revúca
Peter Pellegrini Rimavská Sobota
Peter Pellegrini Veľký Krtíš
Peter Pellegrini Žarnovica
Peter Pellegrini Žiar nad Hronom
Peter Pellegrini Bardejov
Peter Pellegrini Humenné
Peter Pellegrini Medzilaborce
Peter Pellegrini Sabinov
Peter Pellegrini Snina
Peter Pellegrini Stará Ľubovňa
Peter Pellegrini Stropkov
Peter Pellegrini Svidník
Peter Pellegrini Vranov nad Topľou
Peter Pellegrini Gelnica
Peter Pellegrini Michalovce
Peter Pellegrini Rožňava
Peter Pellegrini Sobrance
Peter Pellegrini Trebišov
Peter Pellegrini Kysucké Nové Mesto
Krisztián Forró Dunajská Streda
Krisztián Forró Komárno
Ivan Korčok Senec
Ivan Korčok Galanta
Ivan Korčok Senica
Ivan Korčok Skalica
Ivan Korčok Nové Mesto nad Váhom
Ivan Korčok Trenčín
Ivan Korčok Nitra
Ivan Korčok Šaľa
Ivan Korčok Dolný Kubín
Ivan Korčok Liptovský Mikuláš
Ivan Korčok Martin
Ivan Korčok Ružomberok
Ivan Korčok Tvrdošín
Ivan Korčok Žilina
Ivan Korčok Banská Bystrica
Ivan Korčok Zvolen
Ivan Korčok Kežmarok
Ivan Korčok Levoča
Ivan Korčok Poprad
Ivan Korčok Prešov
Ivan Korčok Košice – okolie
Ivan Korčok Spišská Nová Ves
Ivan Korčok Malacky
Ivan Korčok Pezinok
Ivan Korčok Piešťany
Ivan Korčok Trnava
Ivan Korčok Myjava
Ivan Korčok Námestovo
Ivan Korčok Košice I
Ivan Korčok Bratislava II
Ivan Korčok Bratislava IV
Ivan Korčok Bratislava V
Ivan Korčok Košice II
Ivan Korčok Košice III
Ivan Korčok Košice IV
Ivan Korčok Bratislava I
Ivan Korčok Bratislava III

00:49 Prezidentka Zuzana Čaputová sa poďakovala občanom za účasť v prvom kole prezidentských volieb. Vyzdvihla, že mali pokojný priebeh. Želá si, aby bola kampaň pred ďalším kolom férová, korektná a kultivovaná.

„Gratulujem víťazovi a blahoželám obom postupujúcim do druhého kola,“ zdôraznila. Podľa prezidentky sa ukázalo, že občanom záleží na osude Slovenska a nie je im ľahostajná budúcnosť krajiny.

00:45 Ivan Korčok sa vo svojom príhovore poďakoval občanom a aj politickým stranám za podporu. „Ďakujem aj 1000 dobrovoľníkom, bez ktorých by sme sa do tohto bodu nedostali. Ďakujem rodine ale aj môjmu malému tímu, ktorý odviedol úžasnú profesionálnu prácu spôsobom, že za 30 rokov môjho profesionálneho života som sa netešil na každý deň tak ako teraz,“ uviedol.

Výsledok prvého kola je podľa neho nádejný a povzbudivý. „Ale nohami som pevne na zemi. V druhom kole potrebujeme na víťazstvo urobiť viac, aby sme oslovili voličov v celom politickom spektre. Musím a chcem hovoriť viac k tým desiatkam tisíc voličov vládnej koalície, ktorí nesúhlasia s tým, čo vládna koalícia robí. Oni nevedia súhlasiť s vulgárnosťou a nekultúrnosťou ani s tým, kde súčasná vláda ťahá Slovensko v zahraničnej politike, ako pálime mosty k tým najbližším, Toto nie je dobré pre Slovensko,“ povedal.

