Migrantov v Banskej Bystrici ochráni vyhrievaný stan. Vo Vajnoroch im stavajú mobilné domčeky

Ľudia im nie sú ľahostajní o to viac, že medzi utečencami sú aj matky s deťmi. Preto sa v Banskej Bystrici rozhodli, že pred sychravým počasím ich treba chrániť. Dočasné útočisko plánujú v meste vytvoriť skôr, ako príde tuhšia zima. Presný termín však zatiaľ nie je známy. V bratislavských Vajnoroch už rezort vnútra začal konať – pre migrantov tam stavajú desať núdzových prístreškov.

12.10.2023 06:00
migranti Foto:
Migranti v metropole Kysúc sú pod dohľadom polície.
debata (10)

V súvislosti s tranzitujúcimi cudzincami, ktorí sa nachádzajú na území Banskej Bystrice, zasadal na pôde tamojšieho mestského úradu krízový štáb.

Migranti na dočasnom pracovisku cudzineckej polície v Nových Zámkoch
Video
Zdroj: TV Pravda

„Hoci v súčasnosti ide len o pár desiatok migrujúcich osôb, ktoré sa tu zdržiavajú krátkodobo a po vybavení príslušných dokladov mesto opúšťajú, s prichádzajúcim zimným obdobím im samospráva poskytne pomoc v podobe vyhrievaného stanu na parkovisku Mičinská,“ uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková. Kedy presne by takéto dočasné prístrešie malo na dotknutom mieste vyrásť, však zatiaľ odhadnúť nevie. Upozornila, že všetky kroky sú koordinované s krajským policajným riaditeľstvom a oddelením cudzineckej polície.

Podmienky na prečkanie

Marhefková pripomenula, že mesto zároveň vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Pokračovala, že samospráva v súčinnosti s mestskou políciou situáciu s pohybom migrantov, predovšetkým z krajín tretieho sveta, v ktorých prebieha vojenský konflikt, od začiatku monitoruje.

„Mesto v uplynulých mesiacoch zabezpečilo, aj na podnet obyvateľov, v blízkosti cudzineckej polície na Sládkovičovej ulici toalety, trojnožky na odpad, ako aj vrecia, ktoré migrujúcim rozdávajú príslušníci mestskej polície,“ priblížila hovorkyňa. Ozrejmila, že podľa informácií cudzineckej polície počet migrujúcich v Banskej Bystrici rapídne klesol.

„Napriek tomu, s prichádzajúcim nepriaznivým počasím pre nich mesto, v spolupráci s hasičmi, okresným úradom a Slovenským Červeným krížom osadí dočasný stan s niekoľkými lôžkami a vyhrievaním, v ktorom budú môcť počkať na odvoz do krajín západnej Európy,“ objasnila.

Primátor Ján Nosko zdôraznil, že medzi migrujúcimi osobami sú aj matky s deťmi, preto im chcú vytvoriť adekvátne podmienky aspoň na prečkanie a zohriatie sa. Neodpustil si však miernu kritiku kompetentných.

„Podobne ako počas pandémie či utečeneckej krízy, aj teraz nám chýbajú potrebné informácie z ústredných orgánov štátnej správy. Nevieme, ako sa bude situácia s tranzitujúcimi migrantmi ďalej vyvíjať, ani ako v takomto prípade postupovať,“ podotkol Nosko.

Kým sa stan v Banskej Bystrici stane realitou, mesto sa snaží riešiť urgentné situácie, ako vie. V stredu vo večerných hodinách tam priviezli plný autobus, v ktorom sa nachádzali rodiny s deťmi. Operatívne preto zohnali tlmočníka a primátor im ponúkol pomoc. V už spomínanej spolupráci im vytvorili priestor, v ktorom ich prichýlili do vybavenia dokladov. „Môžu sa v ňom zahriať, vyspať a aj pohrať sa,“ uzavrel Nosko.

zväčšiť Matka s dieťaťom oddychujúca v okrajovej časti... Foto: archív mesta Čadca
migranti, matka s dieťaťom Matka s dieťaťom oddychujúca v okrajovej časti Čadce.

Pokles kvôli zime

Mimoriadnu situáciu kvôli migrantom vyhlásili už cez víkend aj v Bratislave. V jej uliciach, najmä na železničnej stanici, tiež na Námestí slobody, prespávali aj matky s malými deťmi. V mestskej časti Vajnory im preto poskytli dva stany, v ktorých môžu prekonať nepríjemné nočné teploty. Keďže to nestačí, v blízkosti cudzineckej polície, na Regrútskej ulici, už stavia ministerstvo vnútra desať mobilných prístreškov s kapacitou do sto miest. „V prípade potreby budeme počty navyšovať,“ povedal Pravde hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Rezortu sme sa tiež pýtali, či sa počet migrujúcich osôb za ostatné dni na Slovensku znížil. Zaujímalo nás, či rapídny pokles v Banskej Bystrici môže súvisieť so zavedením kontrol na hraniciach s Maďarskom. Tiež to, koľko nelegálnych utečencov od ich zavedenia „zachytili“ a aký bude v tejto veci ďalší postup. Tlačový odbor uviedol, že v stredu ráno (11. 10.) bolo za predchádzajúcich dvadsaťštyri hodín zadržaných 245 tranzitujú­cich osôb.

Od 5. októbra, kedy bolo vládou rozhodnuté o dočasnom zavedení kontrol na vnútorných hraniciach s Maďarskom, došlo na dotknutých priechodoch k odopretiu vstupu na naše územie celkom 62 osobám, ktoré nespĺňali podmienky.

hraničný priechod Čunovo Čítajte aj Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 3. novembra, rozhodla vláda

„Medzimesačne evidujeme mierny pokles počtu zadržaní nelegálnych migrantov vo vnútrozemí. Dôvodom je najmä príchod chladnejších mesiacov,“ zhodnotil rezort. Pokračoval, že vzniknutú situáciu rieši napríklad presunom vybavenia tranzitujúcich oddeleniami cudzineckej polície mimo obývané časti miest tak, ako k tomu došlo v Nových Zámkoch.

„V časti pobytového tábora migračného úradu v Opatovskej Novej Vsi bolo zároveň vytvorené zberné miesto pre južnú oblasť – okres Veľký Krtíš. Presun vybavenia takýchto osôb na perifériu je v procese aj v Nitre, kde sa začne vybavovať v piatok (13. 10.),“ dodalo ministerstvo s tým, že v prípade potreby je pripravené reagovať na aktuálnu situáciu aj v iných mestách.

Takáto pomoc by sa možno zišla aj na severe Slovenska. Desiatky migrantov, medzi nimi tiež matky s deťmi, sa totiž potulujú v ostatných dňoch aj v okrajových častiach Čadce. Zo záberov, ktoré mesto zverejnilo, je jasné, že utečenci si zakladajú ohniská, aby sa trošku zohriali. Tamojšia samospráva vysvetlila, že „v záujme upokojenia situácie bolo dohodnuté nasmerovanie hliadok štátnej aj mestskej polície do lokalít, kde sa vo väčšej miere vyskytujú migranti“.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #Banskobystrický kraj