Bratislava nebude riešiť spočiatku všetky porušenia chodníkovej novely pokutami

Po spustení tzv. chodníkovej novely, ktorá začala platiť 1. októbra, bude mestská polícia v Bratislave počas najbližších týždňov riešiť neoprávnené parkovanie prednostne napomenutím. Hlavné mesto chce, aby si obyvatelia na zmenu návykov zvykli. Avšak všetky vážnejšie situácie budú aj naďalej riešené pokutami. Týka sa to napríklad parkovania pri priechodoch pre chodcov či prípadov, keď na chodníkoch nebude zachovaný dostatočný priestor pre chodcov.

02.10.2023 10:02
debata (13)

Pri nedodržiavaní pravidiel bude mestská polícia využívať najmä inštitút objektívnej zodpovednosti, keď príde pokuta majiteľovi vozidla na adresu trvalého bydliska. V tomto prípade je výška sankcie pevne stanovená na 78 eur. Ak ju uhradí do 15 dní od jej doručenia, znižuje sa na dve tretiny sumy, teda na 52 eur.

Parkovanie na chodníku Bratislava
Video
Zdroj: TV Pravda, Robert Hüttner

V prípade riešenia priestupku priamo na mieste sa pokuta v blokovom konaní môže vyšplhať do výšky 50 eur. V prípade závažného dopravného priestupku hrozí bloková pokuta do 150 eur.

Parkovanie v Košiciach

Výšku parkovného a nový parkovací poriadok v Košiciach upraví nové VZN, ktoré je pripravené na schválenie mestským zastupiteľstvom.

Fotogaléria
Výšku parkovného a nový parkovací poriadok v...
Výšku parkovného a nový parkovací poriadok v...
+4Výšku parkovného a nový parkovací poriadok v...

„Očakávame, že prípadov, ktorými sa budeme musieť zaoberať v prvé mesiace, bude tak veľa, že budeme musieť priorizovať tie, pri ktorých dochádza priamo k ohrozeniu života a zdravia ľudí,“ poznamenala hovorkyňa mestskej polície Barbora Krajčovičová. Týkať sa to bude napríklad nebezpečného parkovania na a pri priechodoch pre chodcov, jazdy po chodníkoch alebo cyklochodníkoch či parkovanie v križovatkách.

parkovanie, autá, chodník, Čítajte aj Obce varujú vodičov: Pripravte sa, že už nebudete parkovať na chodníkoch

Zákaz parkovania na chodníkoch platí celoplošne. Výnimkou sú len úseky, na ktorých to umožní príslušné dopravné značenie alebo dopravné zariadenie. Parkovať na chodníkoch môžu aj naďalej bicykle, kolobežky (aj s pomocným motorčekom) a motocykle, pri ktorých ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #chodník #chodníková novela #parkovanie na chodníkoch