Pochybnými nákupmi si zavarili na problém. Polícia obvinila bývalé vedenie obce pri Trnave

Bývalé vedenie obce Zavar pri Trnave si „zavarilo“ na problém. Exstarosta Rudolf B. a bývalá vicestarostka Dana B. čelia obvineniam zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Čudné praktiky mali použiť opakovane vo viacerých prípadoch. Napríklad počas rekonštrukcie jednej z miestnych ulíc.

23.09.2023 00:00
Blavská ulica, Zavar, Foto:
Pohľad na Blavskú ulicu v Zavare s cyklochodníkom a parkom. Pri projekte výstavby cyklotrasy a chodníka malo bývalé vedenie obce postupovať zvláštnym spôsobom.
debata

V roku 2016 začala obec s viacerými investičnými akciami na Blavskej ulici. Jednou z nich bolo vybudovanie cyklotrasy a chodníka. Výber dodávateľa a podpis zmluvy s neskorším dodatkom pre práce naviac nasledoval až potom, čo už boli cyklotrasa aj s chodníkom vybudované. Týmto spôsobom sa snažila obec práce dodatočne legalizovať.

Pri zadávaní zákazky tak obec nedodržala princíp rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie, transparentnosti, hospodárnosti a efektívnosti. Keďže jej cieľom nebol výber najlepšej cenovej ponuky, ale následná legalizácia vykonaných prác, vybrala si cenovú ponuku zhotoviteľa stavby, čím ho uprednostnila pred inými súťažiteľmi. Podobný postup mala zopakovať aj pri kanalizácii na Mlynskej ulici.

sídlisko Poronda, Zavar Čítajte aj Dedina s najvyšším počtom cudzincov. Útoky nožmi sú minulosťou, prekvapili turbany a pokoj

„Polícia vec vyšetruje ako pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom. V súvislosti s prípadom vyšetrovateľ obvinil dve osoby,“ potvrdila trnavská krajská policajná hovorkyňa Zlatica Antalová.

V prípade dokázania viny by dvojici hrozil trest odňatia slobody na 2 až 8 rokov. „Policajti v súčasnosti vykonávajú procesné úkony potrebné na riadne preverenie celej udalosti a zhromažďujú všetky relevantné informácie, aby mohli vo veci čo najskôr právoplatne rozhodnúť a vyvodiť prípadnú trestno-právnu zodpovednosť voči konkrétnym osobám,“ dodala Antalová s tým, že bližšie informácie v tejto chvíli nemôže poskytnúť.

Na čudné praktiky exstarostu a jeho zástupkyne poukazovali aj vtedajší poslanci, medzi nimi aj súčasný starosta Lukáš Sochor. Rudolf B. viedol obec päť volebných období, po prvýkrát vyhral voľby v roku 1998. Sochor sa stal obecným poslancom v roku 2014, v roku 2018 vymenil Rudolfa B. vo funkcii starostu.

Polícia obvinila dve osoby z bývalého vedenia... Foto: Žaneta Mikulíková
Obecný úrad Zavar Polícia obvinila dve osoby z bývalého vedenia obce. Na ich čudné praktiky upozorňovali aj vtedajší poslanci, medzi nimi aj súčasný starosta.

„Už počas prvého roka v zastupiteľstve bolo evidentné, že dochádza zo strany vedenia obce k viacerým pochybeniam. Poukazovali sme tiež na to, že v drvivej väčšine končia obecné zákazky u rovnakej firmy,“ približuje Sochor.

Starosta spomína aj prípad obnovy parku, pri ktorom obec prišla pre verejné obstarávanie o takmer 60-tisícovú dotáciu z eurofondov. „Vzhľadom na to, že v rámci verejného obstarávania neboli splnené podmienky v zmysle zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, tak nám náklady nerefundovali,“ spomína jeden z príkladov Sochor.

Denník Pravda sa telefonicky skontaktoval aj s bývalým starostom. Požiadali sme ho o vyjadrenie k obvineniam. „Na to vám určite odpovedať nebudem, preto sa pekne poďakujem a rozlúčim sa,“ povedal do telefónu a zložil telefón.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starosta #obvinenie #verejné obstarávanie #machinácie