RÚVZ v Košiciach eviduje od začiatku tohto týždňa 28 prípadov žltačky

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Košiciach eviduje od začiatku tohto týždňa 28 prípadov vírusovej hepatitídy typu A. Aktívne ohniská zaznamenal najmä v obciach Boliarov, Rankovce a Kecerovce v okrese Košice-okolie, kde nariadil mimoriadne očkovanie detí vo veku od jedného do 15 rokov, uviedla vedúca odboru epidemiológie úradu Veronika Tarkovská.

05.10.2023 12:18
žltačka, dezinfekcia, infekcia Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (4)

„Opatrenia v ohniskách nákazy sú zabezpečované v súlade s platnou legislatívou. Osobám, ktoré sa s chorými kontaktovali, bol nariadený lekársky dohľad pozostávajúci zo sledovania zdravotného stavu a aktívnej imunizácie – podanie očkovacej látky proti VHA,“ spresnila. Úzke kontakty podľa jej slov poučili o sprísnených preventívnych opatreniach, medzi ktoré patrí najmä osobná hygiena s dôrazom na časté umývanie rúk.

Detská fakultná nemocnica Košice Čítajte viac Situácia v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach je alarmujúca, dôvodom je žltačka

„V predškolských a školských zariadeniach, ktoré navštevovali choré deti, bol rozhodnutiami regionálneho hygienika určený rozsah a spôsob vykonávania dezinfekcie,“ dodala Tarkovská.

SR MZ zdravie Svetový deň čisté ruky baktérie BAX Čítajte viac Hygienici nariadili zákaz stretávania, dezinfikujú autobusy aj poštu. V prešovskom okrese zúri žltačka

Detská fakultná nemocnica v Košiciach v stredu (4. 10.) informovala, že situácia v súvislosti s VHA je alarmujúca, všetkých 25 lôžok jej infekčného oddelenia je obsadených práve pacientmi so žltačkou.

Situácia sa zhoršuje aj v prešovskej nemocnici, kde bolo v stredu hospitalizovaných 85 pacientov s VHA, pričom kapacita infekčného oddelenia je 90 lôžok. V okrese Prešov hygienici evidujú viac ako 130 prípadov žltačky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #žltačka #hepatitída typu A