V Telgárte po rozsiahlom požiari v osade vyhlásili mimoriadnu situáciu

Obec Telgárt vyhlásila po nočnom požiari v miestnej osade mimoriadnu situáciu. Pri požiari prišla o život jedna osoba a plamene zničili viac ako polovicu tunajších drevených chatrčí. O strechu nad hlavou prišlo približne 70 ľudí.

20.07.2023 10:18 , aktualizované: 16:03
telgárt požiar Foto:
Požiar osady v Telgárte.
debata (8)

Uviedlito riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Brezne Jozef Oravkin a starosta Jozef Štajer.

K požiaru v osade v Telgárte došlo v noci zo stredy (19. 7.) na štvrtok. Plamene kompletne zničili osem drevených chatrčí, ďalšie boli požiarom poškodené. Na mieste zasahovalo 16 profesionálnych i dobrovoľných hasičov so šiestimi kusmi techniky z Brezna, Telgártu, Závadky nad Hronom a Šumiaca.

„V čase príchodu príslušníkov HaZZ boli stavby v tretej až štvrtej fáze horenia a nedalo sa už nič urobiť. V jednej z chatrčí sa pri likvidačných prácach a odkrytí strešnej konštrukcie našla uhorená osoba vo veku 75 rokov,“ skonštatoval Oravkin. Ako dodal, na miesto udalosti bol privolaný zisťovateľ príčin požiarov i polícia.

Tá začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Uviedla to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová. „Presná príčina vzniku požiaru doposiaľ nie je známa, vyšetrovateľ čaká na správu od zisťovateľa príčin požiarov a prípad je v štádiu vyšetrovania,“ skonštatovala krajská policajná hovorkyňa.

Ľudí ubytujú v komunitnom centre

Približne 70 ľudí, ktorí prišli o svoje domovy, dočasne ubytujú v priestoroch komunitného centra., uviedol popoludní starosta obce Jozef Štajer.

„Všetko sústreďujeme do komunitného centra, ľudia tam budú mať zabezpečený nocľah aj stravu,“ povedal Štajer s tým, že kapacitne by mali priestory postačovať. Komunitné centrum zásobujú potravinami, hygienickými potrebami aj oblečením, podľa starostu je však táto forma ubytovania vhodná len krátkodobo. Potrebné bude zabezpečiť ľuďom, ktorí prišli o strechu nad hlavou, alternatívne riešenie na dlhší čas.

Horiace autá aj škola, mŕtvy žiak. K tragédii hovoria zástupcovia samosprávy
Video

Obec v súvislosti s požiarom vyhlásila mimoriadnu situáciu a komunikuje aj s Okresným úradom (OÚ) Brezno. Ako pre TASR uviedol prednosta OÚ Brezno Ondrej Filipiak, v prípade potreby sú pripravení pomôcť so zabezpečením prikrývok, matracov či inej materiálnej pomoci. Pomocnú ruku samospráve ponúkli i okolité obce, rôzne organizácie či Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).

„Sme pripravení ponúknuť prenosné ležadlá na vytvorenie provizórnej nocľahárne a balíčky základných hygienických potrieb. Rovnako zisťujeme aj možnosti pomoci od štátu v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnou situáciou,“ uviedol na sociálnej sieti predseda BBSK Ondrej Lunter.

Požiar v bratislavskej Vrakuni pri letisku
Video
Mohutný požiar v Bratislave vypukol v sobotu 15. júla 2023. Je ho vidieť takmer z celého mesta. / Zdroj: FB/Podunajské Biskupice/Boris Prekop
8 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #mimoriadna situácia #Telgárt