„Toto všetko vidí aj Peter Pellegrini, on to tiež nechce, ale on proti tomu neurobí vôbec nič a rozhodol sa byť ticho a asistovať nedobrému smerovaniu Slovenska len preto, lebo pre neho je podstatná funkcia prezidenta,“ uviedol s tým, že jeho cieľom je spolupracovať aj s vládou.

00:36 Po spočítaní viac ako 99 % zápisníc dosahuje volebný zisk Ivana Korčoka v prvom kole prezidentských volieb 42,13 %. Na druhom mieste je Peter Pellegrini s vyše 37 percentami.

V absolútnom porovnaní ide o rozdiel vyše 107-tisíc hlasov v prospech exministra diplomacie.

00:30 Výsledky neodzrkadľujú očakávania. Po zverejnení priebežných výsledkov prvého kola prezidentských volieb a zrátaní drvivej väčšiny okrskov to priznal Krisztián Forró. Oceňuje na druhej strane, že prostredníctvom kampane mohol byť hlasom maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku.

„Výsledky volieb ukázali, že voliči sa rozdelili do dvoch hlavných táborov,“ skonštatoval. Teší ho však napríklad víťazstvo v okrese Dunajská Streda. K otázke, koho z kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola, podporí, sa chce vyjadriť v nedeľu.

Po zrátaní viac ako 98 percent okrskov získal Forró 2,99 percenta hlasov.

00:26 Ivan Korčok vyhrá prvé kolo prezidentských volieb zrejme o viac ako 100-tisíc hlasov. Po spočítaní 98,5 percenta zápisních vedie pred druhým Petrom Pellegrinim o 97 881 hlasov.

Korčokov volebný zisk dosahuje 41,91 % hlasov, Pellegriniho 37,43 %. Volebná účasť v prvom kole bude najvyššia od roku 1999 a dosahuje 51,6 %.

Na tretej priečke je Štefan Harabin s 11,83 percentami hlasov, štvrtý je Krisztián Forró (2,99 %), piaty Igor Matovič (2,2 %) a šiesty Ján Kubiš (2,02 %).

00:16 „Ďakujem všetkým, ktorí sa zúčastnili na prvom kole volieb, je dobré, že využili svoje volebné právo, aj keď by sme si želali vyššiu účasť, aby mandát budúceho prezidenta bol čo najsilnejší,“ uviedol Peter Pellegrini po tom, ako je isté, že postúpi do druhého kola volieb.

„Môj prvý základný cieľ považujem za splnený a za úspech. Gratulujem k postupu aj Ivanovi Korčokovi, spolu zvedieme finálový súboj o budúcnosť Slovenska,“ uviedol.

„Skončili sme tesne na druhom mieste, ale ukázalo sa, že Slovensko si neželá liberálno-pravicovo-progresívneho prezidenta, ale prezidenta, ktorý nebude Slovensko ťahať do vojny, a ktorého slovenské záujmy budú na prvom mieste,“ neodpustil si Pellegrini útok na Ivana Korčoka.

00:12 Po spočítaní 96,83 % okrskových zápisníc je rozdiel medzi Ivanom Korčom na prvom a Petrom Pellegrinom na druhom už 89-tisíc hlasov.

Aktuálne dosahuje Korčokov zisk, ktorý od začiatku spočítavania rastie, už 41,71 % hlasov, Pellegriniho je momentálne na úrovni 37,53 %.

00:05 Zaujímavé je aj to, že Ivan Korčok porazí Petra Pellegriniho v rodnom okrese lídra Hlasu V Banskej Bystrici.

Korčok má priebežne 45,6 percenta hlasov, Pellegrini 39,9 %.

V celom Banskobystrickom kraji však k triumfu smeruje Peter Pellegrini (44,12 %), Ivan Korčok dosahuje zatiaľ zisk 34,6 percenta hlasov.

24. marca 2024 00:00 Rozdiel medzi Ivanom Korčokom a Petrom Pellegrinim sa navyšuje a po spočítaní 94 % okrskových zápisníc dosahuje už viac ako 67-tisíc hlasov. Korčokov zisk je aktuálne 41,18 % hlasov, Pellegriniho 37,86 %.

