Mesto Žilina reaguje na klimatickú zmenu. Na mestskom úrade vyrástla zelená strecha

Žilinská samospráva dokončila na budove mestského úradu (MsÚ) vegetačnú zelenú strechu. Celková investícia dosiahla s podporou Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu sumu 215.339 eur. Na brífingu o tom vo štvrtok informoval primátor Žiliny Peter Fiabáne.

13.07.2023 14:44
debata (1)

Podotkol, že vybudovanie zelenej strechy je reakciou mesta na klimatickú zmenu. „Nová strecha pomôže zadržať vlhkosť a regulovať teplotu – v lete bude príjemne chladiť a v zime udrží teplo. Budova MsÚ má vyše 40 rokov a bolo nevyhnutné, aby spĺňala technologické i ekologické parametre. Zelené strechy patria medzi adaptačné opatrenia, ktoré robia miesta odolnejšími. Majú výrazný vplyv na zadržiavanie vody na území mesta, ochladzovanie klímy i tlmenie hluku okolitého prostredia,“ uviedol primátor.

Francúzsko EÚ EP zasadnutie plenárne emisie Thunbergová Čítajte aj Je dôležitejšia príroda alebo vojna? Európa chce spomaliť klimatickú krízu napriek protestom farmárov

Mesto bude podľa neho pokračovať v budovaní takýchto striech na Mestskom divadle a na troch základných školách. „V Žiline nejde o jediné adaptačné opatrenie. Dlhodobo napríklad riešime otázku kvalitnej ekologickej mestskej hromadnej dopravy či budujeme cyklotrasy. Kroky sú systémovo nastavené tak, aby sme mesto v súvislosti s klimatickými zmenami ochránili čo najviac,“ zdôraznil primátor.

Slnko / Horúčavy / Otepľovanie / Čítajte aj Svet zaznamenal 3. júla najteplejší deň v histórii meraní

Hlavný architekt mesta Žilina Rudolf Chodelka pripomenul, že rastlinný porast na zelenej streche podporuje zdravú mikroklímu zadržiavaním vody a prachu. „Vegetačná strecha prispeje nielen k zlepšeniu klímy v meste, ale výrazne skvalitní aj prácu zamestnancov MsÚ. Pretože, pracovať vedľa strechy, ktorá bola asfaltová a produkovala množstvo tepla a prachu, nebolo ideálne. Teraz sa to zmení,“ vysvetlil.

Žilinská samospráva zrealizovala vegetačnú strechu vďaka projektu Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy v meste Žilina.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #zelené strechy #klimatická kríza #vegetačné strechy