Sam Altman sa vráti do OpenAI, spoločnosť má nové predstavenstvo

Sam Altman, ktorého minulý týždeň odvolali z postu generálneho riaditeľa spoločnosti OpenAI, sa vracia na svoje pôvodné miesto. Spoločnosť, ktorej chatbot ChatGPT spustil pobláznenie generatívnou umelou inteligenciou (AI), v utorok v noci zároveň oznámila, že bude mať nové predstavenstvo.

22.11.2023 14:20
Altman Foto: ,
Sam Altman
debata

Nové predstavenstvo nahrádza to, ktoré v piatok bez uvedenia konkrétneho dôvodu Altmana odvolalo. Krok viedol k internému konfliktu a rastúcemu tlaku od investorov. Chaos tiež zvýraznil rozdiely medzi Altmanom, ktorý sa stal tvárou rýchlej komercializácie generatívnej AI od príchodu ChatGPT pred rokom, a členmi predstavenstva spoločnosti, ktorí vyjadrili hlboké výhrady k bezpečnostným rizikám, ktoré AI predstavuje, keď sa rozšíri.

Technologický gigant Microsoft, ktorý investoval do OpenAI miliardy dolárov a má práva na jej súčasnú technológiu, v pondelok rýchlo prijal Altmana a spoluzakladateľa a niekdajšieho prezidenta OpenAI Grega Brockmana, ktorý skončil na protest proti Altmanovmu odvolaniu. To povzbudilo hroziaci exodus takmer všetkých 770 zamestnancov startupu, ktorí podpísali list vyzývajúci na odstúpenie predstavenstva a Altmanov návrat. Microsoft následne sľúbil, že privíta všetkých zamestnancov OpenAI, ktorí sa rozhodnú odísť.

Sam Altman Čítajte viac Lídra umelej inteligencie nečakane odvolali z čela OpenAI. Altmana o pár dní zamestnal Microsoft

Predseda a výkonný riaditeľ Microsoftu Satya Nadella začiatkom týždňa naznačil, že je otvorený možnosti návratu Altmana do OpenAI, ak tam vyriešia svoje problémy. „Sme povzbudení zmenami v predstavenstve OpenAI. Veríme, že toto je prvý zásadný krok na ceste k stabilnejšiemu, informovanejšiemu a efektívnejšiemu riadeniu," napísal v utorok na platforme X.

Altman vo svojom vlastnom príspevku na X povedal, že „s novou radou a (s) podporou Satyu sa teším na návrat do OpenAI a na budovanie nášho silného partnerstva s (Microsoftom).“

debata chyba
Viac na túto tému: #OpenAI #chat GPT