23:50 Spočítanie 90 % okrskových zápisníc potvrdzuje trend, že Ivan Korčok smeruje za víťazstvom v prvom kole volieb.

Aktuálne má už 40,34 % hlasov. Peter Pellegrini z druhej pozície stráca 36-tisíc hlasov a dosahuje 38,42 % hlasov.

Na treťom mieste je predbežne naďalej Štefan Harabin, ktorému sa podarilo získať 12,08 percenta voličov. Za ním nasleduje Krisztián Forró so ziskom 3,3 percenta, Igor Matovič s 2,23 percenta, Ján Kubiš s 1,98 percenta, Patrik Dubovský s 0,69 percenta, Marian Kotleba s 0,59 percenta a Milan Náhlik s 0,14 percenta hlasov. Volebná účasť sa priebežne zvyšuje, aktuálne dosahuje 50,86 percenta.

23:40 Po spočítaní 85 % zápisníc Ivan Korčok predbehol Petra Pellegriniho a vedie v prvom kole prezidentských volieb.

Korčokov zisk dosahuje už 39,28 percenta hlasov. Pellegrini klesol na 39,07 % hlasov.

Na ďalšom poradí sa nič nemení. Na treťom mieste je predbežne Štefan Harabin, ktorému sa podarilo získať 12,23 percenta voličov. Za ním nasleduje Krisztián Forró so ziskom 3,55 percenta, Igor Matovič s 2,26 percenta a Ján Kubiš s 1,96 percenta.

23:32 Po spočítaní vyše troch štvrtín hlasov pokračuje trend rastu Ivana Korčoka, ktorý smeruje za víťazstvom v prvom kole prezidentských volieb. Jeho volebný zisk od začiatku sčítavania rastie a aktuálne dosahuje už viac ako 38 % hlasov.

Naopak na začiatku jasný líder Peter Pellegrini klesá a momentálne má už len 39,74 percenta hlasov.

V absolútnych číslach vedie Pellegrini už len o 24-tisíc hlasov.

23:22 Sčítaných je už 63 % okrskových zápisníc. Pokračuje pád volebného zisku Petra Pellegriniho, ktorý aktuálne dosahuje už len niečo vyše 40 %. Naopak Ivan Korčok rastie (aktuálne má 36,9 %) a na lídra Hlasu stráca už len 3,5 percentuál­neho bodu.

Štefan Harabin je tretí so ziskom 12,53 % hlasov. Nasledujú Krisztián Forró (4,20 %), Igor Matovič (2,38 %) a Ján Kubiš (1,9 %). Účasť vo voľbách mierne stúpa a dosahuje 48,8 %.

23:15 Ivan Korčok sa poďakoval za podporu. „Je to právom sviatok demokracie,“ uviedol. Čo sa týka plánov do druhého kola, plánuje ešte viac osloviť koaličných voličov.

Ivan Korčok, prvé kolo, víťaz Čítajte viac Obrovská radosť u Korčoka: Víťazstvo ho dojalo. Nebudem ticho sedieť, očakávam špinavú kampaň (online)

23:11 Sčítavanie ide pomerne rýchlo. Po zrátaní takmer polovice volebných okrskov je jasné, že prvé kolo nerozhodne a k urnám pôjdeme aj o dva týždne.

48 % spočítaných zápisníc ukazuje volebný zisk 41,5 percenta hlasov pre Petra Pellegriniho a už vyše 35 % pre Ivana Korčoka, ktorý prakticky od začiatku neustále rastie.

Štefan Harabin klesol pod 13 % a jeho zisk je momentálne 12,8 percenta. Krisztián Forró je na štvrtom mieste (4,66 %), Igor Matovič na piatom (2,39 %) a na šiestom Ján Kubiš (1,85 %).

