Mocná stredoveká zbraň v akcii. Ohnivú salvu z trnavského katapultu zachytil náš mReportér

Trebuchet je obliehacia zbraň, ktorá sa v stredoveku používala pri dobývaní opevnených miest. Katapult mal ohromnú silu a dokázal rozbiť hradné múry. Namiesto kameňov ním niekedy vrhali aj odseknuté hlavy nepriateľov či zvierat, aby na obliehané miesta zaniesli rôzne choroby.

16.10.2023 09:14
debata (1)

Projektilom mohli byť aj ohnivé gule, ktoré slúžili na vypaľovanie obliehaných miest. Práve tie sme mohli vidieť v akcii počas tradičného Trnavského jarmoku 2023. Funkčnú repliku tohto zariadenia postavili minulý rok, ako novú turistickú atrakciu v centre Trnavy, vedľa mestských hradieb. Vlani na jarmoku bolo slávnostné odhalenie katapultu a tento rok z neho prvýkrát vystrelili niekoľko ohnivých sálv. Verejnosť mohla na vlastné oči vidieť, ako mohlo prebiehať stredoveké bombardovanie Trnavy. Paradoxom je, že Trnavu v podstate nikdy nedobyli silou. Mestské hradby navyše patria medzi najzachovanejší fortifikačný systém v Európe.

Video nám poslal náš čitateľ cez aplikáciu mReportér. Staňte sa našim mReportérom aj vy. Stačí si zdarma stiahnuť aplikáciu.

Ohnivá salva z trnavského katapultu
Video
Zdroj: mReportér

Trebuchet má dĺžku osem metrov a šírku i výšku päť metrov. Na výrobu použili zhruba sedem ton dreva z červeného smreka. Na zhotovení zariadenia pracovala miestna Agentúra Hector s občianskym združením Berezum v Brezne. Agentúra už má skúsenosti s väčšími stavbami, v minulosti vďaka nej vyrástla napríklad veľká drevená hradba počas historicko-kultúrnych podujatí. Berezum sa zase zameriava na výrobu dobývacích strojov a palných zbraní z 15. storočia.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR Malá Fatra, mReportér Čítajte viac Zábery z hrebeňovky Malej Fatry, ktoré stoja za to vidieť. mReportérka zachytila prírodu v celej svojej paráde
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #zbraň #stredovek #mREPORTÉR