Žiaci zo seneckého gymnázia udali svojho učiteľa. Tvrdia, že propaguje fašizmus a má rasistické a homofóbne názory

Študenti jednej zo stredných škôl v Senci udali svojho učiteľa dejepisu. Tvrdia, že pedagóg propaguje fašizmus a mladšie deti nútil, aby pozdravili zdvihnutím ruky, teda hajlovaním. Údajne sa chválil aj tým, že zabil psa a pred deťmi prezentoval svoj názor podpory vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Kontroverzné reči, ktoré museli dlho počúvať, žiaci nahlásili. Incident sa v súčasnosti už rieši.

22.02.2024 14:40
Gymnázium Antona Bernoláka, škola, senec Foto:
Gymnázium Antona Bernoláka v Senci.
debata (18)

O prípade informuje portál Pluska. „Bojíme sa, že sa to nebude riešiť, že to pôjde do stratena,“ povedala pre portál jedna zo študentiek. „My chceme len vyriešiť dlhotrvajúci problém s nelegálnym šírením a navádzaním na fašizmus a nacizmus na našej škole,“ dodala.

Žiaci prezradili, že učiteľ pôsobí na škole už niekoľko rokov, je vtipný aj priateľský, no zároveň sa netají tým, že podporuje fašizmus. Taktiež podľa nich podporuje vojenskú agresiu Ruska na Ukrajine a ak by bol Ukrajinec, išiel by bojovať proti svojej vlasti.

Šíria sa aj informácie, že sa nenávistne vyjadruje na adresu homosexuálov. Študenti sa sťažovali, že im otvorene rozprával, ako s kamarátom v detstve zastrelili psa. Nepochopiteľné je však to, že profesor je zároveň súčasťou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Jedna z oslovených študentiek pre portál tvnoviny povedala, že si museli od učiteľa vypočuť aj rasistické reči. „Doslova nám bolo povedané, že rómsku skupinu by vypálil plameňometom. Hovoril, že by si chcel založiť politickú stranu Nenávisť.“ No našli sa aj takí, ktorí si učiteľa zastali. Pre strach z formovania žiakov pod vplyvom dejepisára zo školy údajne odišla aj jedna z profesoriek.

Základná škola Kataríny Brúderovej vo Vajnoroch Čítajte aj Starší žiaci bili mladších, zatvárali ich a držali za nohy von oknom. Bratislavská škola rieši problém so šikanou

Žiaci ďalej tvrdia, že keď sa vyučovanie skončí, svoje slová obhajuje tým, že to myslí len zo srandy. „A na konci nezabudne povedať: hlavne to nehovorte rodičom,“ povedala pre Plusku študentka, ktorá chcela zostať v anonymite. Žiaci požadujú, aby bol zo školy vylúčený.

Portál školu v Senci kontaktoval, no riaditeľka reagovala, že ide o internú vec, ku ktorej sa nebude vyjadrovať. Taktiež sa nepodarilo skontaktovať ani so samotným učiteľom.

Incidentom sa bude zaoberať Generálna prokuratúra

Podnet študentov už má na stole Úrad komisára pre deti a odtiaľ putoval na Generálnu prokuratúru. „Komisár pre deti prijal písomný podnet vo veci sťažnosti žiakov zo Senca. V liste poukazujú na závažné konanie, ktorého sa mal dlhodobo dopúšťať pedagóg ich školy,“ potvrdil komisár Jozef Mikloško.

Dodal, že v podnete sa nachádzajú sťažnosti, ktoré žiaci medializovali. „Vzhľadom k obsahu oznámenia komisár pre deti vyhodnotil podnet žiakov ako závažný a predmetnú vec bezodkladne postúpil Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky,“ doplnil pre Plusku komisár.

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry Zuzana Drobová potvrdila, že sa špeciálna prokuratúra bude podnetom zaoberať.

deti, elektronika, smartfón, technológie Čítajte aj Smartfóny na vyučovaní - pomocník či hrozba? Školský poriadok je podľa učiteľov prikrátky, Drucker avizoval zmeny

Podporu učiteľovi vyjadril Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. „Študenti pod vedením tohto učiteľa sa zúčastnili aj poslednej besedy s priamou účastníčku SNP Annou Bergerovou. Družstvo zo Senca pripravované práve učiteľom, na ktorého nechutne poľujú médiá, suverénne vyhralo minuloročné krajské kolo súťaže Medzníky druhej svetovej vojny,“ uviedli v stanovisku.

Tvrdia, že o spomínanom učiteľovi médiá šíria, že podporuje fašizmus, terorizmus a podobné nezmysly. „A to všetko na základe anonymného listu malej skupinky študentov. Podľa našich informácii väčšina kolegov ako aj študentov stojí za svojim učiteľom. Na škole sa dokonca organizuje petícia na jeho podporu, prebehol aj protest väčšiny študentov na jeho podporu,“ dodali.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #žiaci #učiteľ #fašizmus #škola #extrémizmus #senec #gymnázium #homofóbia #hajlovanie #vojna na Ukrajine #rasizmuz