23:05 Peter Pellegrini zdôraznil, že kampaň sa meniť nechystá a spolieha sa na to že ho ľudia poznajú. Následne sa chce uchádzať o podporu neúspešných kandidátov.

volebný štáb Peter Pellegrini príchod Čítajte viac Prvé kolo je semifinále, tvrdí Pellegrini. Postup do druhého kola má istý, kampaň meniť nebude

23:01 Po spočítaní tretiny okrskov je v zatiaľ jasnom vedení Peter Pellegrini so ziskom 42,34 percentami hlasov. Jeho volebný zisk však postupne klesá. Ivan Korčok naopak naďalej stúpa a jeho zisk dosahuje už 33,23 percenta hlasov (pri spočítaní 7 % zápisníc bol 25 %).

Štefan Harabin zostáva na treťom mieste. Štvrtý je Krisztián Forró a na piatej priečke Igor Matovič. Volebná účasť momentálne dosahuje 47,47 % oprávnených voličov.

22:50 Spočítaných je už vyše 18 percent volebných okrskov. Stále vedie Peter Pellegrini so ziskom 43,84 percentami hlasov. Ivan Korčok je druhý a polepšil si na 29,97 % hlasov.

Na tretej priečke zostáva Štefan Harabin (13,25%), štvrtej Krisztián Forró (6,77 %), piatej Igor Matovič (2,69 %) a prvú šestku uzatvára Ján Kubiš (1,66 %).

Volebná učasť zatiaľ dosahuje 46,39 %.

22:47 Podľa predvolebného modelu agentúry Median pre RTVS realizovaného od 21. do 23. marca vyhrá prvé kolo Ivan Korčok. Svoj hlas by mu odovzdalo 34,9 percenta respondentov. Do druhého kola by sa dostal Peter Pellegrini so ziskom 34,3 percentami hlasov.

Tretie miesto podľa sondáže obsadí Štefan Harabin so ziskom 15 percent hlasov. Nasledoval by Igor Matovič (4,5 percenta), Ján Kubiš (4,3 percenta), Krisztián Forró (tri percentá) a Marian Kotleba (2,8 percenta).

22:39 Nabehli prvé dáta z priebežného sčítania. Po zrátaní vyše siedmich percent volebných zápisníc vedie Peter Pellegrini so ziskom 44,8 percenta pred Ivanom Korčokom (25,63%).

Na treťom mieste je Štefan Harabin (13,83 %), štvrtom Krisztián Forró (9,56 %), na piatom Igor Matovič so ziskom 2,7 percenta.

22:35 Ivan Korčok pri príchode do svojho štábu uviedol, že nejde o párty, ale o pracovnú záležitosť. „Verím, že tento večer nie je posledný. Mám sa dobre. Je to kombinácia dvoch protikladných pocitov. Ten prvý je, samozrejme, napätie z výsledku, ktorý ešte nepoznáme, a ten druhý je tak trošku úľava, lebo už to nie je v mojich rukách. Je to v rukách voličov,“ dodal.

22:30 Zatvorili sa aj posledné dve volebné miestnosti a oficiálne sa tak skončilo prvé kolo prezidentských volieb 2024.

Šéf volebnej komisie Eduard Burda skonštatoval, že priebeh volieb bol až na pár výnimiek pokojný.

22:20 Rekordnú účasť v prvom kole prezidentských volieb priniesol rok 1999 a historicky prvá voľba hlavy štátu v priamej voľbe. Odvtedy ďalšie štyri prvé kolá neprekonali v účasti ani 50 %. Prinesie rok 2024 výnimku?

Účasť v prvých kolách volieb prezidenta SR

  • 2024 ?
  • 2019 48,74 % (vyhrala Zuzana Čaputová so ziskom 40,57 % pred Marošom Šefčovičom (18,66 %)
  • 2014 43,4 % (vyhral Robert Fico so ziskom 28 % pred Andrejom Kiskom (24 %)
  • 2009 43,63 % (vyhral Ivan Gašparovič so ziskom 46,7 % pred Ivetou Radičovou (38,05 %)
  • 2004 47,94 % (vyhral Vladimír Mečiar so ziskom 32,74 % pred Ivanom Gašparovičom (22,28%), tretí Eduard Kukan získal 22,1 %
  • 1999 73,89 % (vyhral Rudolf Schuster so ziskom 47,38 % pred Vladimírom Mečiarom (37,24%)

22:09 Volebný štáb Štefana Harabina sa nachádza v priestoroch reštaurácie Palmyra club v bratislavskej Karlovej Vsi. Okrem iného ponuka aj arabskú kuchyňu. Na otázku, prečo si Harabin vybral Palmyru, odpovedal, že je kandidátom obyčajných ľudí.

