O starostovi Haluzíc rozhodujú i účeloví obyvatelia. Súd v tom vidí problém, poslanec hovorí o väzbách na obec

Pred komunálnymi voľbami zrazu stúpne v Haluziciach počet oprávnených voličov. Po odvolení sa z trvalého pobytu v obci odhlásia a prihlásia sa späť na svoje pôvodné adresy. Podľa miestnych sa to deje už roky. Voliči takto pribudli aj vlani pred spojenými voľbami. Najvyšší správny súd vyhodnotil tieto praktiky ako účelové a voľby vyhlásil za neplatné. Onedlho sa preto bude v Haluziciach voliť starosta a piati obecní poslanci nanovo. Majú dedinčania k priebehu volieb dôveru?

19.08.2023 11:54
Haluzice, voľby, nové, opakovanie, Najvyšší... Foto:
Haluzice sú známe nielen pre svoju tiesňavu, románsky kostolík a rozhľadňu. Do médií sa obec dostala aj potom, čo Najvyšší správny súd rozhodol, že minuloročné komunálne voľby, ktoré boli po prvýkrát spojené so župnými, sú neplatné.
debata

Od nových volieb delí Haluzice v okrese Nové Mesto nad Váhom len niekoľko dní. Nájsť v maličkej obci s pár desiatkami obyvateľov, kde veľká časť domov nie je vybavená zvončekom, voliča bez akýchkoľvek väzieb na súčasných či minulých zástupcov obce či kandidátov v nadchádzajúcich voľbách, je náročné.

„Nemám dôveru vo voľby, pretože sa to deje zakaždým,“ hovorí tunajšia obyvateľka, ktorá nechcela zverejniť svoje meno. Ako dodáva, pozná viacerých ľudí, ktorí sa prihlásili na trvalý pobyt v obci za účelom zúčastniť sa na miestnych voľbách.

V jednom prípade ide podľa nej o rodinu, ktorá v dedine žije už roky. „Majú tu dom, no nemali ho skolaudovaný,“ približuje obyvateľka obce. Pokiaľ nie je nehnuteľnosť skolaudovaná, nedá sa v nej prihlásiť na trvalý pobyt. „Kvôli voľbám boli prihlásení niekde inde,“ dodáva.

Vo zvyšných prípadoch ide podľa nej o chalupárov, ktorí tu trávia čas len sporadicky. Väčšinou počas leta alebo víkendov. V zime bývajú ich nehnuteľnosti prázdne. Žene sa nezdá správne, aby takíto ľudia rozhodovali vo voľbách o smerovaní obce. „Som rada, že sa s tým niečo začalo robiť,“ dodáva. Voliť chodí a chystá sa aj v septembri.

Pred voľbami to narastá opakovane

„Pochybnosti máme každé voľby, pokiaľ v nich ide o Haluzice. Keď bolo referendum o pripojení obce k Bošáci, zrazu bol navýšený počet voličov. Keď sa konajú parlamentné voľby, tak sa tu tieto veci nedejú,“ pridáva sa ďalšia žena, ktorá sa vyjadrila len pod prísľubom zachovania anonymity.

Dobrá Voda, centrum, autobus, poplatky, parkovanie Čítajte aj Cesta k hradu či na túru sa predraží. Spoplatnené parkovanie má zabrániť chaosu, kontrola je zatiaľ otázna

Ku dňu vyhlásenia nových volieb, ktoré sa budú konať 9. septembra, žilo v obci 94 obyvateľov. „Je to asi o približne 20 ľudí viac ako pred vlaňajšími voľbami,“ podotýka kandidátka na starostku Martina Jamborová.

Netvrdí však, že všetci noví obyvatelia sa k trvalému pobytu prihlásili účelovo. „Jedna rodina skolaudovala dom, v ktorom dlhodobo bývajú. Je preto samozrejmé, že pribudli štyria noví obyvatelia,“ dodáva.

Jamborová mala záujem o najvyššiu pozíciu v obci aj vlani. Bola jedinou protikandidátkou dlhoročného starostu Miloša Madilu (Smer). Porazil ju s rozdielom 12-tich hlasov a svoj post obhájil. „Rošádami“ s trvalými pobytmi sa Najvyšší správny súd zaoberal na základe žaloby, ktorú podala Jamborová spolu so stranou OKS, za ktorú kandidovala.

