Energetická kalamita na strednom Slovensku: Bez elektriny je 13-tisíc odberných miest

Na strednom Slovensku sa elektrikárom od rána podarilo do siete opätovne pripojiť takmer 5000 odberných miest. Bez elektrickej energie však naďalej ostáva vyše 13 000 odberných miest a odstraňovanie porúch bude zrejme trvať niekoľko dní. Pre TASR to uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

24.12.2023 10:02 , aktualizované: 15:42
debata (67)

„Bez napájania máme stále viac ako 300 distribučných trafostaníc a evidujeme 40 porúch na úrovni vysokého napätia,“ zhrnul Gejdoš. Ako dodal, najhoršia situácia je už niekoľko dní v okresoch Brezno a Banská Bystrica či na Podpoľaní. Výpadky elektriny však od soboty (23. 12.) zasiahli aj horné Považie, Oravu a Liptov.

Dopravná situácia na cestách spôsobená hustým...
Situácia na cestách v meste Poprad v piatok 3....
+9Dopravná situácia na cestách spôsobená hustým...

„Počítame s tým, že sa situácia bude postupne zlepšovať, odstraňovanie porúch však bude trvať ešte niekoľko dní. Pracovníkov už po troche sťahujeme naspäť, aby si oddýchli, ale, samozrejme, stále je niekto v teréne,“ skonštatoval hovorca SSD s tým, že elektrikárov ešte čakajú náročné sviatočné dni.

Energetickú kalamitu na strednom Slovensku výrazne zhoršilo výdatné sneženie počas sobotňajšieho (23. 12.) večera a noci. „Poruchy sa budú musieť ešte dohľadávať, vznikajú na odľahlejších miestach v lesoch a v horách a ich odstraňovanie je o to náročnejšie,“ skonštatoval Gejdoš s tým, že ďalšie problémy zrejme spôsobí avizované oteplenie. V rozmočenom teréne bude prístup techniky náročnejší, odstraňovanie porúch môže preto podľa elektrikárov trvať aj niekoľko dní.

Bratislava zasypaná snehom Čítajte aj Počasie na Vianoce? Silné sneženie nech vás nemýli, rýchlo príde zásadný obrat. Niektorí Stredoslováci budú bez prúdu

Pracovníci SSD tak budú v teréne aj počas vianočných sviatkov. Prioritu majú poruchy na vysokom napätí, ak je to možné, elektrikári vykonávajú manipulácie a prepínajú vedenia. „Ak je porucha na vedení, ktoré sa nedá zokruhovať, odberatelia musia čakať, kým sa porucha neodstráni, a takýchto miest máme momentálne veľmi veľa. Pracovníci sú už úplne vyčerpaní, vystriedať ich nemá kto, povolali sme všetkých, ktorých sme mohli,“ dodal Gejdoš s tým, že obyvateľov žiadajú o trpezlivosť a pochopenie.

Na Orave pre snehovú kalamitu zasahoval...
Na Orave pre snehovú kalamitu zasahoval...
+15Vrtuľník z ministerstva vnútra zhadzuje sneh zo...
67 debata chyba
Viac na túto tému: #sneženie #stredné Slovensko #energetická kalamita