Čecha v Nórsku zachránil podľa miestnej tlače kosovský Albánec

Českého občana, trpiaceho stratou pamäte, ktorý sa nazval John Smith, našiel v decembri vo východnej časti Osla kosovský Albánec, ktorý žije 12 rokov v Nórsku.

12.04.2014 09:29
Čech, Nórsko Foto:
Nájdený muž v Nórsku je český občan.
debata (2)

Až do tohto týždňa sa domnieval, že muž, ktorého zachránil, je po smrti. Zo správ o tom, že je zachránený nažive, má nesmiernu radosť, napísal v sobotu nórsky denník Verdens Gang.

Kosovský Albánec Sami Sadiki našiel Čecha 14. decembra okolo 14.00 ležiaceho na chodníku pred umývačkou áut na ulici Grenseveien. Hlavu a krk mal vraj strčenú v snehovom záveji a na zimné obdobie bol málo oblečený, mal na sebe len džínsy a slabú bundu. „Zďaleka nie také oblečenie, aké sa nosia v decembri,“ konštatoval Sadiki.

Sadiki oslovil najprv Čecha v nórčine, ten ale nereagoval. „Išiel som k nemu a pokúsil som sa nadviazať kontakt. Hovoril som po nórsky, ale nedostal som žiadnu odpoveď. Potom som skúsil frázy v angličtine, nemčine a holandčine, ale dotyčný stále veľmi nereagoval,“ opísal Sadiki.

Záchranca, ktorý podobne ako John Smith vie niekoľko európskych jazykov, pokračoval vetami aj v ďalších rečiach. „Až keď som povedal niečo poľsky, videl som v jeho očiach odozvu, a pochopil som, že rozumie slovanským jazykom,“ dodal.

„V tvári bol modrý a bol očividne premrznutý. Okamžite mi napadlo, že ho niekto mučil, pretože mal na zápästiach poranenia a začervenanú kožu. Vyzeralo to, že bol spútaný,“ vykreslil ďalej Sadiki. Tieto zranenia potvrdila už skôr nórska polícia i nájdený. „Bol vyziabnutý, vyhladovaný a vystrašený. Nebol schopný hovoriť. Vydával iba neartikulované zvuky. Výrazom v tvári prosil o pomoc,“ uviedol záchranca.

Sadikimu, ktorý pôvodne mieril so svojim autom do umývačky, pomohol pri zachraňovaní Čecha ďalší okoloidúci a tiež zamestnanec autoumyvárne. Muža odniesli do umývacej haly, kde bolo teplejšie a privolali sanitku. Keď sa nájdeného muža ujali zdravotníci, Sadiki odišiel a na druhý deň bol predvolaný na výsluch na polícii.

„O pár dní neskôr som sa od niekoho dopočul, že muž zomrel. Bol som veľmi smutný. Netušil som, že je nažive, kým som v stredu večer neotvoril noviny,“ povedal. „Niečo v pohľade toho muža mi bolo povedomé a po pár sekundách som si bol istý, že je to ten človek, ktorému som pomohol. Mal som úžasnú radosť. Je to fantastický pocit vedieť, že ste prispeli k záchrane života druhého,“ vyhlásil Sadiki.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #Čech