K 8. júnu 2022, ku dňu vyhlásenia minuloročných spojených volieb, mala obec 73 obyvateľov. Voliť mohli 60-ti. Spojené voľby sa konali 29. októbra. Vo voličských zoznamoch však zrazu svietilo 83 mien. Počet voličov tak narástol o takmer 40 percent. Od začiatku vlaňajšieho augusta do posledného dňa pred voľbami sa k trvalému pobytu v obci prihlásilo k 23 voličov. Až 22 z nich tak urobilo nárazovo maximálne 10 dní pred termínom volieb.

Nesofistikovaná schéma

Súd dospel k záveru, že voličská základňa obce Haluzice bola zostavená spôsobom, ktorý odporuje ústavným princípom tvorby orgánov samosprávy. Účelovo podľa súdu postupovalo až 17 novoprihlásených voličov. Po odovzdaní svojho hlasu sa totiž do jeden a pol mesiaca odhlásili z trvalého pobytu v Haluziciach a opätovne sa prihlásili na svoje pôvodné adresy.

„Účelovo prihlásená na trvalý pobyt tak bola kritická skupina voličov, ktorá vzhľadom na svoju početnosť mohla ovplyvniť výsledok volieb, a tak znemožniť, aby obyvatelia obce Haluzice, ktorí k obci majú reálne väzby, mohli byť zastúpení v orgánoch samosprávy obce Haluzice podľa svojich predstáv,“ uvádza sa v rozsudku.

Postup 17-tich voličov voličov považuje súd za „relatívne nesofistikovanú schému, ktorej cieľom bolo získať status voliča v obci Haluzice v očakávaní blížiacich sa volieb so zámerom hlasovať v týchto voľbách a tým ovplyvniť výsledok volieb“.

Nie je to autobus cudzích ľudí

Poslanec Tibor Pramuka, ktorý kandiduje aj v týchto voľbách, nesúhlasí s tým, že ide o ľudí, ktorí nemajú na dedinu žiadne väzby. „Nebolo to tak, že by sem niekto doviezol autobus plný cudzích ľudí, ktorí tu boli prvý raz, odvolili si a odišli preč,“ snaží sa argumentovať. Sám bol jedným z tých, ktorí na svojej adrese niekoho dočasne prihlásili na trvalý pobyt.

V obci je podľa neho množstvo chalupárov, rodákov z obce. Niektorí sú rodinne spojení s dedinou niekoľko desiatok rokov. „Väčšina chalupárov má v meste byt, ale tu žijú väčšinu života,“ tvrdí. Chybou podľa neho bolo, že si zmenili trvalý pobyt len dočasne. Sám by bol podľa vlastných slov radšej, aby tu zostali prihlásení a obec z toho mala úžitok v podobe podielových daní.

škola, školské pomôcky, príspevok, mesto, Senica Čítajte aj Školská výbava vyjde tento rok opäť drahšie. Rodičia si musia pripraviť aj stovky eur

Dôvody, prečo sa neprihlásili v obci natrvalo, sú podľa poslanca rôzne. „Niektorí nemali skolaudované nehnuteľnosti. Mal som u seba prihláseného chlapca, ktorý nemal skolaudovanú chalupu, ale chcel tu voliť,“ prezrádza Pramuka. V tom, že ho u seba dočasne prihlásil na trvalý pobyt, problém nevidí.

„Teraz už má chalupu skolaudovanú, tak sa prihlásil na svoje,“ hovorí poslanec s tým, že nejde o jediný prípad. Ďalšia skupina ľudí podľa neho dôvodila zdĺhavejšou byrokraciou napríklad v prípade poľovníkov či živnostníkov.

Vyšetruje to aj polícia

V kauze s trvalými pobytmi bolo už vlani podané trestné oznámenie. Polícia ho podľa našich informácií najprv odmietla, no prokuratúra jej vec vrátila na opätovné prešetrenie. „Nakoľko v danej veci stále prebieha vyšetrovanie, nie je možné v súčasnej dobe poskytnúť žiadne informácie,“ informovala Ingrid Krajčíková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne.

V nadchádzajúcich septembrových voľbách už Madila svoj post neobhajuje. Končí tak po vyše 20-tich rokoch v úrade. O starostovské kreslo má okrem Jamborovej záujem už len Silvia Hadbábná. Dnes je teda isté, že vo vedení obce nastane zmena. Starostu či obecných poslancov si majú ľudia voliť aj v ďalších 31 obciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #trvalý pobyt #opakovanie #Najvyšší správny súd