KDH navrhuje pre Bratislavčanov dopravu zadarmo. Vallo: Už ste vládli a vieme, ako to dopadlo

Finančné straty v Dopravnom podniku chce primátor Bratislavy Matúš Vallo kompenzovať zvýšením ceny cestovných lístkov o 20 percent. Bratislavské KDH to rázne odmieta a navrhuje, aby obyvatelia Bratislavy mali mestskú hromadnú dopravu (MHD) zadarmo a žiada vysvetliť finančné straty a hospodárenie v Dopravnom podniku v Bratislave.

28.06.2023 10:12 , aktualizované: 16:59
debata (13)

Ako vyplýva zo záverečného účtu hlavného mesta za minulý rok predkladaného na štvrtkové mestské zastupiteľstvo, Dopravný podnik je opäť v strate, ktorá sa ešte navýšila oproti roku 2021 takmer o pol milióna eur na 1 972 160 eur. „Tieto nelichotivé čísla sa pán primátor Vallo snaží v roku 2023 zvrátiť zvyšovaním cestovného až o 20 percent od júla 2023. Pritom v rozpočte hlavného mesta je na tento rok schválená rekordne vysoká dotácia na MHD vo výške 118 033 505 eur, čo je o 28 miliónov eur viac ako v roku 2022,“ popisuje predseda MKV KDH Ján Žatko s tým, že z materiálu predloženého na rokovanie vyplýva, že plánované tržby v MHD za rok 2023 budú vo výške 40 miliónov eur, čo je o 5,65 milióna eur viac ako v roku 2022. „Naozaj je nevyhnutné vyťahovať tých 5,65 milióna eur z vreciek Bratislavčanov,“ pýta sa predseda bratislavského KDH.

Zásah polície na párty v opustenej pôrodnici v centre Bratislavy
Video

Zástupcovia KDH v Bratislave navrhujú preto namiesto zvyšovania cien v MHD cestovné lístky zadarmo podľa vzoru viacerých európskych, ale aj slovenských samospráv, ktoré zaviedli vo svojich mestách cestovanie v mestskej doprave pre svojich obyvateľov zadarmo.

Kde by zobrali 40 miliónov, nepovedali

Vallo vo svojej reakcii uviedol, že politici KDH už v Bratislave raz vládli a všetci si to pamätajú. „Nepamätám si však, že by takýto návrh od nich prišiel, keď boli pri moci. Dnes sa vyjadrujú, akoby ani netušili, ako funguje financovanie verejnej dopravy. Zmysluplnú odpoveď na otázku, odkiaľ by zabezpečili tých chýbajúcich 40 miliónov eur na tú časť prevádzkových nákladov MHD, ktoré dnes pokrývajú príjmy z predaja lístkov, samozrejme, neposkytli,“ vyhlásil. Ceny cestovných lístkov idú podľa primátora hore v priemere o kumulovanú infláciu najmä pre dosahy rozhodnutí vlády, ktoré „obrali Bratislavu o desiatky miliónov eur ročne“.

„V Tallinne, v hlavnom meste Estónska, bezplatná MHD pre rezidentov úspešne funguje už desať rokov. Ale aj na Slovensku sa to dá. Príkladom je Komárno, ale aj Vranov nad Topľou. Praktické skúsenosti z rôznych miest nám ukazujú, že MHD zadarmo pre rezidentov je lepšia cesta, vďaka ktorej vieme ekologicky odľahčiť dopravu v hlavnom meste a straty v Dopravnom podniku môže kompenzovať zvýšenie počtu obyvateľov s trvalým pobytom v Bratislave,“ dodáva Žatko.

autobusové spoje, Banská Bystrica Čítajte viac Ceny lístkov idú opäť hore. Zdražovanie sa týka takmer všetkých krajov, Bratislava je otázna

V rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, kde okrem DPB pôsobia aj dopravcovia Arriva a Železničná spoločnosť Slovensko, sa od 1. júla zvýšia ceny takmer všetkých cestovných lístkov o 20 percent. Primátor Bratislavy to za DPB odôvodnil výpadkami v príjmoch mesta pre prijaté zákony a infláciu.

Dopravcovia zároveň uviedli, že dali „prednosť“ zvýšeniu cien cestovných lístkov pred inými obmedzeniami v doprave. Tie by napríklad znamenali rušenie niektorých liniek, predlžovanie intervalov spojov, viac prestupovaní či oslabenie údržby vozidiel.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #MHD Bratislava