Firma Eurobau v Košiciach nestíhala a skončila. Pre mesto ale musí dokončiť vchod na cintorín

Schody pred košickým magistrátom, či nedokončené priestory medzi panelákmi. Aj to je vizitka firmy Eurobau, ktorá v súťažiach získala viacero stavebných zákaziek, no s ich dokončením mala problémy.

11.09.2023 09:04
Eurobau pred cintorínom Foto:
Firma Eurobau pracuje na revitalizácii priestranstva pred Verejným cintorínom v Košiciach. Musí to stihnúť do 31. októbra tohto roka.
debata

Na spomínaných miestach síce spočiatku bolo vidno robotníkov aj stroje, no časom ruch úplne utíchol. Rozostavané projekty vyvolali kritiku médií o to viac, že firma neodpovedala na otázky a nevysvetlila, kde je problém. Mesto napokon zareagovalo. „Minulý mesiac boli podpísané dohody o ukončení zmluvy o dielo pri nasledujúcich zákazkach: Opatrenia na zmiernenie a prispôsobenie sa nepriaznivým dôsledkom klímy – zlepšenie lokálnej mikroklímy budovy magistrátu mesta Košice a jej priľahlého okolia, Regenerácia vnútroblokového priestoru ulíc Turgenevova – Lomonosovova, Sadovnícko – architektonická revitalizácia vnútrobloku Jasuschova – Bauerova na sídlisku KVP a Prvky Zelenej infraštruktúry – MŠ Kalinovská 9,“ uvádza sa v stanovisku magistrátu.

Eurobau pracuje pred cintorínom
Video
Firme Eurobau ostáva dokončiť revitalizáciu priestranstva pred Verejným cintorínom na Rastislavovej ulici v Košiciach. Musí to stihnúť do 31. októbra tohto roka. / Zdroj: TV Pravda/Boris Macko

Na cintorín majú niekoľko týždňov

„Eurobau v Košiciach dokončí práce na zákazke Revitalizáciu vstupu na Verejný cintorín v rámci zákazky Verejný cintorín – vstupná časť,“ dodáva mesto s tým, že na základe podpísaného dodatku k zmluve sa spoločnosť zaviazala celé dielo dokončiť a odovzdať mestu najneskôr do 31. októbra 2023. Práce tam pokračujú aj v súčasnosti. Mesto tvrdí, že firma pracuje na kladení dlažby, rozširovaní parkoviska, výstavbe spevnených komunikácií, či revitalizácii okolia pri kríži. „Takisto sa realizujú aj viaceré terénne úpravy. Veríme, že zhotoviteľ dodrží zmluvný termín a návštevníci cintorína budú môcť počas dušičiek využívať revitalizovaný vchod bez nejakých väčších obmedzení,“ dodáva magistrát.

Bývalé schody pred košickým magistrátom

Rozrobené" schody, ktoré ostali pred košickým magistrátom po firme Eurobau už dokončí stavebná spoločnosť, ktorá vyhrá súťaž na výber dodávateľa prác.

Fotogaléria
Revitalizácia priestoru medzi ulicami...
Budova magistrátu v Košiciach je bez schodiska...
+1Budova magistrátu v Košiciach je bez schodiska...

Mesto priznalo, že pôvodne vysúťažená suma stúpla o 119 572 eur v dôsledku viacerých dodatočných prác navyše, s ktorými nepočítala pôvodná projektová dokumentácia a zmien pri niektorých technologických procesoch. „Išlo napríklad o väčšie množstvo búracích prác, výkopové práce pri zmenách dimenzie káblových žľabov, demontáž nefunkčného energokanálu, či teplovodu alebo inštaláciu nových vodovodných prípojok,“ uvádza sa v stanovisku magistrátu. Práve revitalizácia vstupu na cintorín je celá platená z peňazí mesta. Boli sme sa pozrieť pred Verejným cintorínom v Košiciach a skutočne bolo vidno pohyb ľudí aj strojov. Pracovali aj na chodníku smerom ku koncu Rastislavovej u­lice.

Košický magistrát Čítajte aj Namiesto zelene len opustené stavenisko. Košice môžu prísť o milióny z eurofondov

O obstarávaní budú informovať

Naopak, spomínané schody pred magistrátom, či revitalizácia vnútroblokových priestorov v niektorých mestských častiach mala byť financovaná z eurofondov. Mesto síce ukončilo spoluprácu s Eurobau, no musí vybrať firmy, ktoré dokážu rýchlo dokončiť dokončiť spomínané stavby. Inak hrozí prepadnutie peňazí z eurofondov. Musia sa vyčerpať do konca tohto roka. „Čo sa týka priebehu ďalších obstarávaní, začiatkom týždňa sa otvárali obálky s ponukami pri vyhlásenom verejnom obstarávaní na dokončenie prác pri revitalizácii budovy košického magistrátu. Pri ďalšom obstarávaní na zákazku Regenerácia vnútroblokov v meste Košice sa majú obálky s ponukami otvárať nasledujúci týždeň,“ informoval hovorca košického magistrátu Dušan Tokarčík.

Eurobau pracuje pred cintorínom v Košiciach

Firma Eurobau v súčasnosti pracuje na dokončení revitalizácie priestranstva pred verejným cintorínom v Košiciach. Práce musí dokončiť do 31. októbra.

Fotogaléria
Firma Eurobau pracuje na revitalizácii...
Firma Eurobau pracuje na revitalizácii...
+4Firma Eurobau pracuje na revitalizácii...

Sľúbil, že o spoločnostiach, ktoré uspejú a ich ponukách budú informovať verejnosť po skončení celého procesu verejného obstarávania a uzavretí daných zmlúv. „Mesto Košice sa dlhodobo snaží zhotoviteľom všetkých stavieb v súlade s uzatvorenými zmluvami vytvárať čo najlepšie podmienky, aby sa mohli venovať svojej práci a dokončiť diela v zmysle podpísaných zmlúv,“ uzavrel Tokarčík. Ostáva len dúfať, že mesto tentoraz pri výbere firiem nešliapne vedľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #cintorín #Eurobau #cintorín Rastislavova