Opäť medveď. Zaútočil na manželov so psom na turistickom chodníku

Nad obcou Pribylina v okrese Liptovský Mikuláš v nedeľu okolo 17.00 h zaútočil medveď na manželský pár stredného veku.

01.04.2024 05:30
debata (329)
Ako sa správať v lese, kde sa nachádzajú medvede
Video

Nad obcou Pribylina v okrese Liptovský Mikuláš v nedeľu okolo 17.00 h zaútočil medveď na manželský pár stredného veku. Útok sa stal na turistickej trase v lokalite Suchý Hrádok koliba, približne sedem kilometrov od intravilánu obce.

Muž utrpel ľahšie poranenia dolnej končatiny a po ambulantnom ošetrení bol prepustený do domácej liečby, informoval odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Zastreleného medveďa hnedého našli v stredu 14....
Zastreleného medveďa hnedého našli v stredu 14....
Zastreleného medveďa hnedého našli v stredu 14....

Na miesto bol privolaný Zásahový tím ŠOP SR, ktorý v spolupráci s Políciou Slovenskej republiky vykonal obhliadku lokality. Manželský pár až do ich príchodu čakal v neďalekej kolibe, kde sa pred útočiacim medveďom schoval.

Lukas Holasek a Jakub Mrocek  medvede Čítajte viac Na fotografa zvierat Lukáša zaútočil medveď, zachránil ho obranný sprej. Ktoré fungujú najlepšie a akým sa vyhnúť?

„Manželský pár bol na turistike so psom. Na oddychovom mieste pri studničke pod vrchom Suchý Hrádok sa zastavili a muža náhle prekvapil približujúci sa dospelý jedinec medveďa hnedého, ktorý ho pri úteku cez drevený plot zranil na dolnej končatine. Dvojica sa následne ukryla v neďalekej kolibe,“ uviedla ŠOP SR. Dodala, že Zásahový tím ŠOP SR kontaktoval vedenie obce Pribylina, ktorá vyzvala obyvateľov i návštevníkov obce na zvýšenú opatrnosť.

Modriny, rany. Hovorí obeť útoku medveďa v Liptovskom Mikuláši
Video
medveď, Liptovský Mikuláš Čítajte viac Zoológ Kalaš: Medveď, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, tam neprišiel dobrovoľne

ŠOP SR v tejto súvislosti konštatovala, že početné hlásenia o škodách či strete s medveďom sú dôsledkom dlhodobo neriešeného problému. Z tohto dôvodu aktuálne intenzívne rokuje s užívateľmi poľovných revírov vo vybraných oblastiach Slovenska o spoločnom postupe, ktorým sa spoľahlivo identifikujú problémové medvede a v súčinnosti s poľovníkmi sa zabezpečí ich prípadná eliminácia.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého Čítajte viac Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu
329 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Pribylina #útok medveďa