Škôlka ako luxus? Každé piate dieťa neprijmú. Pozrite si mapu, kde je dopyt po miestach najväčší

Od začiatku mája sa budú v priebehu celého mesiaca kopiť riaditeľom materských škôl žiadosti o prijatie detí vo veku od troch do šiestich rokov. Odštartoval totiž zápis. Niektorí už teraz vedia, že záujem toľkých rodičov nebudú vedieť uspokojiť.

03.05.2023 11:30 , aktualizované: 09.05.2023 13:44
debata (3)

Slovensko má dlhodobo problém s kapacitou miest v materských školách. Veľakrát miesto nenájdu ani tí rodičia, ktorých deti spĺňajú všetky podmienky na prijatie. Podľa posledných aktuálnych údajov o materských školách zo septembra 2022 od národného Centra vedecko-technických informácií sa do materskej školy nedostane každé piate dieťa.

Tieto údaje sa vzťahujú len na štátne škôlky. Kde tieto deti končia? Časť z nich sa presúva do súkromných zariadení. Rodičia tam musia počítať s mesačnými poplatkami v stovkách eur. Niektoré deti si zas rodičia nechávajú doma v rámci materskej či rodičovskej dovolenky, ktorú si čerpajú na mladšieho súrodenca. Treťou možnosťou je pomoc príbuzných alebo opatrovateľky.

Garantované miesto

V súčasnosti je v legislatívnom procese návrh novely školského zákona z dielne ministerstva školstva, ktorá má deťom od troch rokov garantovať miesto v materskej škole. (AKTUALIZOVANÉ) V utorok 9. mája parlament schválil novelu školského zákona. Na Slovensku sa zavedie právny nárok na prijatie do materskej školy od troch rokov od septembra 2025. Naplniť sa má úmysel uľahčiť sprístupnenie nároku najmä deťom z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia.
Právny nárok by sa mal týkať najskôr štvorročných a neskôr aj trojročných detí. Na to však treba dobudovať nové kapacity, ktoré by sa mali pohybovať na úrovni 12-tisíc miest.

Materská škôlka / škôlkari / Čítajte viac Isté miesto pre dieťa v škôlke? Samosprávy varujú, je to nezvládnuteľné

Ako prebiehal zápis počas prvého dňa, sme sa boli pozrieť v Materskej škole na Limbovej ulici v Trnave. Ide o elokované pracovisko, ktoré spadá pod Základnú školu s materskou školou na Gorkého ulici na sídlisku Linčianska.

Do zborovne, ktorú premenili na prijímaciu miestnosť aj s posedením pre dieťa a psychologičku, práve vošiel ukrajinský pár s päťročným synom. Hovoriť s nami nechceli, no z rozhovoru otca s prítomnými pracovníčkami vyplynulo, že predtým už navštívili niekoľko škôlok. Urobili tak v nádeji, že si zvýšia šancu na prijatie ich dieťaťa. „V jednej nám povedali, že je to 50 na 50, že dieťa prijmú,“ opísal muž svoje doterajšie skúsenosti.

Na jednu škôlku sa nechce spoliehať ani Tereza (31). Jej syn bude mať tri roky v novembri. „Je to zatiaľ naša prvá škôlka, ešte ideme do druhej,“ priblížila mladá mamička. Jej syn si zatiaľ po jej boku spokojne niesol fialového motýlika na paličke, ktorého dostal za odmenu. Pre Terezu je dôležitá blízkosť škôlky od jej bydliska.

„Nejazdím autom, škôlku preto potrebujem v pešej dostupnosti,“ podotkla. Sama je učiteľkou na základnej škole. V prípade núdze by mala možnosť dať dieťa do škôlky, ktorá spadá pod jej zamestnávateľa. Je to však na druhom konci Trnavy. „Dostupnosť emhádečkou je náročná. Chodím tam preto pešo alebo na bicykli,“ dodala s tým, že bicykel je možné využiť len čiastočne – s dieťaťom je to v zime, daždi či snehu na dvoch kolesách príliš náročné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #škôlka #zápis #materská škola