Pri Veľkom Bieli vznikol požiar suchej trávy. Hasiči ho lokalizovali

Pri Veľkom Bieli v okrese Senec vznikol v piatok popoludní požiar suchej trávy s viacerými ohniskami. Hasiči ho už lokalizovali, stále sú namieste.

14.07.2023 18:22
hasič, lesný požiar Foto:
Ilustračná snímka
debata (1)

Uviedol to hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.

„Požiar bol ohlásený pred 15.00 h. Okrem profesionálnych hasičov z Okresného riaditeľstva HaZZ v Pezinku sú na mieste aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Veľký Biel a Ivanka pri Dunaji,“ dodal Koči.

Grebaštica / Požiar / Čítajte viac Chorvátsky hasič zachránil z horiaceho apartmánu slovenských a českých turistov vrátane dvoch detí

Zvýšené riziko vzniku požiarov

Riziko vzniku požiaru je počas letných prázdnin vyššie. Najčastejšou príčinou je podľa hasičov nedbalosť a neopatrnosť ľudí. Upozorňuje na to Hasičský a záchranný zbor.

Vlani hasiči počas letných mesiacov zasahovali dokopy pri 2199 požiaroch, čo je o 884 viac než v roku 2021. Minuloročné letné požiare zapríčinili zranenie 22 osôb a úmrtie piatich ľudí. „Najviac požiarov sa počas letných prázdnin rozhorelo v prírodnom prostredí,“ dodali hasiči.

HaZZ preto vyzýva občanov, aby dodržiavali zákazy a príkazy, ktoré im vyplývajú zo zákona o ochrane pred požiarmi. Zakázané je najmä fajčiť alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Občania by taktiež nemali vypaľovať porasty bylín, kríkov alebo stromov či zakladať oheň tam, kde môže dôjsť k vzniku požiaru alebo k jeho rozšíreniu. Zakázané je aj spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

„Pre porušenie tohto zákona môže občan dostať pokutu do výšky 331 eur. Ak sa previní právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, pokuta sa môže vyšplhať na 16 596 eur,“ spresnili.

Francúzsko EÚ EP zasadnutie plenárne emisie Thunbergová Čítajte viac Je dôležitejšia príroda alebo vojna? Európa chce spomaliť klimatickú krízu napriek protestom farmárov
1 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #Veľký Biel