Vedeli ste, kde bola postavená prvá sauna v Československu a ako vyzerá? Pozrite si zábery priamo odtiaľ

Prvá sauna v Československu bola postavená v roku 1919 v obci Šumiac na Horehroní. Postavil ju mlynár Michal Demo pre svoju manželku Máriu, ktorá pochádzala z Ruska a bola zvyknutá na saunovanie. Pôvodne bola budova sauny drevená. Na ochladzovanie sa používala drevená kaďa s chladnou vodou z potoka.

15.02.2024 05:00
debata

V 60. rokoch ju Michal Demo prestaval na murovanú. Odvtedy stála na svojom mieste, pomaličky chátrala a neskôr sa stala obeťou vandalizmu. Myšlienka na jej rekonštrukciu a záchranu začala v roku 2019, keď sa obec s odobrením potomkov Michala Dema rozhodla objekt zlegalizovať. Rekonštrukcia sauny stála takmer 10-tisíc eur. Zrekonštruovaný objekt bude slúžiť ako miestne múzeum a pre návštevníkov bude sprístupnený celoročne.

Ak sa aj vám podarí zachytiť niečo pútavé, čo by mohlo zaujať čitateľov a divákov, neváhajte a pošlite nám svoje zábery. Najlepšie cez aplikáciu mReportér, ktorú si jednoducho a zdarma môžete stiahnuť do svojho mobilu.

Prvá sauna v Československu
Video
Zdroj: mReportér: Ján Margeta
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR Štrbské Pleso, Vysoké Tatry, mReportér Čítajte viac Zasnežené Štrbské Pleso a vysvietené hotely. Najznámejšia turistická destinácia v Tatrách stále priťahuje ľudí
debata chyba
Viac na túto tému: #Československo #Horehronie #sauna #Šumiac #mREPORTÉR