Súd v Nitre neustúpil. Lekárky a sestry v kauze Sebinko uznal vinnými z úmrtia chlapčeka a potvrdil trest

Už druhýkrát si lekárky a zdravotné sestry z kauzy trojročného Sebinka vypočuli rozsudok o ich vine za jeho usmrtenie. Chlapček zomrel 31. januára 2017 vo Fakultnej nemocnici v Nitre na opuch mozgu, kde ho prijali s podozrením na cukrovku. Samosudca vyriekol rovnaký ortieľ aj potom, čo odvolací Krajský súd v Nitre zrušil pôvodný rozsudok a vec mu vrátil na opätovné prejednanie.

06.09.2023 13:08
Sebinkovci Foto:
Sebinko je stále súčasťou rodiny. Nechýba ani na spoločnej fotografii z rodinnej oslavy.
debata (6)
Súd potvrdil tresty pre lekárky a sestry v kauze úmrtia Sebinka
Video
Zdroj: TV Pravda

Okresný súd v Nitre opätovne vymeral lekárkam Silvii L. a Silvii M. a zdravotným sestrám Marianne L. a Ingride S. dvojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou na tri roky. Zároveň im uložil zákaz vykonávať svoje povolanie päť rokov. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

„Nemal som dôvod meniť trest pred zrušením, pretože nedošlo k žiadnej novej skutočnosti,“ objasnil samosudca. Neurobil tak ani v súvislosti s novým znaleckým posudkom, ktorý v rámci odvolacieho konania predložila Silvia L., bývalá primárka detského oddelenia, kde bol Sebinko hospitalizovaný.

Sebinkovci Čítajte viac Nedokázali by sme žiť s pocitom, že sme za Sebinka nebojovali
Lekárka Silvia M. mala v osudnú noc službu na... Foto: Žaneta Mikulíková
Kauza Sebinko, Okresný súd v Nitre Lekárka Silvia M. mala v osudnú noc službu na detskej JIS. Zo štvorice obžalovaných lekárok a zdravotných sestier si vypočula dnešný rozsudok ako jediná.

Samosudca zdôraznil, že úlohou obhajoby je vnášať pochybnosti do dokazovania. Nový znalecký posudok mal spochybniť závery znaleckého posudku, ktorý vypracoval Inštitút forenzných medicínskych expertíz (Forensic). „Znalecký ústav nielenže zotrval na svojich záveroch, ale jasne a bez pochybností ich odôvodnil, čo vyplýva jednoznačne aj z vyjadrení znalcov znaleckého ústavu,“ dodal.

Silvia M., vtedajšia službukonajúca lekárka, sa ako jediná prítomná zo štvorice žien na mieste odvolala. K samotnému rozsudku sa odmietla pred médiami vyjadriť. „Určite sa odvoláme,“ reagoval po odchode zo súdnej siene právny zástupca zvyšnej trojice žien Ivan Kochanský. Ako poznamenal, takýto rozsudok očakával.

Už viac ako šesť rokov trúchlia Dominika a Anton za synom, ktorý zomrel na opuch mozgu. Stalo sa tak po niekoľkých hodinách od prijatia do zdravotníckeho zariadenia pre podozrenie na cukrovku. Chlapčeka nakoniec museli oživovať. Nepomohol ani následný prevoz do Bratislavy.

Sebinkovci - september 2021 Čítajte viac So Sebinkom ležala na izbe, jeho prístroj nealarmoval
Manželia Dominika a Anton Sebinkovci so svojim... Foto: Žaneta Mikulíková
1693997846867 Manželia Dominika a Anton Sebinkovci so svojim právnym zástupcom tesne pred vynesením rozsudku.

„Celý čas som chcela veriť tomu, že sa dá preukázať vina obžalovaných. Stále som verila v spravodlivý súdny proces. Som naozaj rada za to, že sa to podarilo,“ povedala Sebinková. Záverečné reči si vypočula spolu s manželom. Opätovne pri nich čelili vyjadreniam, že podcenili stav svojho dieťaťa.

„Dnešným dňom súd po druhýkrát rozhodol, že naozaj nie je v poriadku, pokiaľ na JIS-ke nedôjde k podaniu liečiva v správnom množstve, pokiaľ si ošetrujúci personál nevšimne, že dochádza k rozvoju symptómov pre rozvoj opuchu mozgu, čo je smrteľné ochorenie, pokiaľ si nevšimne, že dieťa leží viac ako 40 minút bez dychu a srdečného tepu z dôvodu, že sú vypnuté alarmy. V takomto prípade nemôžeme hovoriť o zdravotnej starostlivosti,“ doplnil Anton Staněk, právny zástupca Sebinkovcov.

Rovnaký rozsudok si vypočula štvorica žien už v marci minulého roka. „Je to jednostranné, zaujaté, absolútne neobjektívne,“ vyjadrila sa vtedy Silvia L. V čase Sebinkovej smrti bola primárkou detského oddelenia. Okresný súd sa vo svojom rozhodnutí opieral najmä o znalecký posudok ústavu Forensic a výsluchy znalcov. Bývalá primárka ho spochybnila, hovorila o zaujatosti znaleckého ústavu.

Prípad sa tak dostal na Krajský súd v Nitre, ktorý považoval odvolanie lekárok a zdravotných sestier za dôvodné. Skonštatoval, že dôkazy treba opakovať alebo vykonať nové. Vlani v októbri preto pôvodný rozsudok zrušil a vec vrátil na prvostupňový okresný súd, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol.

Sebinka hospitalizovali na detskej JIS koncom januára 2017. Lekári mali podozrenie na cukrovku. Jeho stav sa zhoršil v priebehu 16-tich hodín. Prístroje, ktoré ho mali monitorovať, nič nesignalizovali. Alarmy boli ticho.

Personál až následne zistil, že Sebinko nedýcha a činnosť nevykazovalo ani srdce. Podľa lekára, ktorý chlapčeka resuscitoval, prístroje zaznamenali zástavu dýchania a akcie srdca asi hodinu pred príchodom jeho resuscitačného tí­mu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #rozsudok #Okresný súd v Nitre #Sebinkovci