Namiesto zelene len opustené stavenisko. Košice môžu prísť o milióny z eurofondov

Namiesto schodov oáza zelene. Tak znel pôvodný plán obnovy, či skôr presnejšie premeny hlavného vstupu do budovy košického magistrátu.

17.07.2023 16:21
Košický magistrát Foto:
Budova magistrátu v Košiciach je bez schodiska aj plánovanej zelene.
debata
Revitalizácia schodiska pred košickým magistrátom
Video
Schody pred hlavným vchodom do košického magistrátu sú minulosťou. Mala ich vystriedať zeleň, zatiaľ je tu stavenisko. / Zdroj: TV Pravda/Boris Macko

Firma, ktorá vyhrala súťaž na tento projekt sa síce schuti pustila do práce, no elán akosi ustal a v poslednom čase sa na stavenisku nič nedeje. Nevidno žiadne stroje, ani robotníkov. Ostalo len mobilné oplotenie, izolačná vrstva a obďaleč na zelenej ploche kusy pôvodných, rozobratých schodov. Všetky práce pritom mali byť hotové teraz, v júli 2023.

Tržby a zisky firmy Eurobau. Foto: finstat
eurobau finstat Tržby a zisky firmy Eurobau.
MHD Košice Čítajte aj Košice potrebujú nové vozidlá ako soľ. Návrat trolejbusov je otázny, nákup nových električiek preverovala NAKA

Dažďová záhrada za 800-tisíc

Čo je horšie, kvôli nečinnosti stavebnej firmy teraz hrozí, že mesto príde o peniaze z eurofondov, ktoré boli na tento účel vyčlenené. Podľa pôvodných plánov za vyše 800–tisíc eur mala vzniknúť zelená strecha a dažďové záhrady ako transformácia vstupu do magistrátu. Malo tak vzniknúť príjemné miesto oddychu. No celý projekt povážlivo mešká.

Najnovšie sa termín posunul na 18. augusta a suma stúpla na 1,14 milióna eur s DPH. Keď sme sa ale šli na miesto pozrieť uprostred pracovného týdžňa, nebolo na stavenisku ani nohy.

Bývalé schody pred košickým magistrátom

Staré schody pred košickým magistrátom sú minulosťou, mala ich vystriedať oáza zelene. Namiesto nej je tu pusté stavenisko.

Fotogaléria
Revitalizácia priestoru medzi ulicami...
Budova magistrátu v Košiciach je bez schodiska...
+1Budova magistrátu v Košiciach je bez schodiska...

Firma EUROBAU navyše od mesta získala viacero zákaziek s podobnými problémami. Revitalizácia vnútroblokového priestoru na sídlisku KVP medzi ulicami Jasuschova a Bauerova mala stáť 400–tisíc eur. Má ísť o zónu, ktorá bude vhodným miestom na relax. Aj tu však práce meškajú. Na stavbe bolo dlhé týždň prázdno, až teraz v júli na stavenisku konečne vidno aj niekoľko robotníkov a pár strojov, ktorí sa snažia dohnať zameškané. Podľa starostu mestskej časti KVP Ladislava Lörinca firma nestihne práce dokončiť v stanovenom termíne, teda do konca júla.

Tento mesiac by mala byť hotová aj revitalizácia vnútrobloku v mestskej časti (MČ) Juh v priestore ulíc Turgenevova – Lomonosovova za 715-tisíc eur.

Práce nejdú podľa plánov mesta ani pri revitalizácii vstupu na košický Verejný cintorín na Rastislavovej ulici za 1,5 milióna eur, ktorá má byť hotová v júli. Tento projekt však nie je financovaný z eurofondov, ale z rozpočtu mesta Košice.

Podá mesto žalobu?

Podľa hovorcu mesta Dušana Tokarčíka nie je na vine mesto, ale firma EUROBAU, ktorá má stavebné práce na starosti. Magistrát nie je spokojný s postupom prác, ani prístupom firmy.

„Mesto Košice má záujem na čo najskoršom zhotovení a dokončení všetkých stavebných všetkých prác, ku ktorým sa spoločnosť zaviazala. Vzhľadom na ich neuspokojivé tempo sme vedenie spoločnosti už viackrát vyzvali, aby si pri revitalizáciách riadne a včas plnili zmluvné záväzky, ktoré im vyplývajú z podpísaných zmlúv s mestom Košice. Aj napriek viacerým vzájomným rokovaniam v uplynulých dňoch nenastalo v tejto veci žiadne zlepšenie,“ upresnil Tokarčík.

Dodal, že firmu už písomne vyzvali, aby dodržiavala podmienky zmlúv. „Takisto sme ich upozornili na to, že v zmysle zmluvy máme nárok na zaplatenie zmluvnej pokuty. Ak k náprave vzniknutého stavu nedôjde, podnikneme všetky príslušné právne kroky na ochranu svojich práv a záujmov,“ uzavrel hovorca. Termín, dokedy počkajú zatiaľ nespresnil s dôvetkom, že o prípadných ďalších krokoch bude mesto informovať. Oslovili sme aj firmu EUROBAU, tá ale na naše otázky zatiaľ nereagovala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Košice #stavby