Za odovzdané zbrane Ukrajine dostaneme možno menej, ako bolo sľúbené, obáva sa Blanár. Naď reaguje

Ministerstvo obrany (MO) SR nevylúčilo, že Slovensku preplatia z Európskeho mierového nástroja (EPF) za stíhačky MiG-29 a systém Kub darované Ukrajine menej, ako sa očakávalo. Potvrdilo tak slová ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) po pondelkovom (18. 3.) zasadnutí Rady Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci v Bruseli.

21.03.2024 16:30
debata (70)

Exminister obrany Jaroslav Naď rovnako predpokladá nižšiu refundáciu ako pôvodne prisľúbených 150 miliónov eur. Slovensko podľa neho dnes nie je spoľahlivým partnerom a spojencom.

Bojový let: ukrajinský pilot v stíhačke MiG-29
Video
Pozrite si video ukrajinských vzdušných síl bojového letu stíhačky MiG-29. Slovenská vláda rozhodla, že pošle na Ukrajinu lietadlá MiG-29. / Zdroj: Pravda

„Nové vedenie MO SR vyvíja maximálnu mieru úsilia, aby bola miera refundovaných prostriedkov čo najvyššia. Vzhľadom na realitu, v akej sa dnes Slovensko ocitlo, bolo nemiestne, keď bývalé vedenie klamlivo informovalo verejnosť o miere a podmienkach pomoci pred tým, než bola reálne vyrokovaná,“ uviedol pre TASR komunikačný odbor MO SR. Za balík pomoci, ktorý obsahoval stíhačky MiG-29 a časť systému Kub, Európska únia uznala podľa rezortu Slovensku celkové náklady vo výške 460 miliónov eur. O podmienkach a výške preplácania sa ďalej rokuje.

naď Čítajte aj Naď sľúbil zverejniť právnu analýzu o migoch pre Ukrajinu

Exminister obrany a šéf mimoparlamentných Demokratov tvrdí, že za jeho pôsobenia vyjednali pre Slovensko za migy a systém Kub približne 150 miliónov eur. „Keďže súčasné vedenie ministerstva obrany je nerešpektované, keďže sa s ním nikto nechce stretávať a rokovať, dostáva sa do situácie, že je menší záujem našich partnerov v EÚ komunikovať so SR,“ komentoval pre TASR. Predpokladá, že za pôsobenia súčasných ministrov Juraja Blanára a Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) preplatia Slovensku menej. Hovorí o dôkaze ich neschopnosti a nerešpektovania ich proruskej politiky zo strany partnerov.

Naď o migoch a raketovom systéme pre Ukrajinu
Video

Slovensko celkovo nahlásilo do Európskeho mierového nástroja pomoc Ukrajine v hodnote 671 miliónov eur. Zatiaľ mu preplatili 82,1 milióna eur. V ďalších fázach sa podľa ministerstva očakáva 5,5 milióna eur a refundácia pomoci poskytnutej v rámci tzv. muničnej iniciatívy v sume 25,52 milióna eur postupne v rokoch 2024 až 2027.

Šéf slovenskej diplomacie po rokovaní v Bruseli priznal, že ho znepokojujú informácie, že Slovensko prostredníctvom EPF dostane menej finančných prostriedkov za odovzdanie lietadiel Mig-29 Ukrajine, ako pôvodne očakávalo, a že posledná tranža refundácie týchto financií pre Slovensko je pozastavená. „Na tomto ešte nie je plná dohoda, ale môžem predpokladať, že to nebude v tej pôvodnej výške, ktorá bola sľúbená,“ vysvetlil.

Robert Kaliňák, Čítajte aj Kaliňák pre Pravdu: Na ochranu neba potrebujeme ešte viac stíhačiek, o nákupe náhrady za S-300 sa už rokuje

Darovanie 13 stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub formou medzivládnej dohody medzi Slovenskom a Ukrajinou v marci 2023 schválila vláda Eduarda Hegera.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #MiG-29 #Juraj Blanár #Jaroslav Naď #vojna na Ukrajine #PVO