Kúpanie s rakmi ako vizitka kvality. Pláže pri Košiciach lákajú tisícky návštevníkov

Horúčavy doslova vyháňajú ľudí k vode. Ten kto môže, využije možnosť kúpať sa pri najbližšej voľnej ploche, či kúpalisku. "Na Bukovci" návštevníci oceňujú najmä výnimočnú čistotu vody.

11.07.2023 12:00
debata
Vodná nádrž Bukovec
Video
Zdroj: TV Pravda

Košičania a obyvatelia okolitých obcí sa už desaťročia chodievajú osviežiť k vodnej nádrži Bukovec. Vyhľadávajú hlavne „obecnú“ pláž. Nečudo, obci Bukovec patrí parcela s rozlohou vyše 12-tisíc metrov štvorcových. Na nich je aj rekreačná oblasť a pláž, ktorá je už tradične na sezónu patrične pripravená.

„Samozrejmosťou je pokosený trávnik, no súčasťou sú aj služby. Bufet, koktejl bar, či detské ihrisko. Rekreanti tu nájdu aj požičovňu ležadiel, paddleboardov a malých motoriek,“ informovala starostka obce Bukovec Lýdia Mikulová (nezávislá). Dodala, že spomínané služby poskytuje súkromná firma. Len pre zaujímavosť, na pláž sa vojde až 2-tisíc ľudí.

Kúpalisko Kamenný mlyn, Trnava Čítajte viac Kúpaliská začínajú sezónu. Leto pri vode sa predraží, o koľko zvyšujú vstupné?

Voda je pod kontrolou

V čase našej návštevy v pondelok predpoludním tu nebolo veľa ľudí, no autá postupne prihádzali a pár desiatok ľudí sa priviezlo aj autobusom SAD. „Mám deň voľna, tak som si prišiel oddýchnuť. Voda je čistá, pekné okolie aj príroda. Navyše sa tu ľudia netlačia, preto mi to vyhovuje viac, ako na kúpaliskách,“ povedal nám Andrej Soták, ktorý sem chodí pravidelne.

Mnohí návštevníci oceňujú práve čistotu vody. „Jej kvalitu pravidelne kontroluje regionálny úrad verejného zdravotníctva. Je vhodná na kúpanie. Sú tu aj raky, ktoré by v znečistenej vode neprežili,“ dodala starostka.

Vodná nádrž Bukovec

Vodná nádrž Bukovec je už roky obľúbeným miestom na rekreáciu. No prioritne slúži ako núdzová zásobáreň vody pre U. S. Steel.

Fotogaléria
Vodná nádrž Bukovec je už roky obľúbeným...
Vodná nádrž Bukovec je už roky obľúbeným...
+3Vodná nádrž Bukovec je už roky obľúbeným...

Nelegálne skládky a parkovanie načierno

Rekreantov bude ale zaujímať parkovanie, s ktorým je tu problém. Jedinou legálnou možnosťou je obecné parkovisko, kde je 150 miest pre osobné autá. „Parkovanie je spoplatnené, no cena je rovnaká ako počas minulých sezón. A to dve eurá na deň za osobné auto. Vstup na pláž je zadarmo,“ upresnila starostka, ktorú mrzí problém s parkovaním.

„Bohužiaľ mnohí rekreanti parkujú v zónach, kde je zákaz zastavenia, alebo státia. Dopravná polícia sem chodí na pravidelné kontroly, keďže ide o parkovanie na štátnej ceste,“ upozornila Mikulová s tým, že parkovanie na obecných komunikáciách je riešené v priestupkovom konaní.

Vadas Thermal Resort Štúrovo Čítajte viac Termálne kúpele chcú ľudí získať aj v lete. Lákajú na VIP zóny či nočnú zábavu

Starostka neskrýva ani ďalší problém, ktorým je odpad. „Pozdĺž celej hlavnej cesty pri rekreačnej oblasti sme umiestnili koše. Počas sezóny obec zabezpečuje pravidelný týždenný odvoz odpadu. Napriek tomu ľudia nemajú problém odhodiť odpadky mimo košov,“ vysvetlila starostka, ktorú mrzia aj nelegálne skládky. Kvôli nim namontovali kamerový systém, ktorý má odhaliť ľudí, ktorí sa chcú nelegálne zbaviť odpadu.

Hoci sa všeobecne ujal názov Bukovec podľa obce v tesnej blízkosti, skutočnosti sa volá Pod Bukovcom. Aj keď desaťročia slúži na rekreačné účely a je tu voľný prístup, jej skutočný účel je úplne iný. Bola vybudovaná ako havarijná zásobáreň úžitkovej vody pre U.S.Steel Košice. Len pre zaujímavosť, maximálna hĺbka dosahuje 15 metrov a priemerná teplota vody je 21 °C. Názov Bukovec má ale iná vodná nádrž, ktorá slúži ako zásobáreň pitnej vody pre Košice a je zhruba dva kilometre vyššie nad obcou Bukovec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #kúpanie #Bukovec #vodnanadrzbukovec