Štefan Harabin Čítajte viac Harabin nepodržal žiadneho z víťazov a vtipkoval o Bidenovi v plienkach. Môj volič vie, čo má robiť, odkázal

22:01 Na Slovensku sa zatvorila väčšina volebných miestností. Začalo sa sčítavanie hlasov. Prvé výsledky prvého kola prezidentských volieb sa zverejnia až po 22:30. Dlhšie hlasujú v jednom z volebných okrskov v Senici, kde došlo k prerušeniu po tom, ako jeden z členov komisie skolaboval. Hlasovanie sa predĺžilo aj v obci Norovce v okrese Topoľčany, kde otvorili volebnú miestnosť polhodinu neskôr.

21:38 Podľa prieskumov hlavný adept na triumf v prvom kole Peter pellegrini si svoju centrálu pre volebnú noc otvoril v petržalskej reštaurácii. Pri príchode ho čakali zhruba stovka novinárov.

Video

21:20 Volebná noc sa v štábe jedného z favoritov Ivana Korčoka začala krátko pred ôsmou, dorazil aj líder PS Michal Šimečka.

Video

Volebné miestnosti sa v sobotu otvorili o 7. hodine rannej, väčšina sa zatvorila o 22. hod. Pre meškajúceho šéfa volebnej komisie v obci Norovce v okrese Topoľčany sa moratórium na zverejňovanie priebežných výsledkov posunulo na 22:30.

Voliči si vyberali z ponuky deviatich kandidátov: Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik a Peter Pellegrini. Pôvodne kandidovali aj Andrej Danko a Róbert Švec.

Občan vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do...
Prezidentské voľby v Šamoríne
+19Voliči vhadzujú obálku s hlasovacím lístkom do...

Volebná účasť sa podľa odhadov bude pohybovať okolo 50 percent. Rekordných 73,89 % z roku 1999 takmer určite pokorených nebude.

Ak nikto z nich nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, v druhom kole 6. apríla sa stretnú dvaja najúspešnejší. V histórii Slovenska sa ešte nestalo, aby sme spoznali kandidáta už v prvom kole.

Účasť v prvých kolách volieb prezidenta SR

  • 2024 51,91 % (vyhral Ivan Korčok so ziskom 42,51 % pred Petrom Pellegrinim so ziskom 37,02 % hlasov)
  • 2019 48,74 % (vyhrala Zuzana Čaputová so ziskom 40,57 % pred Marošom Šefčovičom (18,66 %)
  • 2014 43,4 % (vyhral Robert Fico so ziskom 28 % pred Andrejom Kiskom (24 %)
  • 2009 43,63 % (vyhral Ivan Gašparovič so ziskom 46,7 % pred Ivetou Radičovou (38,05 %)
  • 2004 47,94 % (vyhral Vladimír Mečiar so ziskom 32,74 % pred Ivanom Gašparovičom (22,28%), tretí Eduard Kukan získal 22,1 %
  • 1999 73,89 % (vyhral Rudolf Schuster so ziskom 47,38 % pred Vladimírom Mečiarom (37,24%)

Voľby sa až na pár výnimiek niesli v pokojnom duchu a polícia nemusela riešiť závažnejšie incidenty.

V prvom kole volieb mohlo podľa odhadu Štatistického úradu voliť viac ako 4,33 milióna osôb. Občania svoj hlas mohli odovzdať v 5 938 volebných miestnostiach.

Štatisti definitívne výsledky zverejnia na pravé poludnie v nedeľu 24. marca.

Čaputová volila v Pezinku. Čo očakáva od nového prezidenta?
Video
624 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2024