Silný vietor spôsobil v Bratislave viaceré škody na autách aj výpadky elektrickej energie

Bratislavská krajská polícia zaznamenala počas soboty zatiaľ 18 volaní, ktoré sa týkali udalostí spôsobených silným nárazovým vetrom. Išlo najmä o poškodenie vozidiel. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

27.01.2024 15:47 , aktualizované: 20:04
debata
Počasie na víkend: Silný vietor, na severe sneh, nedeľa to upokojí
Video
Zdroj: TV Pravda

V druhom bratislavskom okrese došlo na Štefunkovej ulici v dôsledku silného vetra k pohybu vozidla, ktoré nebolo zaistené ručnou brzdou a narazilo do stromu. „Na Komárnickej ulici poškodil vplyvom silného vetra veľkokapacitný odpadkový kôš na kolieskach zaparkované vozidlo,“ priblížil hovorca. Na Zelinárskej ulici poškodilo zaparkované vozidlá prenosné WC. Na Narcisovej ulici poškodil vozidlá stavebný materiál zo strechy.

Na Račianskej ulici došlo k uvoľneniu veľkorozmerného billboardu, pri ktorom hrozilo jeho zrútenie na električkovú trať. „V blízkosti Račianskeho mýta došlo vplyvom silného vetra k uvoľneniu časti verejného osvetlenia, na Vihorlatskej ulici došlo k poškodeniu laku na viacerých vozidlách predmetmi zo smetných nádob,“ doplnil.

Hasiči odstraňujú padnutý strom na budovu na... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Bratislava počasie vietor hasiči strom Hasiči odstraňujú padnutý strom na budovu na Uránovej ulici pre silný vietor v Bratislave 27. januára 2024.

Uvoľnený materiál zo strechy ohrozoval chodcov a vozidlá na Hálovej ulici v Petržalke. V blízkosti Romanovej ulice ohrozovali vozidlá uvoľnené lampy verejného osvetlenia. „V blízkosti Smolenickej ulice došlo k uvoľneniu smetných nádob vplyvom vetra, ktoré poškodili zaparkované vozidla,“ dodal Szeiff.

V súvislosti s uplynulými udalosťami polícia prináša niekoľko odporúčaní. Pred príchodom vetra je vhodné doma vykonať preventívne opatrenia, a to pozatvárať okná a dvere. Na záhrade, terase či balkóne je potrebné upevniť predmety, ktoré pre silný vietor mohli spadnúť a ohrozovať tak okolie. Polícia tiež odporúča zdržiavať sa v bezpečných objektoch a vyhýbať sa skrýšam pod stromami či nestabilnými prístreškami.

most Čítajte viac Na Prístavnom moste vietor prevrátil kamión. Lesoparku sa vyhnite, varuje mesto

„Ak je to možné, odporúčame obmedziť vedenie motorových vozidiel," doplnila polícia s tým, že je vhodné sa vyhnúť aj prechádzkam v horách, lese či parkoch. Policajti radia vyhnúť sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi a v prípade, že auto zasiahne strom či konár, je potrebné kontaktovať tiesňovú linku.

Výpadky elektriny

Na západnom Slovensku pre silný vietor zvýšený počet výpadkov elektrickej energie nezaznamenali, prípadné poruchy boli odstraňované priebežne. Mimoriadny stav bol vyhlásený len v Bratislave. Uviedla to hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej Michaela Dobošová.

„Mimoriadny stav bol vyhlásený len v Bratislave, kde bolo dnes popoludní ešte 17 porúch na úrovni nízkeho napätia. V dôsledku ktorých bolo výpadkom elektrickej energie postihnutých vyše 750 odberných miest,“ priblížila Dobošová. Predpokladá však, že v priebehu dnešného dňa budú poruchy odstránené a elektrická energia bude obnovená vo všetkých odberných miestach.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

Zasahovali aj hasiči

Hasiči evidujú v súvislosti s veterným počasím na celom Slovensku zvýšený počet zásahov. Najviac postihnutou oblasťou je Bratislavský kraj, kde mali 31 zásahov. Uviedla to Jana Raková, vedúca oddelenia komunikačného a vnútorných záležitostí Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Druhý najväčší počet zásahov zaznamenalo Krajské riaditeľstvo HaZZ Trnava, kde bolo 11 zásahov, deväť zásahov mali v Žilinskom kraji. Tri zásahy evidujú hasiči v Prešovskom kraji a po jednom v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. „Najviac privolávaní boli k padnutým alebo vyvráteným stromom na ceste, kde dochádzalo k blokovaniu jazdných pruhov, uvoľneným strechám na budovách a bytových domoch,“ priblížila Raková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #počasie #vietor