Ohňostroje vo väčšine miest nechystajú. Nahradia ich svetelné či laserové šou

Éra veľkolepých osláv vítania Nového roka ohňostrojmi je, v rámci samospráv, na ústupe. Vo väčšine miest budú teraz chýbať, čo „radní“ zdôvodňujú najmä ochranou životného prostredia a úsporou peňazí, ktoré by boli „vyhodené do vzduchu“. Jeden netradičný však doprajú svojim obyvateľom v srdci Slovenska.

30.12.2023 00:00
ohňostroj, Banská Bystrica, 2020 Foto:
Jeden z minulých ohňostrojov v Banskej Bystrici.
debata

ediné krajské mesto, ktoré chystá novoročný ohňostroj, hoci v netradičnej forme, je Banská Bystrica. Pre svojich obyvateľov má prichystanú pyromuzikálnu šou. Tú ale nespustia hneď po odbití polnoci – s jej štartom počkajú až do takmer podvečera 1. januára. Predchádzať jej však bude silvestrovská zábava na Námestí SNP s populárnou slovenskou kapelou Le Payaco. Po polnoci si Banskobystričania zatancujú s DJ-om Braňom lokálnej produkcie BackOnLabel.

Minuloročný ohňostroj v Bratislave
Video
Zdroj: TASR

Mesto pod Urpínom organizuje v prvý januárový deň novoročný program, ktorý do jeho centra prilákal už pred pandémiou stovky rodín s deťmi. O dobrú náladu sa postará skupina Peter Bič Projekt.

„Po vlaňajšku sme dostali mnoho podnetov a vnímame, že záujem zo strany Banskobystričanov o spoločné privítanie Nového roka je veľký,“ tvrdí primátor Ján Nosko. „Preto sme sa rozhodli 1. januára 2024, spolu s pripomenutím si Slovenskej republiky, zorganizovať pyromuzikálnu šou s kultúrnym programom,“ povedal. Vzápätí všetkých vyzval, aby neorganizovali svoje ohňostroje, ale nech si prídu vychutnať koordinovanú niekoľkominútovú pyromuzikálnu šou na najkrajšie banskobystrické námestie. Celé to odštartujú o šestnástej hodine.

„Verím, že sa tam uvidíme mnohí. Podporíme tým lokálnych podnikateľov a zároveň eliminujeme hluk delobuchov po sídliskách,“ doplnil Nosko.

Bratislava neprivíta Nový rok ohňostrojom. Potvrdil to jej hovorca Peter Bubla. „K tomuto kroku nás viedli ekologické aj ekonomické dôvody. Výpadky z rozpočtu nás všetkých nútia šetriť a desaťtisíce eur vystrieľaných na oblohu sú tou položkou, ktorá inde môže chýbať,“ zdôvodnil. Radnica vraj vníma čoraz viac žiadostí, aby vstup do Nového roka v meste prebehol v pokoji a bez petárd, ktoré každoročne dokážu znepríjemniť silvestrovskú noc mnohým rodinám.

„O odrátanie posledných sekúnd starého roka však Bratislavčania neprídu. Všetkých, ktorí si príchod Nového roka spájajú aj so spoločným zážitkom a oslavou v uliciach nášho mesta, pozývame na Hviezdoslavovo námestie,“ pokračoval Bubla. „Obyvatelia aj návštevníci Bratislavy môžu spoločne odpočítať posledné sekundy roka na tradičnom svetelnom odpočítavadle pred historickou budovou Slovenského národného divadla,“ spresnil. Scenéria budovy SND, prvé novoročné vinše a objatia s blízkymi či Straussov valčík pod šírim nebom podľa neho vytvoria magickú chvíľu prelomu rokov.

Silvestrovskú atmosféru dotvoria staromestský aj hlavný vianočný trh, ktoré budú v prevádzke až do druhej hodiny rannej. Nápis Bratislava s letopočtom 2024 ostane rozsvietený aj na Nový rok, takže počas večernej novoročnej prechádzky môže poslúžiť ako pozadie pre pekné „PF selfíčko“.

zväčšiť Na snímke silvestrovský ohňostroj v Bratislave... Foto: TASR
ohňostroj, Bratislava Na snímke silvestrovský ohňostroj v Bratislave z predchádzajúcich rokov.

Mapping na kostole

Nitra nemá ohňostroje už od roku 2019. „Považujeme ich za peniaze doslova vyhodené do vzduchu. Ohňostroje sú niečo, čo zbytočne stresuje senzitívnejších ľudí, seniorov či malé deti. Okrem toho to má nespochybniteľné negatívne dopady na prírodu – rušia domácich miláčikov, ale aj divé zvieratá,“ zhodnotil hovorca nitrianskej samosprávy Tomáš Holúbek. Zároveň spomenul merania zo švajčiarskych jazier, ktoré ukázali, že počas silvestrovskej noci, kedy boli odpaľované ohňostroje, uletí preč zhruba 55 percent vtáctva.

„Odlety boli také masové, že ich zaznamenali aj radary. Vtáky, ktoré ostanú, sa od stresu dostanú do našuchorenej polohy, čím im výrazne ubúda teplo a v treskúcej zime tak môžu uhynúť na následky podchladenia,“ priblížil. Pokračoval, že svetielka ohňostroja vznikajú chemickými reakciami, pri ktorých sa uvoľňujú karcinogénne látky, ktoré sa dostávajú do ovzdušia, vody aj pôdy. „Peniaze preto už pravidelne venujeme na zmysluplnejšie veci, ako napríklad útulku pre zvieratá. Aj tento rok sme darovali 3-tisíc eur Regionálnemu centru Slobody zvierat Nitra,“ vysvetlil hovorca.

