V blízkosti mesta Svit pri Poprade sa pohybuje medvedica s mladými

Neďaleko mesta Svit pod Tatrami v posledných dňoch spozorovali medvedicu s mláďatami. Upozorňuje na to samospráva na webovej stránke a vyzýva obyvateľov i návštevníkov na zvýšenie opatrnosti pri turistike, cyklistike a prechádzkach v lesných porastoch v okolí Baby. Ide o lokalitu nad mostíkmi smerom na juh.

13.06.2023 15:51
Viera Duchoňová, medvede Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Zároveň vyzývame aj psičkárov, aby zvýšili opatrnosť a nepúšťali svojich miláčikov na voľný výbeh v spomínanej oblasti,“ dodáva mesto. Výskyt medvedice s mláďatami okamžite nahlásila mestská polícia Štátnej ochrane prírody (ŠOP) SR – Zásahovému tímu pre medveďa hnedého s pôsobnosťou vo Svite.

Pod Tatrami pritom nejde o prvé upozornenie. Na zvýšený výskyt šelmy upozorňujú aj v okolí neďalekej obce Spišské Bystré.

ŠOP v tejto súvislosti vyzýva na ostražitosť, predovšetkým ráno, večer a v noci v hustej vegetácii alebo blízko zdrojov potravy. Všímať si treba stopy, trus i znaky kŕmenia. „Pri obmedzenej viditeľnosti pomôže zvukový prejav, na základe ktorého má medveď možnosť zareagovať na blížiaceho sa človeka a vyhnúť sa mu. Riziko stretnutia s medveďom je menšie, keď sa pohybujeme v skupine po vyznačených chodníkoch a počas denného svetla,“ upozorňujú ochranári.

Situácia s medveďmi je neúnosná
Video
Dlhodobo na to upozorňujú poľnohospodári, lesníci aj viacerí odborníci. Banskobystrická župa apeluje na spoluprácu štátu so všetkými aktérmi, aby sa zistil skutočný počet týchto šeliem na Slovensku. / Zdroj: TV Pravda

Pri nečakanom strete s medveďom sa odporúča zväčšiť od neho vzdialenosť, k šelme sa nikdy nepribližovať, ani v prípade, že sa zdá pokojný, a vyhnúť sa pohľadu priamo do očí. Za najlepší spôsob, ako odohnať útočiaceho alebo hrozivo správajúceho sa medveďa, je považovaný paprikový sprej na medvede.

Medveď Čítajte aj Medvedica v Kľačne roztrhala jahňa. Zásahový tím ju usmrtil
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #medveď #Svit #Štátna ochrana prírody SR #medveď hnedý