Na východe polícia už pomáha očkovacím tímom

V Košickom kraji by okrem štátnej polície mala byť pri všetkých očkovacích centrách či výjazdových autobusoch aj mestská polícia. V Prešovskom kraji sú k dispozícii už od februára.

11.10.2021 08:30
očkovanie, Košice Foto: ,
Vo Veľkokapacitnom očkovacom centre na Ostrovského ulici v Košiciach bol v nedeľu pokoj.
debata (7)

Košický samosprávny kraj informoval príslušníkov Policajného zboru o harmonogramoch očkovania v jednotlivých mestách, resp. miestach, kde očkuje výjazdová očkovacia služba. V piatok dohliadali na chod očkovania v Strážskom, kde bol k dispozícii očkovací autobus, v sobotu zas v Tescu na košickom Sídlisku nad jazerom, kde má kraj zriadenú očkovaciu kóju.

„Podobný režim bude platiť aj v nasledujúcich dňoch pre ostatné obchodné centrá, v ktorých zabezpečuje Košický samosprávny kraj výjazdovú očkovaciu službu,“ uviedla k spolupráci s políciou hovorkyňa kraja Anna Terezková.

Eduard Heger, Štefan Hamran, Vladimír Lengvarský, Erika Jurinová Čítajte viac Hamran bude tvrdý. Pri útokoch na zdravotníkov hovorí o organizovaných skupinách

V nedeľu sa krajský očkovací autobus presunul do Michaloviec, kde bola takisto zabezpečená policajná hliadka. „Ambulancia na kolesách bude mať svoju ochranu aj nasledujúci týždeň, informácie o harmonograme očkovania sme poskytli tiež príslušníkom polície z Trebišova, Kráľovského Chlmca a Čiernej nad Tisou,“ spresňuje Terezková, podľa ktorej by polícia mala v prvom rade zvýšiť ochranu zdravotníkov pred verbálnymi a fyzickými vyhrážkami zo strany ľudí, ktorí sa sami nechcú dať zaočkovať, a zabrániť im.

VIDEO: Heger a Hamran o ochrane očkovacích centier.
Video

Očkovalo sa aj v Krajskom veľkokapacitnom očkovacom centre na Ostrovského ulici v Košiciach. Situácia tam bola pokojná. Miestny koordinátor pre Pravdu uviedol, že v prípade, ak by sa niečo dialo, sú v úzkom spojení s políciou.

Veľkokapacitné očkovacie centrum na Ostrovského... Foto: Jana Vargová, Pravda
očkovanie, Košice Veľkokapacitné očkovacie centrum na Ostrovského ulici v Košiciach.

Prešovský samosprávny kraj má od začiatku očkovania vo veľkokapacitných očkovacích centrách dohodu s príslušnou mestskou políciou a Policajným zborom. Policajti dozerajú na priebeh očkovania, monitorujú parkoviská, kontrolujú dvojmetrové rozstupy medzi ľuďmi a podobne. „Navyše naši koordinátori majú telefonický kontakt na službukonajúcich policajtov a v prípade potreby ich vedia ihneď privolať,“ dodala hovorkyňa kraja Dáša Jeleňová.

Krajské očkovacie tímy doteraz zaznamenali v oboch župách po jednom incidente. Oba sa udiali pri očkovacích kójach v obchodných centrách. V Košiciach došlo k slovným nadávkam. Na miesto bola ihneď privolaná polícia a situácia sa upokojila.

V Prešove zaznamenali návštevu antivaxerskej skupiny, ale nedošlo k napadnutiu zdravotníkov. „Išlo skôr o prejav nesúhlasu s očkovaním pokrikmi, apelovaním na zdravotníkov v zmysle prevzatia zodpovednosti za nežiaduce účinky po očkovaní. Pri týchto situáciách bola privolaná SBS nákupného centra a polícia, ktorá celú situáciu monitorovala bez priameho zásahu,“ konkretizovala Jeleňová.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Košický kraj #Prešovský kraj #polícia SR #antivaxeri