Ukrajinský minister: Nebudeme blokovať plyn do Európy

Pred utorkovými rokovaniami v Bruseli tvrdí Jurij Prodan, ukrajinský minister energetiky a uhoľného priemyslu, že tranzit ruského plynu do Európy Kyjev blokovať nebude.

07.04.2014 09:08
Arsenij Jaceňuk, Kelly Ayotteová Foto:
Ukrajinský dočasný premiér Arsenij Jaceňuk víta americkú senátorku Kelly Ayotteovú počas jej nedávnej návštevy Kyjeva.
debata (8)

„Neprichádza to vôbec do úvahy,“ cituje slová ministra portál Finanso.net. Prodanov šéf v kabinete, dočasný premiér Arsenij Jaceňuk, však v sobotu nezabudol zdôrazniť, že Ukrajina „očakáva v Bruseli konkrétne kroky“. Hlavným bodom rokovania má byť tzv. reverz dodávok ruského plynu z Poľska, Maďarska a hlavne zo Slovenska, ktoré minister Prodan nedávno obvinil z jeho blokovania.

„Nie je to politická otázka, ale vec dohody medzi dvoma komerčnými subjektmi, ako je ukrajinský Naftogaz a slovenská spoločnosť Eustream,“ povedal pre Pravdu dobre informovaný diplomatický zdroj.

Kyjev ráta, že sa v Bruseli dohodne na využití plynu dodávaného do Európy cez už existujúce plynovody. Spomínaným reverzom by vraj Ukrajina mohla získať 20 miliárd m3 plynu, ktorý bude lacnejší o 100 až 150 dolárov v porovnaní s najnovšou cenou vo výške 485 dolárov, ktorú Ukrajine určilo Rusko.

Ukrajinský plán má však háčik. Na jeho splnenie treba vybudovať nový cezhraničný plynovod za 21 miliónov eur, o ktorom Kyjev a Bratislava už rokujú. Výsledok by mali oznámiť do dvoch týždňov. Je tu však aj ruská strana. Moskva už na situáciu reagovala slovami Sergeja Kyprianova, oficiálneho predstaviteľa koncernu Gazprom.

„Ako je všeobecne známe, na hraniciach Ukrajiny a Slovenska nie sú náleziská zemného plynu. So Slovenskom máme presnú dohodu týkajúcu sa prepravy ruského plynu dodávaného z územia Ukrajiny a smerujúceho do konkrétnych destinácií, ktoré obsahuje zmluva. A tá určuje naše vzťahy so Slovenskom,“ povedal Kyprianov v sobotňajšom rozhovore pre televíziu Vesti. Na adresu možných dodávok amerického bridlicového plynu do Európy vrátane Ukrajiny, v snahe znížiť závislosť od ruských dodávok, Kyprianov pripomenul niekoľko s tým súvisiacich otvorených otázok.

„Po prvé, kde sú tie voľné kapacity amerického plynu, ktoré by bolo možné niekam dodávať. Po druhé, na prípadnú dopravu takého obrovského objemu plynu na európsky trh treba celú obrovskú flotilu tankerov, ktorej nielen že niet, ale niet ani prostriedkov na jej budovanie. A nakoniec cena dodávaného plynu. Američania sa veľmi opatrne tejto otázke vyhýbajú. Priznávajú, že nebude nízka a pritom ide o alternatívne dodávky,“ pripomenul oficiálny predstaviteľ koncernu Gazprom. Podľa Kyprianova vyhlásenia v súvislosti s možnými alternatívnym dodávkami plynu do Európy majú iba upevniť európsku pozíciu pri rokovaní s Ruskom. „Sotva to však zmení náš postoj,“ dodal ruský odborník.

Podľa Agentúry pre ropu a zemný plyn sa Washington napriek všetkému nevzdáva zámeru pomôcť Európe a v súčasnosti hlavne Ukrajine.

„Minister John Kerry a námestník ministra pre energetiku Daniel Poneman na bruselskom rokovaní energetickej rady USA – EÚ hovorili konkrétne o energetickej bezpečnosti. Nielen v prípade Ukrajiny, ale aj celej Európy,“ informovala začiatkom apríla vo Washingtone Marie Harfová, hovorkyňa vlády. Podľa nej v hre sú konkrétne kroky vrátane poskytovania núdzovej finančnej a technickej podpory v oblasti energetickej bezpečnosti a reformy v energetickom sektore. Odmietla však oznámiť bližšie podrobnosti.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina #Jurij Prodan