Rusko a Čína sa dohodli s húsíami na ochrane svojich lodí v Červenom mori

Čína a Rusko dosiahli dohodu s jemenskými povstalcami húsíami, že nebudú útočiť na ich komerčné lode v Červenom mori. Uviedla to spravodajská televízia al-Arabíja s odvolaním sa na štvrtkovú správu agentúry Bloomberg.

21.03.2024 20:09
debata (8)

Dohoda je podľa agentúry Bloomberg citujúcej nemenované informované zdroje výsledkom rokovaní čínskych a ruských diplomatov s Muhammadom Abdalom Salámom, hlavným vyjednávačom húsijských povstalcov podporovaných Iránom, ktoré sa konali v v Ománe. Výmenou za neútočenie majú tieto dve krajiny politicky podporovať húsíov v orgánoch, ako je Bezpečnostná rada OSN. Nie je jasné, ako sa má táto podpora prejaviť, no zrejme bude mať podobu blokovania uznesení namierených proti povstalcom.

Na húsiovcov poslali USA lietadlovú loď Dwight D. Eisenhower
Video

Hovorcovia vlád Číny a Ruska ani predstavitelia húsíov na žiadosť agentúry Bloomberg o vyjadrenie nereagovali.

Rubymar, Červené more Čítajte viac Potopenie húsíami poškodenej lode Rubymar ohrozuje ekosystém Červeného mora

Húsijskí povstalci začali od vlaňajšieho novembra v Červenom mori útočiť prevažne dronmi na obchodné lode majúce väzby na Izrael. Tým chcú donútiť židovský štát, aby v Pásme Gazy ukončil vojenskú operáciu proti palestínskym militantom z hnutia Hamas, ktorých útok zo 7. októbra na Izrael si vyžiadal stovky mŕtvych a zranených. Mnohí analytici však pochybujú, že by húsíovia v prípade prímeria alebo trvalej mierovej dohody s útokmi skončili.

jemen Čítajte viac Húsíovia poškodili ďalšiu obchodnú loď, údajne už disponujú aj hypersonickou raketou

Útoky húsíov spôsobili, že niektoré lodné spoločnosti sa začali vyhýbať preprave nákladu cez Červené more a volia dlhšiu trasu okolo južného cípu Afriky.

V záujme ochrany lodí v Červenom mori spustili USA v decembri 2023 operáciu Strážca prosperity (Operation Prosperity Guardian). Vojenskú operáciu na ochranu lodí s názvom Operácia Aspides spustila aj Európska únia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #húsíovia