V meste pod Zoborom však chystajú dvojhodinový silvestrovský program. „Aj na základe skúseností z minulých rokov vieme, že nemá zmysel robiť viachodinový program,“ poznamenal Holúbek. Objasnil, že od jedenástej hodiny v noci do jednej ráno premenia Svätoplukovo námestie na silvestrovskú diskotéku s DJ-om Martinom Madom. „Po polnoci zaznejú príhovory predstaviteľov mesta, keďže si na Nový rok zároveň pripomíname vznik Slovenskej republiky,“ uzavrel.

Žilina neorganizuje silvestrovský či novoročný ohňostroj od roku 2021 a inak to nebude ani tentoraz. Samospráva pripomína, že v meste je zakázané používať výbušniny, pyrotechnické predmety a zábavnú pyrotechniku celoročne, s výnimkou 31. decembra a 1. januára. Odpaľovanie ohňostrojov a inej pyrotechniky je v Žiline upravené všeobecne záväzným nariadením. Porušenie je riešené v blokovom konaní, ktorým je možné uložiť páchateľovi priestupku sankciu do výšky 33 eur.

„V minulých rokoch sme zaznamenali najmä priestupky súvisiace s nevhodným odpaľovaním pyrotechniky v blízkosti zaparkovaných vozidiel, jej vkladanie do odpadových košov, hádzanie na vozidlá a podobne,“ prezradila vedúca žilinského odboru komunikácie Katarína Gazdíková.

Priamo v centre Žiliny sa však miestni môžu tešiť, po dlhoročnej prestávke, na silvestrovský program. Na Mariánskom námestí ho odštartujú o ôsmej večer. O dobrú náladu sa postarajú Le Payaco, DJ Michal Adamík a Medial Banana. „Tradičný polnočný ohňostroj nahradí svetelný mapping, čiže svetelná šou, ktorá bude na fasáde novo zrekonštruovaného Kostola Obrátenia Svätého Pavla. Počas Silvestra budú otvorené aj stánky s občerstvením na vianočných trhoch,“ vysvetlila Gazdíková.

zväčšiť Silvestrovský ohňostroj v Košiciach kedysi... Foto: TASR
ohňostroj, Košice Silvestrovský ohňostroj v Košiciach kedysi vyzeral aj takto.

Stovky svetielok

Martina Beňáková z referátu komunikácie trnavského magistrátu uviedla, že ani v ich meste už niekoľko rokov nerobia polnočný ohňostroj. „Z environmen­tálnych dôvodov a tiež v snahe privítať Nový rok v pokoji a bez vyvolávania stresu u citlivejších ľudí a zvierat,“ ozrejmila s tým, že upustili aj od detských podvečerných ohňostrojov na Silvestra.

„Tento rok premeníme Trojičné námestie na mestský disko parket, kam pozývame deti aj ich rodičov na zábavnú tancovačku o osemnástej hodine. Koniec starého a príchod Nového roka oslávime s dídžejom, svetelnou projekciou a choreografiami, ktoré deti určite poznajú,“ doplnila Beňáková s tým, že návštevníci si môžu pribaliť prskavky. Na záver diskotéky tak spolu rozžiaria celé námestie stovkami svetielok.

Hovorkyňa Trenčína Erika Ságová upozornila, že polnočný ohňostroj u nich neorganizujú už od roku 2018. Dôvodom je ochrana životného prostredia a tiež tolerancia k zvieratám či ľuďom. „Obyvatelia sa s tým stotožnili. Zatiaľ sme žiadnu náhradu neriešili,“ povedala. Vzápätí pripomenula, že na Mierovom námestí v centre mesta bude aj tento rok od desiatej večer hrať DJ Luky. „Ľudia si zvyknú, spolu s ním, odpočítať posledné sekundy starého roka a privítať nový,“ podotkla.

Vjačeslav Rembovsky, kostolník, Nová Baňa Čítajte aj Netradičné sviatky Ukrajincov na Slovensku: Reportáž z Novej Bane, kde oslavujú dvakrát

Košičanov a návštevníkov mesta čaká bláznivá silvestrovská noc pod holým nebom, avizuje hovorca metropoly východu Dušan Tokarčík. O zábavu sa na Hlavnej ulici postarajú Duchoňovci, Kabát revival, Elton John revival, DJ Pepo a ďalší interpreti.

„Tradičný polnočný ohňostroj nahradí virtuálny, ktorý na veľkoplošnej obrazovke premietne to najlepšie zo silvestrovských ohňostrojov za ostatné roky. Na jednej strane je dôvodom šetrenie mesta, na druhej celoeurópsky trend zákazu ohňostrojov a ich negatívny vplyv na zvieratá a životné prostredie,“ vysvetlil Tokarčík.

Pre ekologickejšiu a tolerantnejšiu verziu osláv príchodu Nového roka sa rozhodli aj v Prešove. Jeho hovorkyňa Terézia Rácová reagovala, že silvestrovský ohňostroj nepripravujú. „Nahradí ho jedinečná laserová šou,“ objasnila. Program pri Konkatedrále svätého Mikuláša spestria hudobné skupiny Puding pani Elvisovej, Hex a DJ Lieskovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #Banskobystrický kraj